JAK SE STÁT ASISTENTEM UMĚLECKÉHO ŘEDITELE | SKVOT
Skvot Mag

JAK SE STÁT ASISTENTEM UMĚLECKÉHO ŘEDITELE

10 pravidel jak vstoupit do světa designu a udržet se v něm

JAK SE STÁT ASISTENTEM UMĚLECKÉHO ŘEDITELE
card-photo

VIKA HUDABASHIAN

SKVOT Copywriter

10. října 2022 Článek

Spousta designérů začíná svoji kariéru jako asistent uměleckého ředitele nebo dokonce celého designérského oddělení. Tahle práce vyžaduje přípravu – nejen technickou, ale i psychologickou.

Máme pro tebe seznam tipů, které ti pomůžou zařídit si práci asistenta v oblasti designu, vstoupit do ní beze újmy a získat dovednosti, které ti umožní posunout se dál.

 

Co dělá asistent uměleckého ředitele

Asistent uměleckého ředitele je v první řadě grafik. Už od úplného začátku své kariéry.
Pozici asistenta uměleckého ředitele nejde zaměňovat například s asistentem fotografa, který pomáhá s nastavením světla a s technikou. Někdy ale asistent uměleckého šéfa pracuje i na focení: natáčí obsah pro budoucí koláže nebo sleduje tvorbu snímků společně s nadřízeným a diskutuje o tom, jak na nich dál pracovat.

Asistent tady pomáhá především s ořezáváním, změnou velikosti a přípravou souborů pro make-up nebo tisk, pracuje se šablonami a může se podílet na vývoji grafiky pro projekty – vytváří další vizuální prvky při tvorbě finálního obsahu. Postupem času se rozsah úkolů asistenta zvyšuje a jsou čím dál složitější. Jasně že všechno závisí i na oboru: asistent uměleckého ředitele v online médiích a v reklamní agentuře bude mít v jednotlivých projektech trochu jiné povinnosti.

Asistence je práce na plný výkon. To znamená, že se od tebe očekává, že budeš brát věci vážně. Takže je důležité být zodpovědný a samozřejmě zachovávat důvěrnost práce - asistent totiž ví všechno o projektech (i těch, které se teprve rozbíhají), konceptech a nápadech týmu.

10 rad, jak se ponořit do práce asistenta designu

Řada charakteristik práce je dost specifických pro danou lokalitu, ale existují univerzální tipy, které ti usnadní život. Sestavili jsme seznam, který není úplný a neplatí stejně pro všechny asistenty artdir na světě, ale rozhodně je užitečný na startu.

#1 Nestanovuj si přehnaná očekávání

Čím víc si toho vysníš, tím větší je šance na zklamání. Neidealizuj si svoje kolegy a pracoviště. Každý jsme jiný – v práci, v životě, v přístupu k tvorbě i v pohledu na svět. A všude najdeš interní problémy a bolavá místa. Takže si to předem radši moc neidealizuj.

Například si představuješ, že napoprvé vytvoříš božský návrh – ale ve skutečnosti se ukáže, že je „celkem dobrý“, a to až po třech kolech úprav. Ale i to je v pořádku.

#2 Podívej se zblízka na jejich styl 

Prostuduj si DNA místa – kanceláře, agentury nebo studia – kde budeš pracovat jako asistent uměleckého ředitele. Seznam se s firemním stylem nebo obecným tvůrčím přístupem a poznej hlavní techniky.

Analyzuj, jaké barvy se v projektech používají, jak jsou materiály rozvržené (pokud se jedná o publikaci) a jaké typy ilustrací nebo designu má umělecký ředitel nejradši.
Taky si z toho můžeš sestavit vlastní moodboard, který ti ze začátku bude sloužit jako pomůcka.

#3 Vybav se technickými znalostmi

Softwarové a technické dovednosti hrají v designu důležitou roli, takže nesmíš zůstat pozadu. Bude skvělé, když zjistíš, jaký software tvůj tým používá, aby ses mohl zdokonalit ve svých dovednostech.

