Nestyď se zeptat: Co dělá 3D Generalist / Motion Designer | SKVOT
Skvot Mag

Nestyď se zeptat: Co dělá 3D Generalist / Motion Designer?

Pracuje s Blenderem, to je ta odpověď. Co je Blender? A kdo je Martin Mašík?

Nestyď se zeptat: Co dělá 3D Generalist / Motion Designer?
3. května 2023 BLENDER: 3D MODELOVÁNÍ V PRAXI Článek

Otázky, samé otázky. Martinovi Mašíkovi, který je oním 3D Generalist / Motion Designerem, jsme jich položili celkem 14. 

Martin teď už řadu let působí ve známé reklamce Saatchi & Saatchi, ale za sebou má i zaměstnání v Newcast a Leo Burnett. A jelikož dělal pro klienty jako T-Mobile, Coca-Cola, Heineken, L'Oréal a Renault, je ti jasné, že máš před sebou ostříleného experta.

Ke své pozici si teď může připsat i „lektor kurzu Blender: 3D modelování v praxi na onoffline vzdělávací platformě Skvot“. To je tady u nás.

 

Ahoj Martine! Pověz nám, jak ses dostal k práci s 3D grafikou a Blenderem?

Celkovou grafikou se zabývám již 14 let, ale vše to odstartovalo až s mým nástupem do profesionální reklamní agentury, konkrétně Leo Burnett, kde jsem začínal na pozici junior grafický designér. 

Vždy jsem byl fascinován světem filmu a her a chtěl jsem vědět, jak takový proces probíhá. Blender mě nadchl na první pokus – mohl jsem tvořit, učit se a rozvíjet se bez omezení, protože Blender je zdarma. Naučit se něco nového v 30denní trial verzi mě moc nebavilo (smích).

Co tě nejvíce baví na tvorbě v 3D?

Rozhodně mě baví řešit nějaký zapeklitý problém, který občas nastane při komplexnějším projektu. Určitě mi dělá radost i konečný výsledek, spokojený tým Saatchi & Saatchi a spokojený klient.

Máš nějaký oblíbený projekt, na kterém jsi pracoval s pomocí Blenderu?

Dá se říct, že zatím jsem neměl projekt, který by mě nebavil, ale určitě stojí za zmínku projekt CGI veverky pro Pilulka.cz, kde jsem byl součástí natáčení a při vývoji veverky jsem se naučil hodně nových věcí. Samozřejmě tam bylo mnoho problémů, které jsem musel řešit, ale nakonec se nám podařilo vše úspěšně dokončit.

Jakou roli hraje Blender ve tvé tvůrčí práci?

Určitě zásadní. Dostávám nabídky i mimo pracovní týdny, takže když je toho v práci málo, mohu se vyřádit i doma.

Zjistit více

 

Která funkcionalita v Blenderu tě nejvíce ohromila?

To že Blender zahrnuje celou 3D pipeline od vytvoření modelu přes animaci, vizuální efekty, trackování až po kompozitování. Navíc je zdarma, což je jedna z jeho velkých výhod (smích).

Jak dlouho trvá vytvoření kvalitního 3D modelu?

Složitost modelu závisí na mnoha faktorech, včetně jeho komplexnosti, detailnosti a požadavcích klienta. Vytvoření jednoduché krabičky produktu může trvat pouze několik hodin, zatímco vytvoření detailního modelu, jako je veverka, která vyžaduje kostru, srst, match moving atd., může trvat i několik týdnů či měsíců práce.

S jakými výzvami se setkáváš při tvorbě v 3D a jak je řešíš?

Každý projekt je jedinečný a to zahrnuje i unikátní výzvy. Pokud nastane nějaký problém, většinou se mu věnuji až do té doby, než ho vyřeším. Asi nedokážu odejít od problému, na který musím myslet.

Máš nějaký tip pro začátečníky, kteří chtějí začít s tvorbou 3D grafiky v Blenderu?

Nebát se do toho jít naplno. Samozřejmě na začátku jsem se i já potýkal s tím, že takové množství informací se nemohu naučit, ale vše je jen o praxi a výsledek se brzy dostaví, když tomu dáme potřebný čas a nadšení.

Kromě toho je také důležité být otevřený novým věcem a neustále se učit. 3D grafika je obor, který se neustále vyvíjí a mění se, a proto je důležité být stále v obraze a sledovat trendy a novinky. Kromě toho je také důležité mít dobrý tým lidí kolem sebe, kteří vás podporují a s nimiž můžete spolupracovat na projektech.

Jak myslíš, že se Blender vyvíjel v průběhu let? Jaké nové funkce nejvíce oceníš?

I když Blender není stále považován za průmyslový standard, hojně se využívá i v těch nejlepších postprodukčních studiích. Vývojáři stále pracují na zlepšování funkcí a je to opravdu znát, že se Blender stále více prosazuje. Osobně jsem ocenil uživatelské rozhraní, zejména s příchodem verze 3.0.

Máš nějaké plány na budoucí projekty v Blenderu?

V naší postprodukci jsou projekty dávány dle potřeby klienta, ale co se týče mých osobních projektů, mám jich mnoho, jen mi chybí čas na jejich realizaci.

Co je podle tebe největší výhodou Blenderu oproti jiným 3D aplikacím?

Už jsem zmínil, že Blender je zdarma, že? Ale výhodou je, že mohu všechno udělat v Blenderu a nemusím mít další programy.

Co tě nejvíce motivuje k tvorbě 3D modelů?

Určitě nějaká inspirace, u které nevím přesně, jak byla vytvořena, a to je právě ten moment, kdy si obvykle zapnu Blender.

Jaké jsou tvé oblíbené zdroje inspirace pro tvorbu 3D?

U mě jsou to filmy, klidně i nějaké béčkové, ale hlavně, aby to bylo vizuálně nápadité. Navíc sleduji Corridor Crew a Blender komunitu.

Který projekt, na kterém jsi pracoval, ti způsobil největší potíže, ale nakonec se ti podařilo ho dokončit a byl jsi s ním spokojený?

Byl to projekt pro českou zbrojovku, kde jsem dodělával reálné záběry výstřelů ze sportovní pistole. První záběr byl close-up na kulku, která se vracela do hlavně, takový "Matrix" styl. Jenže záběr nebyl ideální pro match moving, a tak jsem musel najít alternativní řešení.