NESTYĎ SE ZEPTAT: CO DĚLÁ ÚSPĚŠNÝ CREATIVE DIRECTOR | SKVOT
Skvot Mag

NESTYĎ SE ZEPTAT: CO DĚLÁ ÚSPĚŠNÝ CREATIVE DIRECTOR

Nikola není jen creative director, za svou téměř desetiletou kariéru získala se svým týmem řadu českých i zahraničních ocenění.

NESTYĎ SE ZEPTAT: CO DĚLÁ ÚSPĚŠNÝ CREATIVE DIRECTOR
card-photo

Jan Kudláček

Editor in Chief ve společnosti SKVOT

13. října 2022 Článek

Nikola není jen creative director, za svou téměř desetiletou kariéru získala se svým týmem řadu českých i zahraničních ocenění - třeba EFFIE, SABRE Awards, Golden Drum, nebo ocenění Agentura roku českých cen PR. Její největší radostí jsou ale úspěchy jejích lidí. Její kreativci patří dlouhodobě mezi oceňované v prestižní kreativní soutěži Young Lions.

 

Co je tvou hlavní náplní práce?

Pracuješ totiž jako Creative Director a tato pozice je hrozně cool!

Když v reklamě tvrdíte, že jste „cool“, opak je pravdou. Moje práce není cool. Moje práce je tvořit spolu se super inspirativními lidmi nápady, co baví nás a všechny další lidi, pro který jsou ty nápady určený. To je vážná věc.

Jak přicházíš ke kreativním nápadům? Co tě inspiruje?

Je to klišé, ale řeknu to. Všechno. Dokumenty, obrazy, filmy, knihy, hry, memes, děti i zvířátka. Ze všeho nejčastěji mě ale inspiruje deadline. 

Trápí tě, když vidíš špatnou kreativu v běžném životě?

Taková ta profesionální deformace, znáš to…

Trápí mě, když vidím špatnou exekuci skvělého nápadu. „Advertising is 80% idea. And

80% execution.“, řekl kdysi reklamní velikán Sir John Hegarty. A měl (zase!) pravdu. 

A trápí mě taky spousta dalších, důležitějších věcí! Třeba, že se pokojovky prý nesmí zalívat rovnou do hlíny… Proč proboha? Nedává to smysl.

Jak by tedy měla vypadat kvalitní kreativa?

Jakých hlavních bodů by se měl člověk držet?

Těch hodnocení je celá řada. V Leo Burnett máme pro hodnocení kvality kreativních nápadů vlastní HumanKind stupnici. Používá se globálně a každoročně s její pomocí hodnotíme nápady z celého světa. Obecně by se ale dalo říct, že hlavní kritéria jsou tři: plnění nastavené strategie, úroveň kreativity a efektivita řešení. V jakémkoliv hodnocení je ale vždycky zásadní benchmark. A ten je naštěstí v případě HumanKind setsakramentsky vysoko. 

Jaký máš názor na kreativu, která vyvolává poprask? Napadá mě třeba jedna pánská kosmetická značka, která je hodně progresivní, ale u puritánů vyvolává špatné pocity.

Poprask je kámoš. Znamená totiž, že vaše kreativa někoho zajímá. V dnešní době „skipování“ není vůbec jednoduché zaujmout. Jsem proto velkým fanouškem „Create acts, not ads“ přístupu, v který věřil Leo Burnett. Nejlepší reklama totiž dokáže přeskočit všechny Skip Buttony a stát se součástí kultury, pro kterou je určená. Jedině taková reklama je „více než reklama“. 

Focení s tebou bylo velice příjemné a před kamerou jsi byla jako ryba ve vodě! Co jsem tedy zaslechnul :) Máš nějaký modelingový experience nebo to je prostě v tobě?

Před devíti kily jsem se hodně pohybovala mezi fotografy, hudebníky, umělci. Žila jsem rok pod mostem. Na nákladní lodi Cargo Gallery, na které jsme pořádali nejrůznější kulturní i umělecké akce. Moc ráda na ty roky vzpomínám. I když mám část z nich trochu zakalenou, ze všech těch zkušeností čerpám dodnes. Ať už jde o fungování na place, focení, retuše, nebo práce s nejrůznějšími kreativci a umělci.

