FUTUROLOGIE PRODUKTŮ | SKVOT
Skvot Mag

FUTUROLOGIE PRODUKTŮ

4 techniky „předvídání budoucnosti“ pro designéry, stratégy a tvůrce produktů.

FUTUROLOGIE PRODUKTŮ
card-photo

SHURA KUZNETSOVA

SKVOT Сopywriter

19. září 2022 Článek

Pokud chcete vytvořit kvalitní projekty s vysokou přidanou hodnotou, musíte hledat způsoby, jak být v předstihu. Budoucnost nelze stoprocentně předvídat, ale je reálné odhadnout, jak se budou požadavky společnosti měnit.

 

Dnes vám popíšeme čtyři nástroje, od kola budoucnosti produktu/služby, až po reálnou verzi, které vám pomohou posoudit perspektivy produktu a vypočítat slepá místa v používání. Tyto nástroje jsou vhodné pro každého, kdo se zabývá myšlenkami a scénáři chování.

Kolo budoucnosti

Kolo budoucnosti je grafická vizualizace přímých nebo nepřímých důsledků rozhodnutí. Tato technika je podobná technice myšlenkových map, zde ale vytváříte předpoklady o tom, jak bude myšlenka působit na lidi za několik let. Tento nástroj lze použít jak ve fázi formulace nápadu, tak ve fázi prototypu.

NÁPAD

Jak na kolo budoucnosti:

#1. Doprostřed napište myšlenku, kterou chcete vytvořit. Řekněme smart-náramek, který pomocí senzorů analyzuje duševní/fyzickou aktivitu a pošle upozornění, pokud je váš mozek připraven tvořit.

#2. Napište logické důsledky (1) realizace nápadu – pozitivní, negativní nebo neutrální – a spojte je s centrem. V případě smart-náramku: nestrávíte další čas v tvůrčím otupění.

#3. Vypište nepřímé (nezjevné) důsledky (2), které logicky vyplývají z důsledků prvního řádku. Smart-náramek vám například zabrání čelit zklamání – a pomůže rozvíjet odolnost vůči němu.

#4. Přemýšlejte o tom, jak posílit pozitivní důsledky, korigovat ty negativní a odstranit nebo zlepšit neutrální důsledky. Vytvořte například algoritmus, který majiteli pomůže rozvíjet neúspěšný nápad, dokud nebude úspěšný.

Vytvářejte důkladné řetězce, jakmile vás napadnou. Čím více toho vymyslíte, tím hlouběji se dostanete.

Seznam přání

Nálada publika se mění: dnes chtějí jednu věc, zítra jinou. Pokud však budete pravidelně a promyšleně sbírat zpětnou vazbu od uživatelů, budete vždy znát jejich potřeby.

Samozřejmě nikdo nepředělává projekt s každou novou zpětnou vazbou, ale časem se vám nahromadí připomínky a návrhy, které je důležité zvážit. Chcete-li vybrat ty nejužitečnější, použijte seznam přání.

Jak na něj:

#1. Vytvořte seznam 50 nápadů na zlepšení produktu. Například zabudovat povzbuzující oznámení, přidat funkci kontroly vyhoření (v případě, že osoba neúnavně tvoří) atd.

#2. Náhodně si vybíráte jeden nápad a přemýšlíte o tom, jak ho můžete realizovat? Chcete-li uživatele pochválit, musíte monitorovat dobré nápady. K tomu je potřeba nastavit stupnici hodnocení nápadů. Důležité je také neurážet osobu, která není ve formě.

#3. Zkombinujte několik nápadů. Vytvořte způsoby, jak je realizovat jedním tahem. Pokud smart-náramek vykazuje téměř vyhoření, odmítá vyhodnotit úroveň kreativity uživatele. Místo toho doporučuje spát nebo si naplánovat volný den.

Takový brainstorming povede k novým poznatkům a pomůže posoudit, zda všechna přání zákazníků mohou produkt skutečně zlepšit.

Budoucí novinové tituly

Smyslem budoucích novinových titulů je prezentovat nejpřitažlivější clickbait, který mohou novináři vymyslet, když mluví o vašem produktu. Možnosti mohou být samozřejmě pozitivní i negativní. 

