České fashion brandy, které stojí za to znát | SKVOT
Skvot Mag

České fashion brandy, které stojí za to znát

Slow fashion, fast fashion a české módní značky. Let’s go!

České fashion brandy, které stojí za to znát
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

22. září 2023 MÓDA Článek

Nosit lokální módu je čím dál víc trendy. Oblékat se udržitelně je trendy. Držíš krok? Myslet na planetu je potřeba a kdo stále uznává „fast fashion“, ten je zloduch. Značkám jako Sinsay, Takko fashion nebo Fishbone Sister tak nějak odzvonilo. Nejsou trochu pasé? Dneska frčí vintage a custom kousky.

 

Česko už dávno není zemí, kde je móda cizí slovo. Možná sice nejsme, a nejspíš asi nikdy nebudeme, módní velmocí, i tak jsme na tom dobře. Trendy se sem dostanou vždycky včas (thank you TikTok) a top značky jako Gucci nebo Channel si našly i své české příznivce. 

Co ale lokální brandy? A lokální móda obecně? Má v českých šatnících místo? 

Rychle, nebo pomalu?  

Lokální móda souvisí s pojmem slow fashion. Ta je opakem termínu fast fashion. Slow fashion znamená, že o svých nákupech mnohem víc přemýšlíš a že si mnohem pozorněji vybíráš, za co utratíš peníze. Slow fashion ale taky znamená, že máš možnost podpořit lokální značky. 

Pojďme se nejprve podívat na to, co přesně je slow fashion a proč je fast fashion čím dál větší fuj. 

Slow fashion se zaměřuje na kvalitní materiály, místní výrobu a udržitelnější produkci. Všichni, kdo se kloní k „pomalé módě“, se nepodílejí na nadměrné spotřebě (zboží / oblečení) nebo konzumerismu. Na místo nakupování obrovského množství oblečení, lidé volí minimalismus a kupování toho, co doopravdy potřebují. 

Slow fashion vlastně znamená slow shopping. Zkrátka a dobře – když jsi v nakupování jako šnek, nestíháš (a ani nepotřebuješ) si toho kupovat tolik. 

Nad definicí fast fashion nemusíme dumat nijak dlouho. Je to levná a cenově dostupná móda, která se vyrábí v obrovském množství a často v nelidských podmínkách s minimálním zájmem o dopad na životní prostředí. 

Pro fast fashion platí, že kvantita převažuje nad kvalitou. Představiteli fast fashion jsou typicky například H&M, C&A, Primark nebo taky Zara. 

Zjistit více

 

Fast fashion, get out of česká kotlina 

Samozřejmě to nemyslíme doslova. Mít kapsulový šatník složený z kousků od lokálních značek a návrhářů nějakou kačku stojí, beze sporu, ale ten pocit? Ten za to taky beze sporu stojí. 

Jen si představ, že máš kus oblečení, ve kterém se nemusíš bát vyjít ven, abys nepotkal*a někoho ve stejném. A ne proto, že je too expensive, ale proto, že je originální. Možná spíš potkáš někoho, s kým budeš matchovat, protože bude mít podobně originální kousek. A třeba to bude tvoje happily ever after. 

Ale teď už dost pletichaření, teď už je čas na to nalít si čistého vína. Připravili jsme seznam českých (ač menších) značek, které stojí za to znát – a nosit. Udržitelná móda, nadčasová móda, originální móda. Tohle všechno se skrývá za českými fashion brandy. 

Redbull blog zmiňuje třeba značky jako My Dear Clothing, GarandBrand, Life is Porno nebo Girls Without Clothes. České značky, ale na trhu nejsou žádné novinky. Možná už patří ke stálicím české fashion scény. Stejně tak jako módní návrhář Jan Černý či botky Vasky.