Zjistili jsme, protože jsme všichni Colombové, že jsi kreativní ředitelkou hned ve dvou agenturách: v Leo Burnett a také PR agentuře MSL Czech Republic, která hned v prvním roce získala ocenění agentura roku! Ty teda jedeš! Řekni mi o tom něco víc :)

Obě mé agentury jsou součástí síťě Publicis Groupe. A jsem fakt pyšná, že díky téhle síti můžeme propojovat i dosud nepropojitelné odvětví. PR a kreativu tu v Česku prozatím ještě nikdo nepropojil tak, jako se nám to podařilo s Leo Burnett a MSL. A úspěchy MSL jsou toho důkazem. PR už dávno není jen o rozesílání tiskových zpráv. A tady si zase dovolím zmínit „Acts. No Ads.“ filozofii, kterou se nám společně s MSL týmem daří uvádět v praxi. 

Po necelém roce existence jsme agenturou roku. Kromě řady ocenění v rámci českých PR cen, SABRE Awards, nebo třeba European Excellence Awards máme víc jak 75% úspěšnost v PR tendrech. Ale hlavně – díky celkově výrazně kreativnějšímu přístupu, než je v PR běžné, dokážeme našim klientům přinášet řešení, která výrazně přeplňují jejich KPIs.

Jak pracuješ s týmem? Volíš radikální postupy nebo jsi více přátelská?

Co si myslíš, že je pro management vhodnější?

Na to by vám nejlépe odpověděl Jiřina, Káťa, Marta, Yigit, Martin, Tomáš, Zdeněk, Radu, Michal, nebo Katarín. Já si myslím, že jsem hlavně fér. 

Když je to potřeba, nebojím se říct svůj názor. Občas ostře. Zároveň mám ale poměrně vysokou schopnost empatie. Ta je podle mě pro dobrého leadera klíčová. Aby byla kreativní práce dobrá, musí nás všechny bavit. Abychom dokázali koukat na svět očima dítěte, musíme se cítit bezpečně. A to se v nepříjemné atmosféře nikdy nepodaří. Do svého týmu si proto vybírám jen takové kreativce, na které se mohu spolehnout. Oni vědí, že se stejně tak mohou spolehnout na mě. Fungujeme spolu jako partneři. Ne jako šéfová a podřízení. V dobrých nápadech tyhle role prostě nefungují.

Obecně se svému týmu snažím dávat spíš volnost. Vybírám si ale takové kreativce, u kterých si ji můžu dovolit dát. Hlavním kritériem je pro mě craft. A pak chuť! Když někdo vážně chce, tak toho canneského lva prostě vyhraje. Věřím, že takhle jednoduché to je. Bohužel není vůbec jednoduché takové lidi najít. Přesně proto si svých kreativců vážím a snažím se být fér.

Těšíš se na to, že budeš předávat své znalosti dál? Co od toho očekáváš? 

Těším se moc! Těším se hlavně na praktickou část, kdy budeme společně řešit konkrétní situace a společně nacházet řešení. Být dobrým kreativním ředitelem je nikdy nekončící proces. To je na té práci jednoznačně nejkrásnější. Tak se pojďme vzájemně posunout.

Jaká kreativa tě v poslední době zaujala?

Je jich každý den celá řada. Tak například kampaň Nehera for Ukraine: Special Love Operation, kterou jsem měla tu čest hodnotit na letošním Zlatém Klínci. Geniální nápad, jak heknout Putinovu cenzuru, pomohl dostat k obyvatelům Ruska pravdu o zvěrstvech na Ukrajině. Díky Tinderu! 

Z těch globálních mě baví třeba nový merch ikonického ketchupu Heinz, našeho nejnovějšího klienta. Jednak proto, že jsme stejný nápad měli taky. Jen bohužel pozdě. A jednak proto, že je prostě dobrej. Krásná kombinace chytrého insightu, precizní exekuce a PR přesahu platformami napříč.

Co plánuješ do budoucna? Čeho bys chtěla dosáhnout? 

Chtěla bych vymyslet pokojovky, které budeme moci zalívat pěkně rovnou do hlíny. Pak taky Cannes Lions Grand Prix. Jednou.

Co získají účastníci tvého kurzu? Budou pak ready na nové výzvy v kreativě? Budeš na ně hodná?

Já hlavně udělám maximum pro to, abych jich byla hodná.

Společně si projdeme všemi radostmi i strastmi „cédéčka“. Od hledání silného insightu, přes tvorbu kreativního briefu, hodnocení a posouvání nápadů, nastavení týmu, feedbacků, přípravy prezentací pro klienty, tvorbou case studies, přebírání cen na stejdžích… To by na dobrý teasing mohlo stačit. Těším se na to!