Tento přístup vám pomůže pochopit, jaký dojem si o vašem projektu vytvoří publikum, potenciální partneři a investoři. Pokud jste typ člověka, který má velké myšlenky a rád si je vizualizuje – nakreslete obálku nebo titulní stranu publikace, která (hypoteticky) uzná projekt za senzační. 

Postup je následující:

#1. Určete časový bod. Například, že bude projekt kreativního smart-náramku oznámen za tři roky.

#2. Určete oblasti, které budou projektem ovlivněny. Změny v těchto oblastech mohou být buď pozitivní, nebo rizikové. Rozlišujeme tři skupiny: reklamní průmysl, vzdělávání, umění.

#3. Přemýšlejte o tom, co se v těchto oblastech stane po vydání produktu. Sestavte si seznam klíčových událostí, které se budou odehrávat v každé skupině. Reklamní agentury ztrácejí poptávku: pro značky je výhodnější najímat si freelancery s kreativními smart-hodinkami.

Nadpisy jsou podněty. Naznačí, jak zlepšit produkt nebo strategii a vyřešit potenciální problém.

Scénáře budoucnosti

Stratégové a marketéři vždy popisují cílovou skupinu těmito údaji: sociální údaje, zvyky, potřeby a bolesti. Problém je však v tom, že informace jsou statické – lidé a život se mění.

Aby si produkt vybudoval trvalý vztah s publikem, můžete si vymyslet životní scénáře, které se budou odehrávat v budoucnosti. To pomůže předvídat změny v chování lidí a předvídat funkce, které podpoří jejich zkušenosti.

Postup je následující:

#1. Označte časový rámec. Zamyslete se nad tím, jak se změní postoj spotřebitelů k smart-náramkům za 5 let.

#2. Popište představitele cílové skupiny. Pětatřicetiletý Honza pracuje jako produktový designér ve společnosti zabývající se vývojem aplikací. Musí spolupracovat s různými společnostmi: od seznamovacích aplikací po doručovací služby.

#3. Sestavte si seznam potřeb jeho cílové skupiny. Honza má problém: klienti jsou zařazeni do testu a je pro ně obtížné tak rychle přecházet mezi různými situacemi a zároveň pracovat.

#4. Vytvořte scénář z budoucnosti. Vytvořte prostředí, ve kterém se může změnit postoj k produktu. Honza úspěšně používá smart-náramek, ale stal se na něm závislým. Jako by bez náramku nebyl schopen pochopit svůj pracovní postoj.

#5. Udělejte závěr: jaké problémy je třeba předem předvídat. Můžete přidat funkci, která omezí dobu používání náramku.

Použijte tento nástroj k určení priorit vývoje produktu nebo připojte výsledky výzkumu k plánu vývoje produktu.

Jak jinak přemýšlet o budoucnosti

Čtyři techniky, které jsme probrali výše, jsou jednoduše šikovnými nástroji pro sběr, analýzu a práci s daty. Není však dobré omezovat se pouze na přístupy uvedené v navržené formulaci. Musíte uvažovat v širším měřítku.

Zde je několik dalších způsobů, jak zachytit signály zítřka:

#1 Směsné techniky. Designér UX a futurolog Damien Lutz navrhuje začlenit kolo budoucnosti do ostatních nástrojů. Při hodnocení dopadu výrobku na různé oblasti lze pomocí tohoto kola zlepšit titulky. A seznam přání může pomoci vytvořit nápady pro scénáře budoucnosti.

#2 Přečtěte si předpovědi trendů. Většinu těchto zpráv si můžete stáhnout zdarma. Pokud klient investuje do načtené aplikace, a vy víte, že pověst IT společnosti bude brzy posuzována podle úrovně jejího digitálního povědomí – ovlivněte projekt.

#3 Sledujte plány velkých značek. Automobilový průmysl slibuje, že se vzdá pohonných hmot, IKEA tiskne 3D masové kuličky. Všichni pociťujeme zvýšený důraz na životní prostředí. Je tedy nelogické vytvořit projekt, který je zcela neudržitelný, a očekávat, že se bude rozvíjet.

#4 Čtěte a sledujte sci-fi. Ve sci-fi příbězích se můžete setkat se skutečnými poznatky. Isaac Asimov předpověděl nástup smartphonů a Ray Bradbury popsal inteligentní dům v povídkách. Ve filmu Her se Joaquin Phoenix zamiluje do umělé inteligence – zdá se, že ani my k tomu nemáme daleko.