VÍC NEŽ TEXT | SKVOT
Skvot Mag

VÍC NEŽ TEXT

Vše o nové typografii, vodě, ohni, staré škole a nové škole v roce 2023.

VÍC NEŽ TEXT
card-photo

LUSYA ZELENKO

SKVOT Copywriter

8. června 2023 GRAFICKÝ DESIGN Článek

Teď, když je svět v postpandemické krizi, zažívá inflaci, globální oteplování a válku, se písma hodí jako nikdy předtím. Umožňují ti sdělit důležité zprávy opatrně nebo nahlas, tradičně nebo výstředně – podle toho, jaký druh komunikace potřebuješ. Protože i písmena mají svůj vlastní tone of voice.

Mluvíme o trendech ve fontech v roce 2023 – aby bylo jasné, jak upoutat pozornost publika a zajistit, aby si důležitých slov všimli.

 

Proč značky potřebují typografii

Písmo (anglicky font) je grafické provedení písmen. Typografie je nástroj pro vyjádření atmosféry v grafickém designu, který kombinuje textové a vizuální složky. Přestože pojem „typografie“ je širší než pojem „písmo“, v tomto textu budou pojmy používány jako synonyma, protože obě slova úzce souvisí se značkou a brandingem.

Branding je součtem „zkušeností“ zákazníků při kontaktu se značkou. Všechno ve společnosti – webové stránky, logo, příspěvky na sociálních sítích, plakáty, štítky na obalech produktů, e-mailové zpravodaje nebo push notifikace – obsahuje slova. Je žádoucí, aby v těch slovech byla okamžitě viditelná identita společnosti a styl byl rozpoznatelný do 5 sekund.

Někdy společnosti používají pro svou identitu pouze fonty – bezpatkové nebo serifové, ručně psané nebo psané velkými písmeny. Každé písmo má jiný účinek a vytváří jinou náladu. Pokud vidíte Times New Roman, v 99 % případů se bude zpráva týkat něčeho vážného nebo oficiálního. Pokud vidíte 3D písma, zpráva jimi napsaná bude pravděpodobně souviset s kreativním tématem.

Jak vybrat správné písmo

Značky, které chápou charakteristiky písma, používají typografii tak, aby jejich vibe byl jasný a srozumitelný. Jak prosadit svůj názor prostřednictvím designu písma v roce 2023:

Vzor vody. Moderní technologie nám umožňují vytvořit text libovolného tvaru s jakoukoli texturou. V trendu je přirozenost, takže návrháři vyrábějí písmena, která imitují vlny, kovové odlesky, led, oheň nebo bubliny. Čím komplexnější a přirozenější 3D vizualizace, tím lépe. Taková písma kombinují realismus a abstrakci. Někdy mohou mít zvláštní vzhled, ale má to svůj účinek:

Designérské projekty od Behance na motivy tekutých fontů (liquid fonts)

 

Směsice ikon. Písma 2023 přidávají ikony, čmáranice a abstraktní tvary, aby byla typografie co nejpodivnější a nejeklektičtější. Základem tohoto přístupu je vyjádření individuality značky. Jde to tak daleko, že si vytváří vlastní abecedu. Písmena jsou navržena co nejkreativnějším způsobem: tak, abys pochopil*a, co je napsáno, až poté, co na textu udržíš oči a pozornost:

Projekt designérky Maria Alvina. Zdroj: behance.net

 

Nostalgie. Na internetu můžeš najít inspiraci v různých dobách. I když jsi v nich nikdy nežil*a. Digitální svět poskytuje tvůrcům přístup do galerií z různých dob nepřetržitě, 24/7. Jedná se o trend stylu 90., 80., 60. a dokonce 20. let minulého století.

Art Deco typografie 20. let je vysoká, bezpatková písmena s rovnými liniemi a výraznými křivkami. Taková písma svými tvary připomínají mrakodrapy a zeppeliny, protože právě tak ilustrují pokrok civilizace.

Designérské projekty od Behance podle vintage art-deco fontů

 

60. léta. Jasné psychedelické, vlnité nápisy a koláže. Uvidíte zde naivní styl s barevnými prvky. Jedná se o kontrakulturu, která vznikla jako protiváha přísných klasických písem pro vědecké dokumenty. Styl šedesátých let je o zábavný, rebelský a dětský: je to něco, co nás vrací zpět k hippies.

Designér Tre Seals a jeho továrna na písma Vocal Type vydali knihu věnovanou životu nejlepšího kytaristy světa (podle magazínu Rolling Stone) Jimiho Hendrixe. Monografie se jmenuje JIMI. Pro knihu, která vypovídá o vzkvétající kariéře hudebníka, navrhl Seals pět druhů písma, typografie obsahuje prvky stylu šedesátých let.

Návrh písma od Tre Seals. Zdroj: authentichendrix.com

 

80. léta. Toto desetiletí zaznamenalo boom tištěných módních časopisů. Písmena ve fontech jsou elegantní, tenká, kurzíva. Tato písma jsou snadno čitelná, protože kaligrafie je nejstarší formou ručně psaného písma. Jsme zvyklí vídat to ve starých knihách, úředních dokumentech, psát si taková písmena do sešitů ve škole.