  • _NILMORE – plně cirkulární oblečení. 
  • Never Enough – streetwear značka, která má fast fashion po krk. 
  • CityZen – oblečení, na kterém neuvidíš a neucítíš ani špínu ani pot.
  • Summer & Myles – značka, která klade důraz na ekologické materiály a etický přístup. 
  • Kousek – tvůj kousek šetrnosti k přírodě, etiky a udržitelnosti. 
  • we concept – oblečení šité zodpovědně k lidem a přírodě. 
  • youngprimitive – nadčasové oblečení. 
  • Black Mountain – značka, která skrze oblečení šíří úsměv. 
  • Buga – s láskou k ženám.  
  • TATE wear – (téměř) one woman show oblečení. 
  • LAY – superfeminní a vyjímečné. 
  • Sophistic by Veronika – udržitelné oblečení s velkou dávkou kvality. 
  • SUTU – Zlín, udržitelnost, nadčasovost, lokálnost. Potřebuješ víc? 
  • Cucumber Martini – kvalitní střihy, kvalitní materiály, udržitelnost. 
  • Afka – značka, která miluje změnu. 
  • masha – přírodní materiály a kvalitní tradiční řemeslo.
  •  

Zdroj: krqe.com

V čem se slow a fast fashion odlišují? 

Móda je velkým tématem nás všech. Není pravda, že jsou to „jen holky, kdo řeší, co na sebe“. Doba se posouvá a s ní i naše smýšlení o módě, vlastním stylu a množství oblečení. Kolik toho vlastně jeden člověk potřebuje? 

Za kvalitu si připlatíš. Ale není lepší vědět, kdo a kde tvoje oblečení ušil? Stále silnější narativ, že méně je více, platí i tady. K čemu ti bude sto třicet pět triček, když každý pátý člověk má to stejné? A k čemu ti bude skříň praskat ve švech, když ve výsledku stejně nosíš to stejné? 

Není to náhodou o tom – mít méně, ale za to mnohem kvalitnějších kousků oblečení? Asi je. Udržitelné značky by ti o tom řekly svoje.

Existuje minimálně pět kritérií, ve kterých se slow a fast fashion liší: 

#1 Materiál(k)y

Většina fast fashion značek využívá syntetické materiály na bázi ropy, které jsou škodlivé pro životní prostředí (a některé i pro člověka, right Shein?). Zatímco tyto značky používají levné látky vyrobené z neobnovitelných fosilních paliv, slow fashion značky pracují s organickými, přírodními, recyklovanými a znovu použitelnými materiály. 

#2 Kvalit(k)a

Fast fashion je navržena tak, aby vydržela maximálně pár nošení, maximálně jednu či dvě sezóny. Právě to společnosti motivuje k co nejrychlejší masové výrobě, čímž trpí kvalita. Oproti tomu slow fashion má mnohem pomalejší cyklus a místo toho se zaměřuje na kvalitu oděvů, které mají vydržet roky, některé dokonce celý život. 

Pří nákupu nového oblečení je fajn přihlížet i na cost per wear. CPW je metrika, díky které můžeš pochopit skutečnou cenu a hodnotu oblečení na základě toho, kolikrát jsi ho měl*a na sobě / kolikrát ho plánuješ si na sebe vzít. 

#3 Výroba

Když něco vyrábíš rychle a v obrovském množství, je k tomu potřeba velké množství energie. Výroba fast fashion má negativní dopad na životní prostředí, včetně znečištění a nadměrného množství odpadu. Lokální móda využívá ekologičtější výrobní metody. O dopadech dopravy z Číny nebo Bangladéše se snad zmiňovat nemusíme. 

#4 Pracovní síla

Dávno víme, že fast fashion svým dělníkům vyplácí nízké mzdy a poskytuje velmi špatné pracovní podmínky. Většina výrobků je šita v rozvojových zemí, kde jsou pracovní zákony příznivé pro společnosti, ale tragické pro pracovníky. 

Když si ale pořídíš něco s hlavičkou slow fashion, často máš jistotu, že produkt vznikl na území Česka, za příznivých pracovních podmínek, z top materiálů a k tomu ekologickou cestou. A navíc – všechny ruce, které se na produktu podílely, byly adekvátně ohodnoceny. 

#5 Hodnota 

Právě proto, že fast fashion šije z levných materiálů za malé peníze, jsou společnosti schopny prodávat svoje zboží za (relativně) nízké ceny. Co tím ale výrobky ztrácí, je hodnota a kvalita. Kvalitní český kousek můžeš otočit na Vinted, vytahaný tričko, co tě loni stálo 99 káčé ve výprodeji a po dvou vypráních mělo rozpadlé švy, těžko… 

Za slow fashion si připlatíš, true. Ale získáš kousek oblečení, který vznikl za lidských podmínek, udržitelných výrobních procesů, z kvalitních materiálů a k tomu ti vydrží třeba deset let, ne deset měsíců.  

A navíc – Čecháček Čecháčkovi.