Mindfulness: Revoluční cesta za wellbeingem | SKVOT
Skvot Mag

Mindfulness: Revoluční cesta za wellbeingem

Jak vzít vlastní život do vlastních rukou.

Mindfulness: Revoluční cesta za wellbeingem
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

5. března 2024 TIPY Článek

Začít žít teď a tady, to je, oč tu běží. Najít pocit štěstí a naplno žít svůj (vysněný) život. Najít svou podstatu a využívat její potenciál. Překonávat fyzickou i emocionální bolest a umět si udržet psychickou pohodu. S tím vším ti může pomoct mindfulness – umění, díky kterému se naučíš žít. Z depresí ani úzkostí tě nevyléčí, ale když ti bude na nic, může ti zlepšit den.

 

Víš, co je vlastně mindfulness? De facto fakt můžeme říct, že je to pocit, kdy je tvoje duše plná. Psychická pohoda je totiž téma, které je potřeba komunikovat mnohem víc. Že máš trable? Řekni je. Že se ti dneska daří a máš prostě jen dobrý den? Řekni to. Nesabotuj sebe ani svoje pocity. A nauč se mindfulness, protože pak budeš ready na každou životní situaci. Amen. 

Jak, a teď vážně, definovat mindfulness? 

Náš krásný jazyk sice pojem mindfulness moc nepřekládá, ale pokud si ho zadáš do překladače, vyplivne ti něco jako všímavost. A vlastně není tak daleko od pravdy – mluvíme tady totiž o vlastnosti být přítomný*á teď a tady. Tudíž si i všímat. Sebe, lidí a věcí okolo sebe, svého naladění a tak dále. 

Slovo všímavost ale nevystihuje celou podstatu, takže zůstaneme u pojmu mindfulness. Jedná se o lidskou vlastnost být present a uvědomovat si, kde jsem, co jsem a co dělám. Jelikož je to vlastnost základní, pozor, a má ji každý z nás, není třeba ji nijak složitě získávat, důležité ale je naučit se s ní pracovat. 

Každá z definic, kterou najdeš, bude mindfulness popisovat trošičku jinak, ale jedno budou mít společné. Že je to vlastnost, jejímž cílem je plné zapojení se do toho, co právě děláš bez toho, aniž se necháš strhnout svými myšlenkami či pocity. Třeba Jon Kabat-Zinna, zakladatel Stress Reduction Clinic at the University of Massachusetts, mindfulness definuje takhle: 

„Mindfulness je uvědomění, které vzniká prostřednictvím pozornosti, záměrně, v přítomném okamžiku a bez posuzování.“ 

K čemu to vlastně je? Proč je fajn naučit se mindfulness využívat? Protože když to naučíš, naučíš se žít uvědoměleji. V přítomnosti. Zcela a bez jakýchkoliv soudů a hodnocení. 

Psychická pohoda jako základ životní pohody 

No však víš, jak se to říká, zadarmo ani kuře nehra… Moment, tohle ne. Říká se, že pokud nejsi happy, tvoje okolí nebude happy a hlavně tvůj život nebude happy. K happy životu nejvíc přispívá psychická pohoda. A s tou ti může pomoct právě mindfulness. A máme to. 

Možná ti to třeba nikdy nikdo neřekl, ale it’s okay not to be okay. Stejně tak okay je říct si o pomoc. A stejně tak okay je na své psychické pohodě vědomě pracovat. Možností je mnoho. Terapie, procházky, kafíčka, sluníčko, je to na tobě. Tak či tak, dnes je víc než kdy jindy potřeba o svou psychickou pohodu pečovat. A jednou z velice účinných metod je… mindfulness. 

No řekni, nezní ranní meditace, po ní káva a teplý croissant jako život? Nejenže zlepšíš svůj život, naučíš se používat dech jako nástroj, který ti může zachránit krk. Literally. Všímat si věcí okolo sebe a vnímat maličkosti je klíč. Když si totiž budeš maličkostí všímat, dokážeš si na každém novém dni najít něco hezkého. 

Snížíš si hladinu stresu. Protože stres je to, co nás všechny bolí a sžírá. A zajistíš si psychickou pohodu. 

Nejznámější metody pro lepší dny 

Oh yeah, metod, které se v rámci všímavosti (jednou nám to snad projde, hihi), aplikují, je hromada. A jelikož jsme každý jiný, každému sedí jiná věc. Najdi si tu svou. Najdi si tu metodu, díky které se budeš cítit lépe. Psychická pohoda starts now: 

#1 Focusing 

Tohle praktikuješ třeba na józe. Základem totiž je soustředit se na vlastní dech a využít ho k ukotvení mysli a udržení vědomí. Je to vlastně brnkačka – focus zaměříš na stoupání a klesání hrudníku a vrátíš ho tam, kdykoliv se necháš něčím rozptýlit, nebo si uvědomíš, že tvoje mysl bloudí v místech, kam jsi ji neposlal*a. 

