ZÁSADY KREATIVNÍHO TEXTU | SKVOT
Skvot Mag

ZÁSADY KREATIVNÍHO TEXTU

Tipy, které ti osvětlí, jak tvořit vymazlené texty.

ZÁSADY KREATIVNÍHO TEXTU
card-photo

Alena Aichlmanová

Vycházející hvězda | Účastnice kurzu

3. března 2023 COPYWRITING Článek

V článku se budeme zabývat právě psaním, které se týká byznysu. Jde tu o prachy a vůbec to nemusí být nuda. Takže se ptáš, nějaký advajs on dat? Samo, kámo.

 

Chceš nejdřív vědět...

co je to kreativní text? Tak třeba: je to něco, od čeho čtenář neodtrhne oči a po přečtení se buď rozpláče (protože už je konec) nebo to bude číst furt dokola, nebo – a to je to, co v byznysu chceme – vytáhne kreditku a půjde nakupovat a bookovat a ještě u toho bude o tvém produktu stíhat vyprávět celé své rodině včetně prastrýčka na Zélandu a zároveň i kámošům na Islandu.

A jestli chceme kreativitu omezovat zásadami? Chceme. Můžeme je brát jako mantinely, které nám pomohou udržet tužku na hřišti a neztratit ji v lesíku za kopcem, kde už ji nikdy nikdo nenajde.

Další sada otázek:

#Co?

Ujasni si, co píšeš. Neboli osahej si mantinely, a tím si nastavíš formu (příspěvek na blog, popisek na web, tisková zpráva atd), tonalitu a rozsah.

#Pro koho?

Kdo to bude číst? Víš, co chce a proč to čte? Jaké má trable nebo po čem prahne? Nebo čemu se vyhýbá jako čert kříži? Prostě si to zkus představit, podle toho, o čem zrovna píšeš – že si třeba zrovna chce koupit nové auto nebo se zapsat do kurzu kreativního psaní. A ty mu/jí pomůžeš v rozhodování. Určitě se taky zamysli se nad tím, co už třeba o produktu VÍ.

#Proč?

Jaké pocity chceš vyvolat? Chceš publiku nasadit brouka do hlavy? Chceš mu způsobit bezesný noci? Chceš, aby si vytvořilo vztah k produktu nebo značce? YEAH...

#Jak?

  • — Začni s klíčovými slovy, ze kterých pak postavíš věty a odstavce. V této fázi je to o tom, mít dost matroše. Až si uvaříš mozek, dej si limču a začni skládat. Nevíš, kde začít? Otevři internety. Na jedno klíčové slovo určitě přijdeš hned na začátku. Prožeň ho gůglem, a uvidíš, co se objeví. Nech se inspirovat.
     
  • — Buď stručný*á a zkus psát spíš kratší věty. Nezadus publikum slovní vatou (tady později dochází na škrtání). Až všechny čtenáře/ky udusíš, kdo pak bude tvoje texty číst?
                                         
  • — Informace dávkuj postupně. Strukturuj, jednotlivá témata nebo i větší celky sekej do odstavců. Části textu by na sebe měly navazovat. Nadpisy klidně nech až na konec.
                                         
  • — Buď konkrétní. Udělej si blacklist slov, který nebudeš chtít použít. Nejlepší, nejinovativnější, nejvíc. Ne. Proč? Protože tohle opravdu nikomu nic neřekne. Mnohem víc zapůsobí fakta a čísla.                                     
  • — Zkontroluj si tonalitu. Sálá z textu feel firmy? Je to v lajně s tonalitou ostatní komunikace firmy?
                                   

(BTW: tonalitu by měla mít firma nastavenou, pokud jí v tom teď a tady nepomáháš. Tohle je práce celého marketingového oddělení, ne samotného copywritera.)                                

  • — Pokud to jde, použij příběh. Příběhy vyvolávají emoce. Pobavenost, zvědavost, překvapení, zlost. Piš, jako kdybys s někým mluvil*a. Používej otázky, na které si čtenář*ka odpoví. Už jsi to zkusil*a?                                     
  • — Pokud to po tobě vysloveně nechtějí, vyhni se odborným výrazům, ale zároveň piš jako někdo, kdo věci rozumí. Trochu tricky, ale dá se.
     

Dva kolegové, které přizvi ke spolupráci:

USP a CTA. Ne, tohle nejsou zástupci tajných služeb. Ale pokud je nahajruješ, posuneš text o level výš. Takže, USP: Ukrást Svatou Pozornost. Ultimátním Strhujícím Příběhem Uchvátit (na minimálně) Sto Procent. Úplně Se P... Tímhle totiž Uchopíš Svůj Potenciál. Protože USP je právě ten Úžasný Savec Peněz. A ve chvíli, kdy budeš mít jasně definovaný USP (Unique Selling Point, do češtiny můžeme volně přeložit jako nefér výhoda nebo nějaký aspekt, který konkurenční produkt fakt nemá), hodíš nohy na stůl a Užiješ Si Pohodu.

No a CTA? S tímhle parťákem bys měl*a psaní uzavírat. Takže Co To Asi... je?
Cítíš Ten Adrenalin?
Jo, tohle je Call To Action. Výzva k akci. Čtenář*ka dočetl*a až na konec, ale ještě si tvůj produkt přece musí CHTÍT KOUPIT. Nemusíš na to chodit prvoplánově a okatě, jakože KUP SI MĚ, ale co třeba – tak co, líbím se ti? Chceš mě?

Tipy na konec:

Dej si bacha na pravopis. Kreativita neznamená toleranci hrubek. V žádným jazyce.

Zkus dát svoje věci přečíst jiným lidem. Ne takovým, který se do tvýho psaní pustí jako červ do ztrouchnivělýho prkna, až z něho nic nezbude. Ale někomu, kdo si všimne chybek nebo opakujících se slov, protože ty už je po hodinách zírání do monitoru kvůli autorský slepotě nevidíš. Neboj, tohle se týká nás všech. Pokud zrovna nemáš nikoho po ruce, zkus některý z nástrojů pro převod textu na audio – upozorní tě na spojení, který nezní úplně dobře. Nebo si to celý po sobě nahlas přečti sám/sama.

Před rozesláním internetovými a jinými holuby nech text klidně den uzrát (tedy pokud deadline nemáš za 5 minut, ehm). Možná chytíš, co ti předtím utíkalo. Ale hlavně – no stress. Víš, jak to je, spousta věcí v životě je jako křehká krusta… Když se na ně moc zatlačí, je z toho... Psaní zdar!

 

Pokud se ti práce této juniorní copywriterky líbila, najdeš ji na LinkedIn

#zjuniorasenioremzapártýdnů #seskvotem