FINANCOVÁNÍ PRVNÍHO KREATIVNÍHO PROJEKTU | SKVOT
Skvot Mag

Financování prvního kreativního projektu

Nerozbíjej prasátko, prozkoumej svoje možnosti

Financování prvního kreativního projektu
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

19. prosince 2022 TIPY Článek

Chystáš se spustit svůj první kreativní projekt, ale nevíš, kde na to vzít peníze? Jak (za)financovat projekt, aby tě nepřivedl na mizinu a aby to vůbec k něčemu bylo?

 

Začít s něčím od nuly je vždycky přinejmenším výzva. Dost hard výzva, jen co je pravda. Ale nemusíš se bát. I Steve Jobs přeci začínal v garáži a koukej, kam se vypracoval. Skvělou ukázkou je i film Vlk z Wall Street. Z malého ničeho totiž dokážeš udělat něco hodně velkého. Takoví už my lidé prostě jsme. 

Tvoje startovní pozice může mít sice hodně podob, ale ve výsledku zbývají dvě varianty – buď jsi totálně broke a nemáš ani kačku, nebo něco máš, ale víš, že to tak nějak nestačí. Možností, jak se pomalu začít dostávat tam, kde chceš být, je hned několik. 

Vlastní zdroje

Sure, každý, kdo rozjíždí nějaký nový projekt, pravděpodobně začíná u svých osobních zdrojů, ale ty jsou omezené a navíc to nemusí být to nejchytřejší řešení. Co když si vybereš stavebko, vrazíš ho do svého byznysu, jenže se ti nebude zrovna dařit, nebudeš mít na bydlení a najednou přijdou dluhy? Takže hlavně pomalu a s rozmyslem. Nebo budeš mít štěstí a na svůj projekt budeš moct využít rodinné dědictví. I tak ale mysli hlavou. 

Dřít až do úmoru 

Jak se říká, no pain no gain. Jestli se ti zdá, že dát výpověď ve své práci a spoléhat se už od začátku jen na svůj nový plán je dobrý nápad, asi je načase maličko přehodnotit svůj pohled na věc. Ani tohle totiž není ten nejlepší nápad. Co na to ale jít pomalu? Pracovat, dávat si něco bokem a zároveň budovat svůj sen? Yes, nejsme v pohádce, kde se přání plní přes noc – pro svůj sen musíš něco obětovat. To ale neznamená, že do konce života budeš muset dřít a mít tři práce a všechno si odpírat. Tohle řešení může fungovat jen velmi dočasně. 

Půjčky 

Ano, je to tak. První věc, co tě napadne, když se řekne půjčka, je půjčka. Ale pozor! Obezřetnost se vyplácí, zejména pak, když jde o peníze. Můžeš si půjčit od banky, od rodičů, kamarádů, na Zonky, ale vždycky platí pravidlo: dvakrát měř, jednou řež! Půjčku si dobře promysli, udělej si průzkum trhu, zjisti, co za to kdo chce a jak jsi na tom ty. Najdi si tu nejvýhodnější a nejprověřenější možnost. Mysli na míru rizika, kterou daná půjčka přináší a opravdu, opravdu si promysli, jestli je to vůbec worth it. 

Investoři  

Buď jako Michael Scott. Michael budoval nový byznys a protože je to liška podšitá a taky dobrý salesman, vydal se cestou investorů. To, že investory byla skupina kamarádů jeho babči, je už jiný příběh. Point ale je, že financování projektu soukromým kapitálem je dobrá a výhodná volba. Získáš totiž nejen peníze, ale mnohdy i aktivního investora, který ti může být k ruce. 

A teď, soukromý kapitál můžeš hledat a získat dvěma způsoby – a sice: crowdfundingem, nebo přímým vstupem investora do tvého projektu. Obě cesty tě budou stát hodně úsilí a práce, ale výsledek bude čiré zlato (literally). Pro crowdfunding, tedy financování veřejností, můžeš využít hned několik platforem. Jaké platformy to jsou a jak crowdfunding funguje se dozvíš tady. Abys získal*a svého investora, budeš si muset připravit pitch deck a svůj projekt řádně a poutavě odprezentovat. Nejjednodušší to asi nebude, ale když něčemu věříš, jde to o trochu snáz. 

Fondy  

Pro svůj projekt můžeš využít i (evropské) fondy. V případě kreativního projektu existuje až 75 možností, jak fond využít. Prostředky můžeš čerpat z fondů 21 zemí Evropské unie, jedná se o programy jako Kreativní Evropa, Horizont Evropa nebo InvestEU.