#2 Body scanning 

Tohle se ti bude líbit. Nejlepší totiž bude si k téhle metodě lehnout. Body scanning totiž opravdu spočívá ve skenování vlastního těla (pěkně od hlavy až k patě). Co chceš odhalit? Všechny bolístky nebo zvláštní pocity, které ti můžou indikovat stres či úzkost. 

#3 Deníček 

Dear diary, dnešek byl fajn den. Dobře, takhle to možná nebude, ačkoliv psaní si deníčku každý den je highly recommended! V rámci mindfulness ale svůj deník (možná jen papír) využiješ k zapsání všech myšlenek a pocitů, které tě případně rozptýlí během meditace. 

Po několika svých session si pak tyhle zápisky projdeš a budeš v nich hledat něco málo o sobě. O své rutině, o svých (zlo)zvycích, o svých toxic traits nebo třeba o svých sklonech. 

#4 Loving laskavost 

„Kill ‘em with kindness,“ zpívá Selena Gomez a má víc než pravdu. Tady ale nikomu ubližovat nebudeme. Tahle metoda je zase o focusu, avšak místo na dech se budeš soustředit na obrazy lidí – těch, které ne/znáš, těch, které ne/máš rád*a.

Tady se chceš totiž naučit dávat lásku nejen jim, ale hlavně sobě. Přeci víš, co se říká, nejprv začni u sebe. Když miluješ sebe, můžeš milovat ostatní. Takže pokud nejsi kind k sobě, jak můžeš být k ostatním. 

Cílem je zbavit se aktuálních nešťastných pocitů, které tě můžou trápit. A jak? Dobrá přání a laskavost nejprve směřuješ k sobě, pak ji jako po vlnách posíláš ostatním. Možná to ze začátku nepůjde, proto je důležité si uvědomit, že mindfulness je vlastnost, kterou je třeba pilovat. 

Dost podobná je i technika postavená na soucitu. Učíš se mít soucit se sebou samým*samou. I tohle se totiž musíme naučit. Tahle metoda ti má pomoct otevřít srdce a mysl v prospěch nejen druhých, ale zejména tebe. 

#5 Vizualizace 

Juhu, vizuální cesta za psychickou pohodou. Základem je si ve své hlavě vizualizovat (představit, chceš-li) třeba nějakou osobu, popřípadě abstraktní věc, a na tu se soustředit. Obrazy, které známe, nás totiž uklidňují a umí v nás tak navodit příjemné pocity a s nimi spojené uvolněné soustředění. 

#6 Klidová awareness 

Tedy představa, která umí přivést pozornost k vědomí. V rámci této metody se nemusíš moc soustředit, svou mysl necháš odpočívat. Myšlenky come and go a ty se jimi nenecháš rozptylovat, necháš je, aby si tak byly a pak zase odešly. 

Appky, se kterými dojdeš zenu 

Jasně, meditace není jednoduchá věc a chce to trochu cviku. Nepředstavuj si to tak, že přijdeš, sedneš si na zem, zavřeš oči a ihned se nacházíš v jiné dimenzi. Té meditační. Je to trochu složitější. Naštěstí pro nás ale existuje hned několik aplikací, které ti s tvojí psychickou pohodou můžou helpnout. 

  • - Headspace
  • - The Mindfulness App 
  • - Insight Timer 
  • - Calm 
  • - Simple Habit 
  • - Audio 
  • - Smiling Mind
  • - Stop, Breathe & Think 
  • - Pause 
  • - Buddhify 

Všechny tyhle appky ti budou při tvé cestě za lepším já k ruce. Nabízejí řízené meditace, ale i zvuky ke spánku nebo dechová cvičení. Mindfulness ti nově sleduje i Apple Zdraví, takže i tady si můžeš ulevit od každodenního shonu. Další dobrou alternativou je aplikace VOS, která funguje na principu self-terapie. 

Ať už si vybereš jakoukoliv variantu, mysli na to, že mindfulness je cesta / nástroj, kterým si můžeš život zlepšit, není to ale něco, co tě z tvého žalu a bolení 100% vyléčí. Jasně, projevy úzkostí i depresí zmírňovat může a může ti k psychické pohodě dopomoct, rozhodně ho ale nesmíme vnímat jako to, co nás spasí. 

Takže teď už zbývá jen jediné – zastavit se, nadechnout a žít. Naplno.