Připrav se taky na to, že si na věci musíš přijít sám – nečekej, až ti je někdo vysvětlí. Potřebuješ se rychle seznámit s editorem? Sedni a uč se. Spousta programů má podobné funkce a rozhraní, takže to nakonec nebude tak složité, jak se zdá.

#4 Neutíkej od nudných věcí 

Část povinností asistenta je vzrušující: výlety do terénu, výtvarné tvoření, hledání kreativních řešení, brainstorming. Část z toho je rutina: vystřihování pozadí, práce se šablonami.

Zpočátku se zdá, že nudný úkol neexistuje – ale v určitém okamžiku se přistihneš při apatii. A to musíš překonat. Když neztratíš zájem o design ani po rutinní práci, můžeš zvládnout zajímavé věci. Ale jestli tě slovo „nudný“ hodně rozčiluje, možná design není práce pro tebe.

#5 Pouč se z chyb 

Na neúspěších není nic špatného. Vždycky se může něco pokazit, ať už je to tvoje chyba, nebo ne. 

Když pracuješ na složitém úkolu, není lehké jasně naplánovat proces od začátku do konce - a v návrhu je vždycky prostor pro subjektivní vkus, úpravy a technické problémy. To všechno je v pořádku.

Pokud uděláš chybu, vyvoď závěr – a snaž se ji neopakovat. Když ale stejné fiasko uděláš několikrát za sebou, pravděpodobnost vybudování dobré reputace se ti tím dost snižuje.

#6 Vyjasňuj si všechno, co můžeš

Není nic horšího, než když odvedeš velký kus práce a pak zjistíš, že musíš všechno předělat. Aby ses do téhle situace nedostal, ptej se kolegů na všechno. Nestyď se působit hloupě nebo vlezle, nikdo si to o tobě myslet nebude (každý si pamatuje, jaké to je být nováčkem).

#7 Pozoruj a uč se 

Jako asistent spolupracuješ s uměleckým ředitelem a můžeš ho sledovat při práci, přebírat jeho triky a tipy.

Tvůj vedoucí se pro tebe může stát profesním vzorem. A je pravděpodobné, že budeš v budoucnu kopírovat jeho přístup. Kopírování však samozřejmě nestačí – musíš si vytvořit i vlastní styl. A snaž se udělat o něco víc, než se od tebe očekává: tím dáš najevo svůj zájem o práci (určitě si toho někdo všimne a vezme to v úvahu).

#8 Ukaž iniciativu

I když jsi sem právě přišel, můžeš (a měl bys) už mít svůj názor. Vidíš dobré řešení problému? Neváhej ho navrhnout! Můžeš se tak stát ostříleným profesionálem – nebo na sebe alespoň upozornit.

#9 Postav se za sebe

Když si všimneš něčeho podezřelého nebo špatného (například že s tebou někdo jedná neobjektivně nebo že ti dává úkoly, které jsou pro nováčka příliš obtížné), mluv o tom otevřeně. Pokud tě systematicky nepouštějí do práce, ale žádají tě, aby sis „dal kávu a nepřekážel“, je to dobrý důvod k tomu, abyste si s tvým šéfem promluvili. Když máš pocit, že v tomhle týmu stagnuješ a jsi na obtíž, vždycky si můžeš najít jiný.

#10 Zapoj se

Nestraň se ostatních. Účastni se diskuzí (pokud můžeš), otevřeně komunikuj. Tvoji kolegové budou pravděpodobně zajímaví lidé, se kterými si můžeš popovídat i mimo práci. I z obyčejného rozhovoru u vody se může vyklubat skvělé přátelství – nebo úžasný společný projekt v budoucnu.

Tahle pravidla byla napsaná na základě zkušeností, takže se určitě v některých bodech poznáš. Pevně doufáme, že náš kontrolní seznam bude tvůj plnohodnotný průvodce prvními kroky v oboru. Buď odvážný, tvoř a ničeho se neboj.