Superficial průvodce světem fashion ilustrátora | SKVOT
Skvot Mag

Superficial průvodce světem fashion ilustrátora

Ilustrace, která dělá módu – to je, oč tu běží.

Superficial průvodce světem fashion ilustrátora
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

6. října 2023 UMĚNÍ Článek

Důležitý nástroj, který módním návrhářům umožňuje srozumitelně a kreativně sdílet nápady a návrhy. Tedy něco, bez čeho se fashion průmysl spíš neobejde. Internet nám ale taky prozdradil, že fashion illustration může fungovat jako forma sebevyjádření a samozřejmě i umění. Shocking, co? Ale nedivme se, přeci jen žijeme ve 21. století. 

Není náhodou móda sama o sobě uměním? 

 

Móda, móda, móda. Velké téma nás všech. A kdo říká, že ho móda nezajímá, není upřímný. Sure, jsou mezi námi lidé, které módní přehlídky netankují a nejradši nakupují ve slevách za 50 korun, to ale neznamená, že móda je pro ně sprosté slovo. 

Každý máme svou vlastní módu. Svůj vlastní styl, svoje vlastní kreativní vyjádření. Móda, a styl, totiž nejsou nic jiného než kreativní vyjádření nás samých. Svým oblečením vyjadřuješ nějaký statement, něco z tebe vyzařuje, něco to v ostatních lidech vyvolává. Koneckonců, „šaty dělaj člověka“. 

Co je fashion illustration? 

Fashion illustration, česky fashion ilustrace nebo módní ilustrace, je podle tety Wiki umění sdělovat módní myšlenky ve vizuální podobě. Vychází z ilustrace, kresby a malby. K čemu ji módní návrháři používají? Především k brainstormingu a prezentaci svých nápadů, ať už na papíře nebo digitálně. Je to tedy užitečná cesta, jak si svoje návrhy vizualizovat. 

Kdybychom se do definice chtěli ponořit ještě hlouběji, zjistili bychom, že pojem módní ilustrace označuje náčrty módních oděvů a doplňků. A kde vznikla? Před nástupem fotografie se v módě k ilustraci dostupných návrhů oděvů používaly módní kresby v katalozích obchodů, ty se začaly označovat právě jako „módní ilustrace“. 

Dnes se často zaměňují tři termíny:

  • — módní ilustrace
  • — módní skici 
  • — módní kresba
  •  

Módní ilustrace může ve skutečnosti zahrnovat jakýkoliv obrázek související s módou,  například módní kresby, módní skici, fotografie, obrazy atd. Módní kresba popisuje atributy typu ilustrace. Přínos fashion ilustrace pro módní návrhářství je zásadní, o tom nebudeme debatovat. 

Jak už to tak bývá a jak to taky celkem dává smysl – každý módní návrh začíná ilustrací. Základem je převedení myšlenky v kreativní návrh na papíře. Účelem módní ilustrace je vizuálně vysvětlit různé návrhářské nápady. Fashion illustration je umělecká forma, která vysvětluje, demonstruje a zprostředkovává módu a design. 

Význam módní ilustrace pro designéry 

#1 Na začátku byla ilustrace  

Vždycky to začíná ilustrací. Ilustrace je v módě začátek všeho(míra). Jednoduše: móda bez ilustrací není schopna existence. Pro návrháře je to prostor, ve kterém začíná objevovat svou jedinečnost. Ilustrace pomáhá dát tvar myšlenkám, které jsou plné vizí o nových modelech. Už jsme říkali, že v procesu navrhování hraje zásadní roli? Neříkali? No tak hraje. 

#2 Vizualizace 

Fashion ilustrace má schopnost podnítit a zlepšit vizualizaci. Je to nástroj, jak svoje nápady převést do reality. Vizualizovat svoje nápady pomáhá v celém procesu tvorby nového oděvu. 

Díky ilustraci přivádějí návrháři své nápady k životu. Prostřednictvím skic sdělují své nápady a mají prostor se kreativně vyřádit a vyjádřit. 

#3 Trend-setting 

Je to tak, fashion ilustrace přispívá k vytváření nových módních trendů. Kdo jiný taky světu představuje nové trendy než módní návrháři. Trendy mohou vzniknout právě v rámci procesu skicování, ten totiž nabízí nevyčerpatelné množství nových tvarů, modelů a možností. 

#4 Kreativita rises up!  

Módní ilustrace zvyšuje kreativitu. Často je proces tvorby nápadů snazší, když jsou tyto nápady a návrhy přeneseny na papír. Nejen, že návrháři vytvoří nové modely, mají ale taky možnost najít svůj vlastní hlas (rozuměj svou uniqueness). 

