Zboř sociální sítě! 10 kroků ke zlepšení engagementu | SKVOT
Skvot Mag

Zboř sociální sítě! 10 kroků ke zlepšení engagementu

Pst, tady se pracuje. Sociální sítě jsou umění… a dřina.

Zboř sociální sítě! 10 kroků ke zlepšení engagementu
card-photo

Lucie Dvořáková

SKVOT Copywriter

28. dubna 2023 BRAND Článek

Navenek to vypadá jako ta největší pohodička na světě. Ve skutečnosti je ale práce se sociálními sítěmi dost náročná. Nejde totiž jenom o to, něco na ně bezmyšlenkovitě naházet a čekat, jestli se lidi chytnou. Když chceš, aby ostatní sledovali profil a lajkovali, sdíleli a komentovali posty, potřebuješ propracovanou strategii a kvalitní content. 

 

Dnes ti ve Skvot Magu ukážeme deset kroků ke zlepšení engagementu na sociálních sítích. Když po téhle cestě půjdeš, tvůj brand nejspíš stoupne v ceně. Nezapomeň ale, že důležitá je konzistence a vytrvalost. Řím nepostavili za den a Leoš Mareš se taky musel pár let potit v kožichu, než ho lidi začali milovat (nebo nenávidět).

#1 Poznej své publikum (a jeho memy)

Tohle je prostě evergreen veškerého marketingu. Cílová skupina je jako bájný svatý grál, který musíš objevit. On teda nejspíš objeví tebe, ale je v tom určitá synergie. Nejúspěšnější profily na sociálních sítích tvoří takový content, který se lidem líbí. Konzistence, konzistence, konzistence. Když chceš, aby tvůj brand rostl, drž směr. Poznej lidi, kteří se u tebe na sociálních sítích nejvíc zapojují, a dej jim, co chtějí. 

#2 Volím si tebe Instagrame (TikToku, Facebooku, Pintereste…)

Nemůžeš kečnout 'em all, když nejsi na té správné platformě, kde se pohybuje tvé budoucí věrné stádečko. Každá sociální síť má svá specifika. Když chceš oslovit především mladší publikum, TikTok bude tvá volba. Facebook je zase pro ty starší. Vyzkoušej klidně víc sociálních sítí, ale soustřeď se potom nejvíc na ty, které přinášejí nejlepší interakce.

Zdroj: imgflip.com

#3 Vylepši svůj profil

Tak to by tě asi nenapadlo, že? Ale zkušenost praví, že tyhle věčné pravdy je třeba opakovat pořád. Mrkni na svou profilovku – vyjadřuje skutečně to, co lidem nabízíš? Když se na ni podívá neznámý člověk, bude mít chuť na ni kliknout, aby se podíval na celý profil? 

A co bio? Do několika znaků musíš vecpat vše podstatné. Jasně, není to jednoduché. Proto těm pár slovům věnuj opravdu hodně času a vypiluj je k dokonalosti. Popros různé lidi z okolí, ať na profil mrknou a dají ti upřímný feedback. Jo a nezapomeň přidat všechny důležité odkazy a linky. Byznys profily to obvykle umožňují. 

#4 Zabav je!  

Ne, všechno nemusí být třeskutě vtipné. K některým brandům se vtipnost ani moc nehodí. Lidi se ale chodí na sociální sítě bavit. To neznamená, že se nutně musí pořád smát. Zábava může mít hodně podob (někteří například ujíždějí na krimi příbězích). Většinou ale nevypadá tak, že přijdeš na instáč okukovat produktové fotky. To fakt ne.

#5 Hashtaguj (s mírou)  

Když nedáš žádný, tvůj content bude téměř neviditelný. Když jich tam nasekáš moc, vypadáš jak zoufalec. Přemíra hashtagů je jako ta sladká omáčka v hamburgeru. Když jí tam napereš moc, zabiješ všechny původní chutě. Hmmm, tasty. Nebo spíš ne.

#6 Spolupracuj s influencery

Někteří marketéři se na influencery dívají trochu přes prsty. Ty to ale nedělej! Influencer je totiž zkratka k srdci cílovky. Spolupráce s ním dodává tvému brandu větší důvěryhodnost. Influenceři jsou totiž publikem vnímáni jako autentičtější. Jenom teda vybírej správně a influencera si pořádně proklepni, než navážeš spolupráci. Špatný výběr by tvou značku mohl i potopit. 

Třeba taková Nikol spolupráce umí.

 

#7 Projev svou lááááásku

Když jde o social media, interakce je základ hry. Reaguj na komentáře a zprávy s veškerým vtipem a šarmem, který v sobě máš. Tvé publikum aktivitu sleduje. Když se zapojuješ, zapojí se s největší pravděpodobností taky. Je to jako skutečná konverzace, jen přes písmenka, obrázky nebo videa.

#8 Zaměř se na strategii

Nuda? Věř mi, že každá cool značka na sítích ji má. Navenek to vypadá děsně free, ale za tím obsahem je spousta plánování a přípravy. Sleduj metriky. Jaký typ obsahu, časy zveřejňování a platformy ti přinášejí nejlepší výsledky? Tam potom soustřeď svůj čas a energii. 

I tady platí Paretovo pravidlo, které říká, že 80 procent výsledků vychází z 20 procent vloženého úsilí. Tak najdi svých efektivních 20 procent a zefektivňuj dál, kde se dá.

#9 Postuj konzistentně

V minulém kroku ti metriky ukázaly, kdy je nejlepší čas postovat. A na tobě teď je, abys tyhle časy využil*a naplno.

Zdroj: Midjourney

#10 Zapoj své stádečko

Každý chce být hvězda. Teda možná ne úplně každý, ale minimálně ten, kdo se ti zapojuje na sociálních sítích, chce být viděn a slyšen. Tak toho využij ve prospěch vás všech! Povzbuď své milé social media hvězdy z lidu, ať vytváří obsah s tvým produktem nebo službou v hlavní roli. A potom jej samozřejmě sdílej. Nebo i odměňuj. Sociální sítě jsou hřiště pro každého. Tak si společně hrajte.

Lákačka na kurz

Tenhle titulek by se sice mohl jmenovat i jinak, ale proč se za to stydět. Máme skvělý kurz, který ti pomůže efektivněji zapojit publikum a získat více interakcí (lajků, komentářů, sdílení nebo uložení). Tady máš proklik ↓↓↓

Zjistit více