Nestyď se zeptat: Co dělá UX / Product designer? | SKVOT
Skvot Mag

Nestyď se zeptat: Co dělá UX / Product designer?

Šimon Jůn se stará o uživatelskou zkušenost. Jak? A proč? A co dál?

Nestyď se zeptat: Co dělá UX / Product designer?
18. dubna 2023 INTERVIEW Článek

Lektor kurzu UX /UI Design u nás na Skvotu, UX / Product designer Šimon Jůn zachraňuje firmám business a tobě (jako uživateli, potažmo zákazníkovi) nervy. Bez dobré UX jde totiž oboje do háje. Koukni, co všechno nám na sebe prásknul.

 

Co je to UX v porovnání s UI?

Obě jsou to rozdílné disciplíny, které spolu hodně souvisí a jsou propojené (proto dává smysl je i učit najednou jako v našem kurzu). Já osobně jako UX / Product designer vnímám UX jako to „jak to má fungovat“ a hlavně „proč to má takhle fungovat“. Tím narážím na to, že UX je pro mě nejvíce o pochopení motivací cílové skupiny (uživatelů) a vydláždění co možná nejlepší cesty pro ně. 

UI je nedílnou součástí budování té cesty, ale věnuje se více tomu, jak věci vypadají, jak pomocí vizuálního designu pomůžeme uživateli pochopit, co má udělat dál a kudy se bude cesta ubírat. Dává to alespoň trošku smysl? (smích)

Co bys využil raději – aplikaci s perfektním designem a špatnou funkcionalitou, nebo aplikaci s špatným designem a perfektní funkcionalitou?

Fukncionalita je součást designu. Jestli myslíš špatným vizuálním designem (UI), tak určitě dobré UX a špatné UI. Hezky to ukazuje aplikace, co jsem popsal v dalším bodě. Ať si to každý vyzkouší a uvidíme, co je horší, jestli špatné UI, nebo špatné UX.

Jaký byl nejvtipnější UX fail, který jsi kdy viděl?

Tohle je nejvíc top projekt. Ať si ho každý zkusí na telefonu a pochopí do 30 vteřin, co je to špatné UX – https://neverdone.app/bug

Občas to posílám lidem, co si myslí, že UX je zbytečné. (smích)

Co by mělo být v UX designu zakázáno zákonem?

Je tady pár věcí, co mě vždy baví, když slyším:

#1 „Naši zákaznici jsou všichni.“ – Ne, fakt nejsou. Kojenec asi těžko bude nakupovat motorovou pilu určenou pro leváky.

#2 „Zákazník (uživatel) tomu nerozumí, my (firma) víme, jak to má být.“

#3 „Nemusíme se ptát zákazníků na tohle, vždyť je to přece jasné.“ (O pár týdnů později) „Proč to nefunguje?“

#4 „Výzkum je ztráta času, odpoledne jsem koukal tady na jeden web a ty to dělaj takto.“

#5 „Hele, namaloval jsem tužkou wireframe, jsem UX designer.“

Když jsi posledně řešil UX problém, co ti nejvíc pomohlo – káva, zelený čaj nebo kyselina citronová?

Rád piju filtr, každopádně poslední dobou jsem si doma oblíbil si dělat Matchu s Yuzu a perlivou vodou. 

Co říkáš na fakt, že některé weby a aplikace jsou navrženy tak špatně, že je třeba zavolat technickou podporu kvůli tomu, aby se člověk mohl registrovat?

Co na to říct, je to jejich věc. Není naší povinností jako uživatele to využívat. Všechno je o experience, User eXperience. Máš svobodnou volbu jít jinam a používat něco jiného. Krásný příklad jsou třeba e-shopy, které úplně ignorují UX a pak se díví, že tam nikdo nenakupuje. 

Zákazník má svobodnou volbu, kam půjde, a ve většině případů půjde tam, kde se cití dobře. Toto neplatí jen v online světě, ale i v offline. Pokud budeš mít špatnou zkušenost v restauraci, asi tam už taky nepůjdeš. UX je hodně spojované s online světem, ale je všude okolo nás.

Zjistit více

 

Jak bys popsal UX design ve 3 souvětích?

Neustálé přemýšlení nad tím, co chce vaše cílová skupiny a jak co možná nejlépe naplnit jejich potřeby v závislosti na potřebách businessu, pro který to děláte. Nejde myslel jen na uživatele, musíte myslet i na business (plno designérů to bohužel nedělá).

Jak bys popsal UX design, kdyby to byla osoba?

Postarší, moudrý pán, který sleduje své okolí a dokáže na něj reagovat rychlostí mlaďocha.

Kdybych ti dal kouzelnou hůlku a řekl ti, abys změnil jeden UX prvek na celém světě, co by to bylo?

Byrokracii, aby to bylo všechno jednodušší, snazší a hlavně UX friendly. Tím pádem by se jednoduše podnikalo, tvořilo a zlepšovalo svět okolo nás.

Co si myslíš o AI, která se učí pracovat s UX designem a možná nás jednoho dne nahradí?

Já používám AI již skoro každý den. AI je nástroj, a pokud k ní jako k nástroji budeme přistupovat, tak ji zvládneme i dobře využívat. Je to dobrá otázka, přidal jsem hned do sylabu tento bod, protože je fajn umět AI ovládat jako UX designér. 

Momentálně mi nejvíce pomáhá ve výzkumu, přípravě textů na Handoff a brainstormingu UPS pro daný segment.

Co je pro tebe majstrštykem v oblasti UX a na co jsi nejvíc hrdý?

Mám radost z toho, kolik designérů a firem mi prošlo pod rukama. Zároveň jsem tento rok dost změnil určité nastavení v práci s klienty, abych měl mnohem více času na tvorbu obsahu a edukaci designérů. Nově se například podílím na organizaci UX Mondays (největší sraz UX designérů každý měsíc v Praze). Designovat produkt je super pocit, ale sledovat jak to zvládne tým, pro který jsi byl mentorem, je ještě lepší.

Jak relaxuješ a dbáš na work-life balance?

Osobně si myslím, že spojení work-life balance je totální kravina. Když se nad tím zamyslíš, tak to říká, že je nějaká práce „work“ a pak život „life“. To je blbost. Je jen život a práce je jeho součástí. Pro někoho více, pro někoho méně. Douhodobě věřím v to, že když člověk dělá věci, co ho baví, tak nějak neřeší, jak ubíhá čas. Nejde o to, dělat jen to, co tě baví, to taky nejde, ale snažím se řídit pravidlem od Simon Høiberg 50–30–20:

  • — 30 % času dávat do věcí, co mě prostě jen baví a nemusí mít velký impact (přednášení, psaní článků, mentorování zdarma začínajících designérů).
  • — 20 % času dávat do věcí co mě strašně nebaví, ale mají velký impact na to, co dělám, nebo je prostě dělat musím (např. účetnictví).
  • — 50 % času dávat do spojení věcí, co mají velký impact a zároveň mě baví.

 

Pokud člověk není schopný si čas rozdělit takto, měl by se zamyslet, jestli to, co dělá, má vůbec pro něj smysl. Dlouhodobě dělat věci, co vás nenaplňují, se nedá.