Výstavní prostory současného umění | SKVOT
Skvot Mag

Výstavní prostory současného umění #1

Zveme tě na virtuální cestu po uměleckých galeriích. Dneska je to tour de Prague.

Výstavní prostory současného umění #1
card-photo

Lucie Dvořáková

SKVOT Copywriter

3. listopadu 2023 UMĚNÍ Článek

Praha, bejby! Místo, kde i fasády domů jsou celkem často dost art. A co teprve galerie? Tyhle si rozhodně zaslouží tvoji pozornost – Mega, Karpuchina, 35m2, Kuzebauch, Kunshalle, Chemistry, Pragovka, Trafo, Musoleum Davida Černého a DOX.

Galerie jsou místa, kde můžeš popularizovat současné umění a přiblížit ho lidem. Nenásilně a tak, aby pořádně nasosli tu atmosféru ryzího uměleckého světa. Genius loci takových míst je jako DJ, co mixuje vibes a emoce na soukromé brain párty.

Nejsou to jenom zdi s obrazy, ale místa s příběhem. Ty příběhy můžou být drsné, krásné, smutné nebo veselé, ale vždycky jsou deep, upřímné a silné. Takže když vkročíš do galerie, umění tě mění. Instantně.

Nejznámější pražské galerie současného umění

Kam v Praze zajít, když chceš zažít umění? Tady budeš mít možnost zastavit se, zhluboka se nadechnout a ujet si na vlně kreativity.  

Galerie Mega

Místo, nad kterým zaplesá srdce každého zarytého fanouška street artu. Ve stanicích metra Karlovo náměstí (Galerie Mega B) a Můstek (Galerie Mega A) můžeš obdivovat současný a nefalšovaný urban art. Kdykoliv a non-stop. Umění nikdy nespí a galerie Mega nezavírá. 

Kurátor David Strauzz ti ukáže, že street art je jazykem dnešní doby, kterému tvá rozrebelená duše rozumí. Jen si to zkus, stát před touhle výlohou a nevnímat žádnou emoci.   

 

A teď si představ, že tam stojíš doopravdy. Nebo víš co? Nepředstavuj si to. Nasedni na metro a doraz na Karlovo náměstí nebo Můstek. 

Webovky:

https://www.galeriemega.com/mega

Instáč:

https://www.instagram.com/galeriemega/

Otevíračka

non-stop (24/7/365)

Adresa:

stanice metra Karlovo náměstí a Můstek

Karpuchina Gallery

První art tě čeká už na webovce, když tvůj kurzor pronásleduje logo – silueta ryby. Tím tvoje cesta teprve začíná. Proklikej si web, e-shop, insta a vyraz na Rybnou.

Těš se na výživná díla současných autorů zasazená do příjemných prostor o rozloze 260 m2 v historickém centru města. Karpuchina má i odnož KG Aquarium (okenní galerie pro mladé umělce) a KG Gate (digitální formy umění).

 

Experimentální komerční galerie tě vtáhne do světa umění. Nech se v centru Prahy ulovit na chutnou, emočně výživnou návnadičku. Yummy! 

Webovky:

https://karpuchina.gallery/

http://www.kgconcept.store/ (e-shop)

Instáč:

https://instagram.com/karpuchinagallery

Otevíračka

úterý – neděle

13:00–18:00 (nebo po domluvě)

Adresa:

Rybná 22, Praha 1

Galerie 35m2

Je libo instantně výborný, současně umělecký zážitek? Prostor o rozloze menšího startovacího bytu pro dva bude skvělým předkrmem pro tvoje pražsko-galerijní degustační menu. Chceš mít úplně jasno? Koukni na plánek. Roztomilé, že?

Tým kurátorek (Tereza Záchová & Anežka Januschka Kořínková) pro tebe chystá ty nejlepší lahůdky ze světa současného vizuálního umění. Umělci se tady vyjadřují k socio-politickým otázkám a reagují na umělecko-společenská témata. Kdo hledá (poselství), najde (v umění).

 

Tak hledej, šmudlo! Vstup máš zdarma.

Webovky:

https://35m2.cz/

Instáč:

https://instagram.com/galerie35m2

Otevíračka

pondělí – pátek (10:00–19:00)

sobota – neděle (12:00–19:00)

Adresa:

Víta Nejedlého 23, Praha 3 – Žižkov

Galerie Kuzebauch

Sklo, jak ho neznáš. Přijď omrknout formy, kterých tahle směs křemíku může nabýt pod šikovnýma rukama kreativních umělců. 

(Jestli jsou pro tebe zvířata kámoš, ne jídlo – radši neklikej.)

 

K datu vydání článku webovky zlobí, tak ti asi nezbyde nic jiného, než se vydat na Prahu 6 a zkontrolovat uměleckou expozici osobně.

Webovky:

https://www.galeriekuzebauch.com/

Instáč:

https://www.instagram.com/galeriekuzebauch

Otevíračka

pondělí – pátek 

10:00–17:00

Adresa:

Říčanova 19, Praha 6

Zjistit více

 

Kunsthalle Praha

Galerie, kavárna, bistro a design shop – all in. Jestli chceš snídat/obědvat v art stylu, každou neděli můžeš přijít na all you can eat & drink brunch od 10 do 14 hodin. Proč ne, že?

A umění? Kunsthalle se toho nebojí. 

 

Až budeš mít taky v prdeli den, rok i život, zajdi si třeba na výstavu. Zjistíš, že v tom nejsi sám*sama a smysl života hledáme tak nějak všichni – kreativci obzvlášť.

