Kreativní animace | SKVOT
Skvot Mag

Kreativní animace

Kreativita a motion design aneb rozhýbej web, ale hezky.

Kreativní animace
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

27. června 2023 MOTION DESIGN Článek

Zjisti, co víš a nevíš o kreativní animaci. Je kreativita vždycky potřeba? A platí tady, že v jednoduchosti je síla? Co totiž může platit tady, nemusí platit tam. A obráceně. Life is life. 

 

Začněme zase písničkou, shall we? Twenty One Pilots zpívají ve své písni The Hype: „We’re gonna rely pretty heavily – on technology.“ No řekni, není to pro nás až příznačné? Námi samozřejmě myslíme celou společnost, ne jen nás kreativce. Zdá se to totiž jako drsná pravda. I když používáš hlavičku, bez technologií se nehneš. Dneska už vůbec nikam. 

Takže: díkybohu za technologie?

A teď už si zase říkáš, kam tenhle text vede. Viď? Je to jednoduché. Bavíme-li se o kreativní animaci, mluvíme také o motion designu. A bavíme-li se o motion designu, mluvíme o technologiích. A bez technologií jsme tak nějak ztracení, no ne? Protože, světe, div se, bez technologií není web. A bez webu si nepřečteš Skvot mag. Phew. 

Kreativita – yep or nor? 

Trochu smetany na čelíčko a jedeš. Jak je to s tou kreativitou? Hodí se a je potřebná vždycky? Ne tak docela. Často je mnohem víc funkčnost [ kreativita < funkčnost ]. Jak se totiž říká, kvalita je víc než kvantita. To, jestli bude animace šlapat tak, jak má, je spíše otázka funkčnosti než kreativity. 

Možná si budeš myslet, že jsme trochu cvoci (a nejsme?), když ti pořád říkáme, že kreativita je královna všehomíra a najednou bum a my ti takhle sprostě řekneme, že ne vždycky je to o kreativitě. No jo, jenže moudrý muž už dí – je to tak! To, že design není zase až taková sranda, jsme se ti svěřili tady. Zároveň jsme ti ale i řekli, že i něco málo se počítá. 

Ale abychom to uzavřeli. Jó, kreativitu při designu jo, ale s mírou, proboha. Všeho moc škodí a jak zní zlaté pravidlo chemie, všechny látky světa jsou jedy, záleží však na množství. To platí ipro tvoji tvorbu. Můžeš mít sebelepší web, ale když bude až příliš kreativní, funky a barevný, můžeš ho dost dobře otrávit. A můžeš být superkreativní při vymýšlení animací, ale když nejsi master animačního softwaru, nebude to fungovat. Tak bacha.

Zjistit více

 

Kreativní animace 

Slovo animace pochází z latinského slova animare, které do češtiny překládáme jako „oživit”. „Animovat“ tak můžeme interpretovat jako naplnit životem, učinit živým nebo obrazu dát duši. Básnicky řečeno. Byl pozdní večer…  

Animace je tedy snahou rozpohybovat věc, obraz nebo malbu a udělat ji tak, jako by byla živá, jako v každodenním životě. Tedy za použití kreativity. Ach ta kreativita. Královno všehomíra, klaníme se. Spolu s rozvojem médií a technologií dnes můžeme proces tvorby a záznamu animačních objektů provádět různými způsoby, čímž vznikají různé animace na základě toho, jak byly vytvořeny a jak fungují. 

Obecně můžeme říct, že animace je kreativní činností. Zároveň je ale důležité dodat a znovu podotknout, že moc kreativity je někdy jednoduše na škodu, ale to už víme. Každý z nás by lhal, kdyby tvrdil, že něco na oko pěkného, se dá vytvořit bez kreativity. Nedá. Surprise surprise. Už jen proces, který stojí za vytvořením nějaké/jakékoliv animace, je kreativní. Je to tedy kreativita sama o sobě. 

Tak závěrem, jo. Animace nemůže existovat bez kreativity. Bez kreativity by nevznikl ani svět. Vtipy, ale pravdivé. Co se ti tady snažíme předat, je, že kreativita je například v rovině webdesignu je až druhotný jev, prvotní je funkčnost webu. Aby byl web dostatečně rychlý, aby splňoval to, co má. Aby fungoval tak, jak má. Ale v neposlední řadě – aby byl pěkný. 

A tak je to se vším – animace musí být dobře technicky provedená, aby byla pěkná.

O tom, jak udělat animaci tak skvěle, že bude prostě nádherná, se dozvíš na našem online kurzu Motion design v praxi. Společně s lektorem Ivanem Florešem se naučíš všechno, co ke tvorbě kvalitních animací potřebuješ. Budeme ti oporou a dostatečně tě připravíme na tvrdý pracovní svět.  

Juhů, tipy & triky nakonec 

Protože už moc dobře víš, že ti i after all this time kryjeme záda, i teď máme nějaké supr čupr tipy. Tentokrát jsou to kreativní rady přímo z Mekky animace – yes: z Pixaru

  • — To, na čem záleží, je vytrvalost
  • — Umění je tvoje vlastní vyprávění o realitě. 
  • — Svoje ego nech plavat. Ono se neutopí. 
  • — Zjisti, jaké je tvoje poslání a nauč se ho pojmenovat. 
  • — Spousta dřiny přináší marvelous výsledky. 
  • — Obklopuj se těmi, kdo tě inspirují
  • Buď k ruce těm, kteří začínají svou cestu.