ZDROJE PRO ČERPÁNÍ GRAFICKÉ INSPIRACE | SKVOT
Skvot Mag

Zdroje pro čerpání grafické inspirace

Kde se inspirovat a ještě se něco o grafice dozvědět.

Zdroje pro čerpání grafické inspirace
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

29. května 2023 GRAFICKÝ DESIGN Článek

Dostat se do módu, kdy jen tvoříš, se někdy zdá jako nesplnitelný úkol. A často to také nesplnitelný úkol je. Základem všeho ale je dýchat, pevně stát nohama na zemi a inspirovat se. Hledat a najít tu potřebnou inspiraci. Je vlastně vcelku jedno, jestli jsi pisálek nebo grafik, inspirovat se potřebujeme všichni a ve všech odvětvích je to stejně náročné. 

 

Život je lajf. A sem tam nám všem dává zabrat. V kreativním průmyslu je to v mnoha případech, často ale zejména v těch, kdy máš něco tvořit a myšlenka ne a ne přijít. Kde brát nápady? Kde vzít inspiraci, když jde o grafiku? 

Knihy, knihy, knihy  

Ne nadarmo se říká, že v knihách je moudrost. Platí to i v případě grafiky. V mnoha z nich najdeš přenádherné ilustrace (a to nemyslíme jen ty dětské), které od grafiky nemají daleko. Samozřejmě existují i knihy přímo o grafice. V nich se dozvíš, jak to dělat. Která barva se kamarádí s kterou, který program je nejlepší a další srandy. 

Timothy Samara napsal knihu Základy grafického designu, o které říká, že je to kniha, kterou by měl mít každý grafik po ruce. Kniha se totiž zabývá právě otázkou inspirace, ale také zdroji informací. Je rozdělena do tří samostatných oddílů: 

  • — Základní grafické techniky 
  • — Grafické prvky 
  • — Řešení projektů 

 

V knize jsou popsány kompoziční postupy, typografické styly nebo třeba barevnost a její koncepce. Pokud začínáš tzv. od píky, pravděpodobně je tahle kniha tvoje must have. 

Nakladatelství Universum vydalo ve spolupráci s Cath Caldwell knihu Grafický design pro každého. Při čtení této knihy se naučíš, jak ovlivňovat, fascinovat a hlavně, kde a jak se inspirovat. Samozřejmě, publikace je zaměřena spíše na začátečníky a samouky, ale opakování je matka moudrosti, i zkušený grafik se může dozvědět něco nového. 

Dozvíš se, jak vypadá tvůrčí proces, na co si dát pozor, na co se naopak více soustředit. A navíc v knížce najdeš ty nejlepší grafické návrhy z celého světa. 

David Dobner je autorem knihy Grafický design v praxi, která pracuje s myšlenkou, že úlohou grafiky je předat informace. Což bezpochyby je. S knihou tak získáš vhled do podstaty a smyslu designu. Zjistíš, jaké jsou základní principy designu a jak tyto principy aplikovat v praxi. 

Zjistit více

 

Oh my socials 

Jo, chápeme tě. Na co v digitální době knihy? Sure. Inspiraci můžeš sbírat i na sociálních sítích, instagramových účtech. Nějaké jsme pro tebe našli: 

 

Celý výčet by byl vyčerpávající. Skvělých instagramových účtů, které jsou jenom o grafice, najdeš mnoho. Ať už se jedná o motivy tetování, loga, obrazy nebo další kreativní grafické počiny. 

Spousta inspirace samozřejmě najdeš na Pinterest, protože ten nikdy nezklame, ale pak také na TikToku, protože ten nezklame opravdu (fakt opravdu) nikdy. Stačí jen hledat a možná trochu nakouknout do své osobní rabbit hole, třeba tam najdeš něco opravdu inspirativního. 

Mimo to sleduj online portály. K těm nejlépe hodnoceným patří Dribbble, který se zaměřuje právě na grafický design, nebo Behance, kde najdeš i architekturu nebo módu. 

A tak dále 

Záleží jen a jen na tobě, kde a jak se chceš inspirovat. Pevně věříme, že inspiraci pro skvělou grafiku najdeš i na firemních večírku, nebo při (ranní) cestě v tramvaji. Posloužit ti můžou filmy, seriály, hudba. Cokoliv. Dej si ale pozor, ať nevykrádáš. Inspiruj se, ale mysli na svůj vlastní inner voice. 

Začni sledovat osobnosti, které se grafice věnují. Sleduj dokumenty, videa, krátkometrážní filmy. Uč se. Dej odběr Kreativním kreaturám a pokud to s grafickým designem myslíš opravdu vážně a chceš se naučit všechno, co potřebuješ vědět, zúčastni se našeho kurzu Grafický designér. S lektory Sabinou Kraftovou a Davidem Cerhou nejen zjistíš, kde se inspirovat, ale hlavně se do grafického designu pustíš naplno.