Aby to nebyl až takový punk, tak ti tady ještě prozradíme, že Kunsthalle Praha propojuje českou a mezinárodní uměleckou scénu. Nabízí krátkodobé výstavy moderního umění a inovativní vzdělávací aktivity.

Webovky:

https://www.kunsthallepraha.org/

Instáč:

https://instagram.com/kunsthallepraha

Otevíračka

pondělí (11:00–19:00)

úterý – zavřeno

středa (11:00–21:00)

čtvrtek–neděle (11:00–19:00)

Adresa:

Klárov 5, Praha 1

The Chemistry Gallery

Galerie se zaměřuje hlavně na malbu, sochy a světelné instalace. Podporuje mladé talenty z Česka i ze zahraničí a prezentuje je tady i jinde. 

Mrkni třeba na reel z Art Fair v Berlíně, kde The Chemistry Gallery představila dva současné české umělce Jiřího Marka a Jakuba Švédu.

 

Jo a věděl*a jsi, že umělecké dílo si můžeš i pronajmout? Takže dnes už můžeš kromě kola a auta šérnout třeba i obraz. 

Na stránkách galerie je uvedeno: „Umění chápeme především jako hodnotu, kterou je důležité sdílet.“ A my souhlasíme. 

Webovky:

https://www.thechemistry.art/

Instáč:

https://www.instagram.com/thechemistrygallery

Otevíračka

pondělí – pátek (11:00–19:00)

sobota (14:00–19:00)

nebo po domluvě

Adresa:

Hala 40, Holešovická tržnice, Bubenské nábřeží 306/13, Praha 7

Pragovka Gallery

Bývalý průmyslový komplex je pro galerii současného umění top umístění. Pragovka navíc není jen tak obyčejná galerie – je to rovnou celý umělecký minisvět. Najdeš tu nejen výstavy, ale taky ateliéry umělců z Pragovky

Než budeš mít do Pragovky cestu, projdi si ji spolu se slečnou v reelsku zatím alespoň virtuálně. 

 

Stejně jako my, i tahle galerie fandí vzdělávání. Nabízí edukační programy pro školy. Za uměním se můžou vypravit úplní prcci i deváťáci. Ale jestli máš už základku za sebou, nezoufej. Zaplať dobrovolné vstupné a mazej obdivovat současné umění jako uvědomělý dospělák.

Webovky:

https://x.pragovka.com/cs

Instáč:

https://www.instagram.com/pragovkagallery

Otevíračka

úterý – pátek (14:00–20:00)

sobota – neděle (12:00–18:00)

Adresa:

34a, Kolbenova 923, Praha 9

Trafo Gallery

Soukromá galerie, která vystavuje a podporuje především současné české umělce střední generace. Součástí programu jsou komentované prohlídky, workshopy, přednášky, projekce a performance.

Mrkni na background přípravy jedné z výstav.

 

Tak co, vyrazíš do legendární Trafačky? Každý rok tě tady čeká šest různých výstav, tak se zastav – klidně šestkrát do roka!

Webovky:

https://trafogallery.cz/

Instáč:

https://www.instagram.com/trafo_gallery

Otevíračka

úterý – neděle (15:00–19:00)

sobota (10:00–19:00)

otevřeno během výstav

Adresa:

Hala 14, Holešovická tržnice, Bubenské nábřeží 306/13, Praha 7

Musoleum Davida Černého

Je tady někdo, kdo by neznal Davida Černého? Řečnická otázka. Jasně, že všichni víme, kdo je David Černý. A kdybys náhodou nevěděl*a, že David má taky svoje musoleum, tak teď už to víš.

Nemůžeš čekat obrázky levandulového pole nebo romantický západ podzimního slunce. Takže klikující double-decker s vypracovaným zadkem? Pome!

 

Galerie má 5 pater a 1200 metrů čtverečních. Tohle o ní prohlásil sám autor: “In my advanced age, I decided to put together an exhibition of all of my artwork that has been displayed all over the world or simply stored. Part of the gallery will be a space reserved for my hosts.”

Webovky:

https://musoleum.cz/

Instáč:

https://instagram.com/musoleumdavidcerny

Otevíračka

pondělí – pátek (13:00–19:00)

sobota – neděle (10:00–18:00)

Adresa:

Nádražní 2, Praha 5

Centrum současného umění DOX

„V době, kdy stále více lidí myslí nebezpečně stejným způsobem, schopnost umění znejistit třeba jen na chvíli naše obvyklé způsoby vnímání může být jeho největším přínosem.“ Takhle vnímá DOX poselství artu.

Jestli to se současným uměním myslíš vážně, návštěva DOXu tě nemine. Přijď se zbavit každodenní všednosti, prozkoumat vizuální umění a prodiskutovat zásadní společenská témata.

 

Sí jů v Gulliverovi.

Webovky:

https://www.dox.cz/

Instáč:

https://www.instagram.com/doxprague/

Otevíračka

středa – neděle 

12:00–18:00

Adresa:

Poupětova 1, Praha 7

Čawes příště

Praha je současným uměním prokvetlá skrz naskrz. Není úniku Skvotere*Skvoterko, tak se nebraň a vrhni se do hutné atmošky současného artu. 

A protože je Praha sice krásná, ale rozhodně není jediná, uvidíme se u další várky galerií z celé naší zemičky. PPříště se za uměním vydáme třeba do Brna, Zlína nebo Českých Budějovic.

Tak zatiaľ.