7 TAJEMSTVÍ COPYWRITINGU ANEB JAK NAPSAT FAJNOVÝ TEXT | SKVOT
Skvot Mag

7 tajemství copywritingu aneb jak napsat fajnový text

Díky těmto tajemstvím se posuneš na nový level copywritera.

7 tajemství copywritingu aneb jak napsat fajnový text
card-photo

Hanka Závůrková

Vycházející hvězda | Účastnice kurzu

3. března 2023 COPYWRITING Článek

Ať už jsi začínající copywriter (copík) nebo jen koukáš, jak to dělat jinak, jsi tu správně! Přitáhla tě zvědavost, touha po poznání? Chceš vědět, jak tuhle práci dělat? Neboj, není to jaderná fyzika. Jako všechno, i copywriting má svoje pravidla. I když každá zakázka je trochu jiná, pár věcí je všechny spojuje.

 

Na následujících řádcích ti prozradím sedm zásad, kterými se aspoň já za každé situace řídím. Nebo se o to minimálně snažím.

#1. Pamatuj na cílovku

Text nepíšeš pro sebe ani pro značku, píšeš ho pro čtenáře. Šéf už pro značku dýchá, ty dostaneš zaplaceno (aspoň doufejme), ale co taková Terka z Horní Lhoty? Nebo možná pan inženýr Dvořák z Kutné Hory? Aby byl tvůj text úspěšný, musí se zalíbit právě tomu, kdo ho má číst. Vždy musíš vědět, pro koho svůj text píšeš a koho má oslovit. Zamířit na cíl a trefit do černého.

#2. Jsi copík, ne spisovatel

Nikdo se nechce prokousávat tunama zbytečné omáčky. Nikoho nebaví číst dlouhé slohovky o blankytně modré obloze s načechranými obláčky nad jako smaragdy se třpytícími listy stromů... Hej, nespi mi tady! Vidíš, o čem mluvím? Když chceš říct, že obloha je modrá a stromy jsou zelené, prostě to řekni. Stručně a jasně předej info a necrcej se s tím jak u matury.

#3. Z diktátu za jedna

Texty jsou tvojí vizitkou. Vyjmenovaná slova, shoda podmětu s přísudkem, prostě všechno, čím nás mučili na základce. Napsat text bez chyb může být těžší, než se zdá, a nejsme neomylní. Nemusíš si hned trhat vlasy hrůzou, když se někde přepíšeš. Jen si zkus dávat pozor a nestyď se požádat o radu například příručku pravidel českého pravopisu.

#4. Drž a nepusť!

Chyť se tématu a stůj si za ním. I když zjistíš, že tohle s tím vlastně souvisí a támhleto by taky mohlo být zajímavé. Jé a co je tohle? Stop! Pamatuj na účel textu. Jdi za svým cílem a neohlížej se. Máš jasnou misi! Předej svěřenou informaci, žádnou jinou, a neuhýbej z cesty. Tam čeká velký zlý vlk a sežral by tě i s babičkou.

#5. Klíčem k úspěchu je…

Rychle, než to smažou! To musíte vidět! 13 tipů na větší... Nadpis tvoří první dojem a na prvním dojmu záleží. Nadpis musí zajmout, přimět k tomu spásnému kliknutí. Obsah splní svůj účel jen tehdy, když ho někdo bude číst. Nadpisem lákáš, slibuješ, dáváš ochutnat – ale ne zas moc. Nadpis je klíč, poklad se skrývá uvnitř. Postarej se, ať není těžké ho najít.

#6. Co po mně chceš?

Každý text má svůj účel. Učebnice vzdělávají, romány jsou uměním a texty copíka prodávají. Mají jeden důležitý úkol – motivovat čtenáře k akci. Prodáváš kartáček na zuby? Vzbuď takovou touhu po bílém úsměvu, že se čtenář zvedne ze židle a půjde si ty zuby rovnou vyčistit. A jak na to? Miř na jeho potřeby a emoce. Zjisti, co v jeho životě chybí, a nabídni řešení. S bílým úsměvem zazáří a pozná to i na svém sebevědomí.

#7. Víc hlav víc ví

Než svůj text odevzdáš klientovi, dej ho přečíst kámošům, kolegům, klidně i jinému copíkovi. Možná v něm najdou něco, co tobě uniklo. Možná přijdou s novými nápady, které tam budeš chtít použít. Autorská slepota řádí i v našich řadách, ale ty máš na to ji porazit! Posbírej nápady, zamysli se nad nimi a seskládej z nich mozaiku. Výsledek tě ohromí a třeba se i něčemu přiučíš.

I ty můžeš být copywriter. Skvělý copywriter. Nevěš hlavu, když to nepůjde hned. Každý profík má svou achilovku a každý má něco, v čem bude zářit. A ten zbytek? Všechno se dá natrénovat. Dívej se kolem sebe, čti a zkoumej. Buď zvědavý/zvědavá. A hlavně – piš! Hraj si, trénuj, procvičuj. Každý týden, klidně každý den. Žádný učený z nebe nespadl a praxe dělá mistra. Popadni tužku, poznej ji… a nakonec ji zkus prodat.

 

Pokud se ti práce této juniorní copywriterky líbila, najdeš ji na osobním webu.

#zjuniorasenioremzapártýdnů #seskvotem