ZINSEROVY TIPY: 11 ZPŮSOBŮ, JAK VYLEPŠIT TEXT | SKVOT
Skvot Mag

ZINSEROVY TIPY: 11 ZPŮSOBŮ, JAK VYLEPŠIT TEXT

Tipy spisovatele Williama Zinsera, jak psát jasně a stručně.

ZINSEROVY TIPY: 11 ZPŮSOBŮ, JAK VYLEPŠIT TEXT
card-photo

ANYA ABLITSOVA

SKVOT copywriter

7. října 2022 Článek

"Měla by být přijata opatření k zajištění úplné neviditelnosti po neomezenou dobu během..." Pokud vás z tohoto citátu bolí oči, William Zinser by to pochopil a podpořil. A nalil by vám studenou colu. A hrál povzbudivý jazz u svého domácího klavíru (i když to už není jisté). 

Zinserovu názoru lze věřit. Byl redaktorem New York Herald Tribune, vyučoval psaní studenty na Yaleově univerzitě a v roce 1976 vydal instruktážní knihu Jak dobře psát, která se dočkala 30 dotisků. 

Tam formuloval pravidla pro práci s neuměleckými texty - říká, jak psát rovnou dobře, nebo jak opravit to, co je napsáno "tak nějak". Zdá se, že na těchto radách není nic zvláštního, ale pokud je nebudete ignorovat, texty se opravdu zlepší.

 

1. Důležité je začít energicky.

Pokud vás první věta neinspiruje k přechodu na druhou, je to konec. Pokud druhý nevede ke třetímu, je to také konec. První řádky by měly být svěží, vtipné, paradoxní. Hlavní je čtenáře zaujmout a udržet jeho pozornost. Začněte zajímavými fakty nebo vyprávějte příběh.

Například: "Vždycky mě zajímalo, co se dává do hot dogů. Teď už to vím a lituji toho." Po přečtení těchto dvou krátkých vět byste měli rychle přejít k dalšímu odstavci.

2. Jedna věta - jedna myšlenka

Dlouhé věty jsou zlo. Nejčastěji vyjadřují několik myšlenek najednou. Tečka je pro vás výhodou. Rozdělte dlouhou větu na 2-3 krátké věty tak, aby každá z nich měla myšlenku. Pomocná slova vám pomohou "slepit" je do odstavce.

Pokud je například mezi první a druhou větou ostrý přechod, použijte slova "ale", "nicméně", " avšak". Bez těchto slov je pro čtenáře těžké pochopit, co se říká. Ve škole učili, že je lepší nezačínat větu slovem "ale". Zapomeňte na to. Pokud chcete ukázat kontrast, neexistuje silnější slovo.

3. "Zabij" abstrakce

Začínající autoři často používají ve svých textech abstraktní výrazy. Chtějí vypadat chytřeji, ale nakonec znějí nesrozumitelně. "Obecnou reakcí byl skeptický smích" nebo "Totální cynismus není jedinou odpovědí na starý systém".

Takové věty jsou mrtvé, protože postrádají charaktery a slovosled. Čtenář netuší, kdo co udělal. Věty "Mnozí diváci se skepticky smáli" nebo "Někteří, kteří slyšeli o starém systému, cynicky vtipkovali" jsou živější.

4. Čím jednodušší, tím lepší

Dobrý text je krátký a výstižný. Zkraťte tedy věty na podstatu a odstraňte vše, co nemá žádnou hodnotu. Čtenář nebude bloudit v bludišti vašich slov. Nelíbilo se mu to - odejde a získat jeho pozornost opět bude složité.

Někdy vás napadne dobrá fráze, ale nikam se nehodí. Schovejte si ji dolů, abyste ji mohli použít později - ale stále nevíte, kam ji dát. Je to ztráta času - rovnou ji smažte. Nadbytečná konstrukce s velkou pravděpodobností zůstane nadbytečnou, text pro ni nemá žádný význam.

5. "Ne" slovním nesmyslům

Slovní odpadky jsou fráze, které jsme používali při psaní výzkumných prací na univerzitě. "Důležité doplnit", "Také je třeba poznamenat", "Bylo by zajímavé podtrhnout" - vždy nadbytečné, vyčistěte to.

Chcete něco přidat - přidejte to, označit - označte to, podtrhnout - podtrhněte to. Není třeba na to upozorňovat.

6. Zapomeňte na pasivitu

"Pasivní konstrukce vysávají ze čtenáře energii," píše Zinser. Pokud můžete nepoužívat slovesa v pasivním tvaru, nepoužívejte je.

"Udělal to Andrej" zní silně. "Vyrobeno to bylo Andrejem" - slabé. První věta je objemná. Nezanechává žádné pochybnosti o tom, kdo co udělal. Druhý je nevýrazný: někdo něco udělal.

7. Příslovce jsou zbytečná

Slovesa dodávají textu drive, vytvářejí v mysli čtenáře obraz. Na druhou stranu příslovce mají tendenci věty znepřehledňovat. Zejména pokud se významově překrývají se slovesem.

Například "rádio hlasitě křičelo". Příslovce "hlasitě" lze bez obav odstranit, protože křik je obvykle hlasitý. Nebo "pevně stiskl zuby". Jiný způsob toto udělat neexistuje.

8. Každé slovo má svou roli.

Pokud slovo nemá žádný význam, je zbytečné. Tak tomu obvykle bývá u přídavných jmen. Často se používají kvůli červenému slovu. Jejich vyjmutí však význam nezmění. "Zelená tráva", "modrá obloha" - přídavné jméno je zde nadbytečné . Je jasné, že tráva je zelená a nebe modré.

Doplňte významy přídavných jmen. Například: "Podíval se na šedou oblohu a rozhodl se jít domů. Zde slovo "šedý" popisuje počasí. Když ji odstraníte, nebude jasné, proč se "on" rozhodl jít domů.

9. Objasnění není přesvědčující 

Nezneužívejte slova "trochu", "dost", "velmi", "příliš". Ukazují autorovu nejistotu ohledně toho, co napsal. Například: "Jsem trochu unavený" nebo "Jsem dost naštvaný". Takovým větám chybí pevnost. Kolik je to málo? Upřesněte. Dobré prohlášení zní vždy pevně.

"Velmi" je užitečné slovo, když chcete zdůraznit úroveň něčeho, ale často je zbytečné. Nemá smysl říkat o někom, že je "velmi zodpovědný": buď je, nebo není.

10. Poslechněte si

Při skládání slov dbejte na to, jak znějí. To se může zdát absurdní, protože "lidé čtou očima". Ve skutečnosti slyší - hláskují si to sami pro sebe. Rytmus a zvuk jsou tedy důležité v každé větě.

11. Zlepšení do posledního detailu

Kvalitní text je výsledkem mnoha vylepšení. Čím více ho přepisujete, tím je jasnější. Čerstvé věty bývají strohé, mnohomluvné a nelogické. Zpřesněte je. Poté si je znovu přečtěte a ještě více zdokonalte.

Knihu poskytlo nakladatelství Nash Format.