Nike, známý jak inovativní reklamou, tak inovativním designem obuvi, nedávno oslavil 40. výročí Air Force 1 kampaní Join Forces. Nike použil tenké patkové písmo.

90. léta. Gotika, kyselé barvy, nedbalé textury, řetězy, lebky, ostnatý drát. Návrat devadesátých let je spojen s oživením punku v grafickém designu. Tvůrci používají estetiku Y2K (termín používaný k popisu masové kultury v letech 1995 až 2004). Y2K je o špatné grafice a odfláknuté koláži. Projekty v tomhle stylu můžou vypadat jako zanedbaný plot nebo plakát pokapaný inkoustem.

Tvůrce Zach Schiffer oživuje smíšená média té doby. Jeho projekty zahrnují mix písem a vícevrstvé zpracování. Tvůrce říká, že ho inspiroval kultovní grungeový designér devadesátých let – David Carson. Díla posledně jmenovaného mají typický drsný styl. Příklady projektů nové generace:

Písma, která zaujmou

Písmo se stává uměleckým projektem. Může se stát rozpoznatelnějším než propagační materiál, logo nebo dokonce produkt značky. Značka může získat pozitivní ohlasy na kampaň založenou pouze na typografii (vzpomeň si na Coca-Colu, jejímž hlavním znakem je kurzíva). Chceš-li však vytvořit cool písmo, musíš znát všechny možnosti jeho tvorby. 

Případové studie popisující různé postupy – od novinek až po metody staré školy:

Typografie AR. Rozšířená realita (AR) poskytuje nové příležitosti. S AR může text tančit, ožít a stát se opět statickým, měnit tvar. Technologie multivesmíru, rozšířené nebo smíšené reality se stále zkoumá, ale již nyní typografie překonala než text a proměnila se v představení.

Designér Rajash Saraf vytvořil aplikaci Typespace App, která umožňuje přidat pohybový text k fotografii ze smartphonu. Zde je příklad Sarafovy typografie vytvořené pomocí aplikace:

Tvorba naživo. Roboti lidi nenahradí, zvlášť pokud jde o kreativní procesy. Designéři stále vytvářejí některé své návrhy ručně a následně je digitalizují. Tvůrci mění písmena v reálném životě: mačkají papír, nanášejí mnoho vrstev barvy, textury, používají plastelínu atd. To jim umožňuje diktovat tvar materiálu a vytvářet jedinečná písma.

Návrhářky Laura Gilbert a Sarah Stendel jsou zběhlé v používání online nástrojů k vytváření a používání písem, ale dávají přednost staré škole. Také mají rády experimenty s pastelkami, olejem a hlínou. Se všem, co může změnit text. Tento přístup jim umožňuje najít něco nového, zatímco digitální proces je omezuje na zadané parametry.

Projekt Laury Gilbert a Sara Stendel, hliněná typografie. Zdroj: sarahstendel.com 

 

Nepraktická typografie. Takových fontů je těžké si nevšimnout, ale písmena tam jsou tak zploštělá, že se text špatně čte. U takové typografie není hlavní věc informativnost, ale interaktivita. Nicméně kreativita musí mít limity: balanc mezi vyjádřením značky a přístupností.

Designér Evan Song vytváří rozhraní s textem, který se mění při najetí myší. Sám tvůrce přiznává, že někdy (nebo téměř vždy) je jeho typografie nečitelná a pro uživatele nepohodlná. Efektivita při vývoji webů by podle něj neměla být vždy prioritou, můžete usilovat i o jiné hodnoty (například angažovanost).

Sleduj trendy

Není nutné poslouchat názory lidí, kteří píší o trendech na internetu – otestuj písmo na vlastní kůži. K tomu můžeš použít jak placené servery s předplatným, tak bezplatné. Tři platformy, za které nemusíte platit, ale na kterých se můžete inspirovat:

Open Foundry  poskytuje přístup ke sbírce písem s otevřeným zdrojovým kódem, které lze stáhnout a použít pro osobní nebo komerční účely. Můžeš experimentovat s vyrovnáním párů (množství prostoru mezi dvojicí znaků), velikostí a pozadím. Nejnovější verze poskytuje nové integrace sociálních médií pro usnadnění spolupráce a sdílení znalostí typografie.

Velvetyne Type Foundry  je online knihovna písem. Všechna jejich písma lze volně používat, upravovat a distribuovat. Můžeš si také vytvořit vlastní písmo a nabídnout jeho umístění na web.

Collletttivo je web, kde najdeš typografii s otevřeným zdrojovým kódem. Knihovna písem je neustále aktualizovaná, protože na projektu pracuje skupina designérů a čas od času přidávají ukázky nových prací. Tvůrci můžou být za svou práci placení, ale není to povinné. Colletttivo si klade za cíl vytvořit digitální místo, kde se můžeš zlepšovat a sdílet znalosti o typografii.