Ale díky fashion ilustraci mohou najít i napravit případné chyby, kterých se v návrhu dopustili. To víš, žádný učený z nebe (ještě) nespadl. 

Fashion illustrator: who, who, who? 

Tak co myslíš, jaká je odpověď na tuhle otázku? Fashion ilustrátor je člověk, který vytváří kresby, náčrty a další umělecká díla týkající se módního průmyslu. Tyhle lidičky tvoří vysoce kvalitní, detailní umělecké dílo oděvů, kabelek, bot, klobouků, dalších módních doplňků a lidských postav, které tyto kousky nosí. 

Obvykle pracují na volné noze pro různé společnosti, včetně módních domů, textilních firem, akademických institucí, obchodních řetězců, obchodních domů, návrhářských a uměleckých studií, vydavatelství časopisů, reklamních agentur a výrobců oděvů. Jiní mohou pracovat přímo pro módní návrháře.

S uměleckými řediteli a módními návrháři spolupracují proto, aby vytvořili jedinečné, umělecké obrazy. Organizace zadávají zakázky módním ilustrátorům, protože právě díky jejich návrhům nemusí nutně vyrábět prototypy, shánět modely a provádět fotografování. 

A teď moment, liší se módní ilustrátor a módní návrhář? Liší. Zatímco módní návrhář je zodpovědný za návrh výrobku (oblečení, doplňky, vzory, materiály atd.), módní ilustrátor tvoří vizuální podobu módních návrhů a konceptů připravených právě módním návrhářem. 

Zjistit více

 

Fashion designéři se mnohem více soustředí na tvorbu produktů a sem tam něco nakreslí, což je koneckonců součástí procesu tvorby nového produktu. Fashion ilustrátoři pracují pod fashion designéry a napomáhají jim vytvořit naplnit jejich designérkou vizi. 

Essential skillset každého fashion ilustrátora 

Být módním ilustrátorem samosebou není jen tak. Chce to nějaký um – a ideálně kreslířský um. Mít vizi je fajn, ale důležité je umět ji přenést na papír. 

#1 Jedna kresba rules them all  

Módní ilustrátor není jen tak ledajaký ilustrátor. Je to člověk, jak jsme si už stanovili, který se může podílet na tvorbě trendů – módních trendů, a to už něco znamená. Pro tvorbu trendů je potřebný cit pro detail, znalost různých technik a také cesty, jak ke kreslení používat různá média. Kresbou totiž musí umět ukázat rozdíly mezi materiály nebo texturami látek. 

#2 Kreativita jako main potřeba 

No asi je ti jasné, co tady zazní. Kreativita je všechno. A zase je to pravda. Kreativita je prostě láska, a nejen ta naše. Pro to, abys mohl*a být super módní ilustrátor, musíš být kreativní. Módní ilustrátor musí vytvářet koncepce návrhů a přemýšlet mimo rámec, aby mohl své nápady uvést v život. A taky je ofc důležité rozvíjet svůj vlastní styl.

#3 Stayin’ on track   

I když o módním trendu nebo stylu třeba přímo nerozhoduješ, základní znalosti a smysl pro módní průmysl bude potřeba. Co to znamená? Důležitá je orientace v módních barvách, které se používají, taky je fajn vědět, jak improvizovat, aby vizuální prezentace vynikla a byla opravdu zajímavá. 

#4 Kdo nekomunikuje, ten je ze hry 

Klíčem k úspěšnému produktu je co? No přeci kvalitní komunikace. Ať už si vybereš práci na volné noze nebo v módním domě, svým klientům prostě musíš rozumět. A navíc, fashion ilustrátoři musí komunikovat i s týmem, se kterým pracují, aby vytvořili ilustraci, která přesně vyjadřuje koncepci návrhu. 

#5 Software skills 

I když můžeš svůj talent projevit tradiční kresbou, dnešní doba se neptá a kdo nedrží krok, má trochu problémek. Takže základem je umět svou ruční kresbu digitalizovat. A k tomu se hodí znalost práce s různými softwary – třeba jako Adobe Illustrator a Photoshop. 

Tak a je to… 

Jak už víme, fashion ilustrace je jedním z mnoha důležitých kroků, které jsou součástí procesu tvorby nového supr čupr oděvu či bot či kabelky, whatever. Návrháři ji potřebují, pro ně představuje jakousi hlavní vizuální metu, která mnohdy může celý proces odstartovat.

Zároveň je to i způsob, jak v návrzích odhalit chyby a zavčasu je odhalit. Zkrátka a dobře má samé výhody a módní průmysl ji víc než potřebuje.