Nestyď se zeptat: Co dělá Head of Social Media | SKVOT
Skvot Mag

Nestyď se zeptat: Co dělá Head of Social Media

O reakcích na sociálních sítích, spolupráci s influencery a tvorbě obsahu s Nicolou Vavírkovou.

Nestyď se zeptat: Co dělá Head of Social Media
5. dubna 2023 SOCIAL MEDIA MANAGER Článek

Přednáší na vysokých školách, loni si za svou práci odnesla ocenění z Effie Awards a díky bohaté praxi si umí poradit v turbulentním světě sociálních sítí a influencer marketingu jako málokdo. Lektorka kurzu Social media manager Nicola Vavírková se představuje.

 

Obligátní otázka na začátek. Nicolo, jak vypadá tvůj pracovní den? 

Prakticky každé ráno se jako první podívám na Slack, jestli někdo nepsal něco důležitého, o čem bych měla vědět předtím, než budu vyrážet do práce. Většinu dne trávím na meetinzích (někdy až moc), které pojednávají jednoduše řečeno o strategii naší agentury nebo naopak o strategii našich klientů. Mojí prioritou je vedení týmu, tudíž jsem dost často nápomocná v oblastech konzultace, brainstormingů či schvalování obsahu. To je můj denní chléb. 

Máš nějaké tajné triky, jak okouzlit fanoušky a přilákat nové sledující na sociálních sítích?

Podle mě je důležité tvořit uvěřitelnou / autentickou komunikaci a být konzistentní. Také je potřeba hodně interagovat s publikem, které vás sleduje. Community management by měl být nedílnou součástí jakékoliv správy sociálních sítí, a to ať u značky nebo influencera. 

Jak často musíš počítat lajky a komentáře na sociálních sítích, aby ses ujistila, že máš stále kontrolu nad situací?

Interakce obecně jsou zapeklitá disciplína, a proto je třeba mít v první řadě jasný cíl, proč příspěvek na sítě tvořím. Lajky rozhodně nejsou tou nejdůležitější metrikou, která by se měla sledovat, i když je hezké je mít. Proto se spíše zaměřuji na dosah a frekvenci, tzn. kolikrát se příspěvek uživatelům zobrazil.

Jak reaguješ na negativní komentáře na sociálních sítích? Posíláš jim virtuální koláček, nebo si v kanceláři chystáš boxovací pytel?

Já osobně community management již neřeším, nicméně dřív jsem na straně klienta měla na starost komplexní komunikaci na sítích včetně odpovídání na zprávy a komentáře a musím říct, že to bylo psychicky náročné. 

Než jsem se k samotné pozici dostala, byla jsem hrozný hrdina a říkala si, že to těm fanouškům pěkně „vytmavím“. Nicméně realita byla jiná. Ve chvíli, kdy jsem se dostala do zodpovědné role, která komunikuje za firmu, tak mi spadl hřebínek a komunikovala jsem ve vší slušnosti. Docela obdivuji některé značky (např. Bageterie Boulevard nebo Liftago), které jsou „bold“. 

Máš nějaké vtipné příběhy o tom, co se stalo, když jste jako firma zveřejnili špatný obsah na sociálních sítích?

Vtipný? To bych asi neřekla. Spíš jsem měla stažené půlky ve chvíli, kdy jsme s jednou influencerkou odstartovali spolupráci bez podepsané smlouvy (protože se celá kampaň řešila hrozně narychlo) a zmíněná osoba dostala za spolupráci od svých fanoušků šílenou bídu. Influencerka chtěla okamžitě od spolupráce odstoupit a ještě si řekla o platbu za photoshooting kampaně, kterou jsme museli spláchnout do záchodu, protože celá byla postavena na její tváří. Prostě průser. Proto je důležité, mít všechny smlouvy předem podepsané.

Co je tvůj oblíbený meme na sociálních sítích? Můžeš nám ho ukázat nebo popsat?

Je hrozně těžké vybrat jeden oblíbený. Nicméně obecně mám ráda „představa vs. realita“ a paradoxy. Například Instagramový profil @_yes_but jich je plný.

Jaký je tvůj největší úspěch v oblasti sociálních sítí?

Aktuálně je to získaná marketingová cena Effie za aktivační kampaň pro značku Pribináček. Kampaň byla postavena na TikToku, influencerech a soutěži. Case study si můžete přečíst na webu Marketup.

Nicméně dlouhodobější projekt, na který jsem pyšná, je vedení sociálních sítích značce Mila Sedita. To je můj love brand. Tři roky zde vytváříme příběh fiktivního páru Mily a Milana, který prochází různými fázemi vztahu. A oplatka Mila jim vždy dělá společnost.

Zjistit více

 

Jaké jsou tvoje oblíbené tipy a triky pro vytváření skvělého obsahu na sociálních sítích? Můžeš nám dát nějakou ukázku?

Mě osobně hodně baví UGC (User Generated Content) tzn. obsah, který je vytvářen fanoušky. Komunikace je pak autentická a více uvěřitelná. Takový obsah například využíváme na profilech @horalky_sedita_cz nebo @abb_czech.

Jaká je tvá nejoblíbenější sociální síť a proč? 

Kromě klasiky Instagramu miluji Pinterest. Tak moc mě baví se inspirovat různým obsahem ať už od dekorací v bytě přes balení dárků až po recepty či plánování svatby. Je to neuvěřitelná studnice nápadů a to i pro tvorbu obsahu na sítě.

Co si myslíš o lidech, kteří pořád mění své profilové fotky?

Nesnáším to a nechápu to. Podle profilovky přece nejlépe poznám daný profil, tak proč to furt měnit?

Co bys udělala, kdyby ti někdo poslal příspěvek na sociální sítě s následujícím textem: „Vaše firma je hrozná a nemáte ponětí, co děláte“? Smála by ses nebo bys z toho měla infarkt?

Ani jedno. Zachovala bych chladnou hlavu a zjistila, proč má daná osoba takovýto názor a přesvědčila ji o opaku. 

Jaké jsou tvé oblíbené kreativy a co si myslíš, že je momentálně nejvíc trendy?

Nejvíc mě baví dynamická videa, která používají super hudbu a střih. Oceňuji tu práci na postprodukci, kterou si s tím tvůrci dají.
Jinak trendy je kde co a každý si najde trend v tom, co ho baví. U mě to je úklid a organizace domácnosti či kuchyně. Například ledové kostky z kávy či mléka? To bude můj TOP trend letošního léta.

Co si myslíš o influencerech? Jsou pro tebe inspirací, nebo ne?

Influencer marketing je moje vášeň a koníček. Zabývám se jím už přes 6 let a o influencerech bych mohla mluvit do aleluja. Rozhodně jsou pro mě inspirací, i když je v tomto oboru i spoustu špatných příkladů.