Jak si zlepšit paměť | SKVOT
Skvot Mag

Jak si zlepšit paměť

Římský pokoj, eidotechnika, vyprávění příběhů a křik – to jsou věci, které ti pomůžou udržet informace v hlavě.

Jak si zlepšit paměť
card-photo

LUSYA ZELENKO

SKVOT Copywriter

15. prosince 2023 TIPY Článek

V dnešním světě je tolik informací, že šance zapamatovat si alespoň 1/10 000 z nich je mizivá. Každou vteřinou jsme však bombardováni novými poznatky a stres v pozadí (samozřejmě) tuto výzvu ještě umocňuje.

Poznámky v telefonu nás zachrání před přetížením. Chceš přesto vědět, jak si rychleji zapamatovat informace, a naučit se je uchovávat v hlavě, ne na lístečcích?

Připravili jsme pro tebe techniky a tipy, které ti pomohou posílit paměť – a uchovat si v ní vše: od jmen nových skvělých ilustrátorů až po úpravy zákazníků.

 

Jak funguje paměť?

Zapamatování informací je složitá a komplexní mentální práce. Může se to zdát chaotické, ale není. Práce s informacemi probíhá v několika jasných fázích:

zapamatování → uchování → přehrávání → zapomínání

Vzpomínání je buď nevědomé, nebo vědomé. Pokud si celý den broukáš písničku, aniž by ses naučil*a slova, jde o nevědomé zapamatování. Mozek vstřebal, co se mu líbilo. Snaha zapamatovat si jemnosti programu Adobe Illustrator je příkladem vědomého zapamatování (zde se o to snažíš).

Tvůj mozek se drží věcí, které se tě týkají a které jsou:

  • — nezbytné pro přežití
  • — neobvyklé
  • — zajímavé
  • — pomůžou ti dosáhnout tvého cíle.

Nejprve se informace dostanou do tvé operativní paměti. Tam mozek vyhodnotí, zda je třeba je uložit. Pokud ano, zařídí to. Nový díl seriálu Stranger Things skončí ve složce „seriály“ a tip na Adobe Illustrator ve složce „design“. Pak se dostane do dlouhodobé paměti.

Strukturovaný materiál se lépe pamatuje. A ten, který souvisí s minulými zkušenostmi.

Během prvních 12 hodin ti z hlavy vyletí 60 % informací. Poté se zpomalí, ale po týdnu si vzpomene na 20 %. Pokaždé, když se o něčem zmíníme, vznikne v mozku elektrický impuls a v paměti se vytvoří paměťový řetězec. Pokud si informace často připomínáme, tyto řetězce se posilují; pokud ne, nervová spojení nakonec zaniknou.

Jak si rychle zapamatovat informace

Mohlo by se zdát, že fenomenální paměť je dar. Mozek se však dá vycvičit. Existují mnemotechnické pomůcky pro posílení paměti. Zde jsou ty nejjednodušší a nejúčinnější:

Římský pokoj. Starověký římský řečník Cicero si své projevy nezapisoval – jednoduše uspořádal předměty a myšlenky „v prostoru“.

Podstatou této techniky je umístit nové informace do známého prostoru (ložnice, kancelář, kavárna). Představ si takový prostor a sestav seznam viditelných předmětů (vinylový přehrávač, filmová kamera, 3D tablet). Připoj k položkám nové termíny nebo pojmy. Po směru hodinových ručiček nebo shora dolů, hlavně postupně. Tímto způsobem vytvoříš řetězec asociací, který si snadno zapamatuješ.

Mindmapping. Paměťové mapy jako mozkové buňky. V systému je chaos. Možná budeš potřebovat papír nebo digitální tabuli.

Hlavní myšlenku umísti do středu a vytvoř větve se s doplňky. Přidej slova, samolepky, symboly – měla by ti vzniknout šílená koláž.

Mimochodem, takovou kartu už v životě používá každý. Například si pamatuješ, jak se dostat do metra, díky „vložené“ GPS – podle svých asociací.

Storytelling (vyprávění příběhů). Když slyšíme zajímavý příběh, naše tělo produkuje oxytocin, hormon empatie (neboli objetí). Vytvoř příběh s hlavní postavou nebo hrdinkou. Neobvyklé okolnosti, šťastný konec a podobně. Vyber si cíl, vymysli padouchy, vytvoř příběh – nečekej logiku.

Zjistit více

 

Aivazovského metoda. Zachytit okamžik je obtížné (zejména dnes, v době YouTube a TikToku). Ale když se to naučíš, můžeš si všimnout (a zapamatovat) spoustu krásných věcí. Rozvinutá vizuální paměť – pomoc pro milovníky referencí, s takovou pamětí nebudou vizuální obrázky v iCloudu – ale v hlavě.

Umělec Ivan Aivazovskij maloval mořské krajiny a rozvíjel svou vizuální paměť: vybral si objekt → soustředil se na něj 3 sekundy → zavřel oči a představil si obraz. Zpočátku to bylo obtížné, ale s každým dalším to bylo snazší.

Eidotechnika. Název této techniky pochází z řeckého slova eidos (obraz). Jde o obrysy se symboly. Osnovy v tomto stylu jsou krátké, ale účinné. Šetří čas při studiu exaktních věd a obecně. Představ si: potřebuješ si zapamatovat materiály o dějinách umění nebo o řízení projektů. Spousta postav a událostí. Místo tisíce slov vytvoř emoji osnovu. Eidotechnika je stručná a výstižná, takže ušetří spoustu papíru – Greenpeace ti poděkuje.

Jak se naladit na pamatování

Učení se nazpaměť je neefektivní. Zapojena je pouze zraková a sluchová paměť, zatímco ostatní percepční kanály jsou v klidu. Následující doporučení využijí ti, kteří hledají způsob, jak si usnadnit život a získat čas na studium:

Křik. Ne, není to návod k použití pro šílence – informace vyjádřené výrazem se lépe pamatují.

Během křiku se také uvolňuje stresový hormon kortizol. Pomáhá upoutat pozornost. Pokud si tedy sedneš ke scénáři prezentace, křič tak hlasitě, jako by tě nikdo neslyšel.

Změň prostředí. Všiml*a sis někdy, že když se šprtáš nazpaměť, chce se ti chodit pořád dokola? Je to podvědomá touha změnit místo. Pro každou informaci nové umístění. Další místnost, nová kavárna nebo východ na lavičku před domem. Malé změny jsou nejlepší.

Sdílej učivo s přáteli. Převyprávěj jim přednášku – kvůli opakování a strukturování. Přátelé ti tvoje argumenty vrátí, ty jim odpovíš a informace si bez problémů zapamatuješ.

Odstraň vše, co tě ruší. V hlučném davu se nedá dosáhnout zenu. Než se začneš něco učit, ujisti se, že se cítíš pohodlně a uvolněně.