Co je to Keyframe? | SKVOT
Skvot Mag

Co je to Keyframe?

Klíčový snímek - Klíč snímků animace - Snímek klíčový

Co je to Keyframe?
card-photo

Diana Kašparová

SKVOT Social media manager

2. března 2023 GRAFICKÝ DESIGN Článek

Jop, budeš se divit, ale Keyframe aka Klíčový snímek není fotka klíče *awkward silence*. Ano, je to šokující a možná taky trochu podpásovka. Jde o něco malinko jiného a ve světě animace by sis bez toho ani neškrtl*a. My jsme tady dnes od toho, abychom ti řekli, o co jde! Tak se usaď, začínáme.

 

Co je to animace

Animace je proces vytváření sekvence obrazů, které se rychle střídají, aby vytvořily iluzi pohybu. Tato technika se používá pro vyprávění příběhů, digitální umění, 3D modelování, počítačové hry a dokonce i stop-motion filmy. Tomuto tématu a spoustě dalším věcem se budeme již brzy věnovat v kurzu MOTION DESIGN V PRAXI.

Keyframe

Klíčový snímek je základ animace, který přiřazuje a definuje její pohyb. Všechny záběry, ať už animované nebo hrané se dělí na jednotlivé snímky, těmi nejdůležitějšími jsou ty KLÍČOVÉ. Bingo!

Podrobněji

Keyframe je jeden ze snímků, který je nastaven na začátku a (nejen) na konci animace. Slouží jako základ pro všechny ostatní snímky ve vytváření animace. Každý keyframe je jedinečný a jeho úkolem je nastavit pozici objektu nebo typ animovaného pohybu, který se má vytvořit. Například pokud animuješ postavu, která má během animace jít z bodu A do bodu B, nastavíš keyframe na začátku a na konci této trasy a mezi těmito dvěma body nastavíte další snímky.

Jéédu na kóóle… (ti, co vtípek mají pochopit, pochopí)

Příkladeček

Kdo to má pochopit bez vysvětlení na příkladu, že jo. Takže, představ si, že chceš vytvořit animaci hokejisty střílejícího na branku. Klíčové je to, jak začne, abys mohl v animaci pokračovat dál. První klíčový snímek bude třeba takový, že se hokejista napřahuje a chystá se na útok. Další klíčový snímek může být třeba v polovině jeho střely a poslední poté, co vystřelí a jeho hokejka se vrací k tělu. Jsou to tedy nejdůležitější momenty animace.

Jak ho určit

To, co by mělo být označeno jako klíčový snímek, není jasně definované, ale zpravidla je to dramatický, důležitý moment animace. Tyto snímky vytvoří nějakou pomyslnou osnovu a jsou nejvíce detailní. Pokud něco animuješ, můžeš v zápalu práce ztratit přehled o tom, kam vůbec směřuješ pohyb. No a proto existují klíčové snímky – jsou to prostě vodítka, bez kterých by to fungovalo jen horko těžko.

NEklíčové snímky

Neklíčový snímek je termín, který označuje obrázky mezi klíčovými snímky. Tyto snímky obvykle neobsahují žádné změny pozic, velikostí nebo pohybů objektů. Mohou také obsahovat jen malou část pohybu, který je používán k vytvoření efektu plynulosti.

Výhody Keyframes

Jaký je tedy přínos používání klíčových snímků? No, když se chystáte něco animovat, je dobré vědět, kam se chystáte. Pokud děláte ručně kreslenou animaci, může se snadno stát, že ztratíte přehled o tom, kam má v akci směřovat například ruka. Klíčové snímky vám poskytnou pěkná vodítka, podle kterých se můžete řídit, abyste věděli, kam máte při animaci všechny části přesouvat.

Hlavní typy Keyframes

#1 Linear Keyframe

Druh snímku, který je většinou jen výchozím bodem a využívá se hlavně k pohybu mezi dvěma snímky. Vytváří jednoduchý rovnoměrný move, který má jednotnou rychlost.

#2 Bezier

Tohle je zase typ snímku, který tvoří organičtější a živější pohyb. Umožňují upravit křivku, po které se animace pohybuje – zrychlit, zpomalit…

#3 Auto Bezier

Snímek umožňuje automaticky vytvářet křivky Bezieru při animaci. Je užitečný, protože ti může pomoct vyhnout se ručnímu vytváření křivek Bezieru, které můžou zabrat dost času. Auto Bezier se obvykle používá pro animování pohybu, jako jsou pohyby očí, úst nebo prstů.

#4 Hold Keyframe

Keyframe, který zmrazí aktuální pozici objektu po určitou dobu, beze změny pozice. Když je předchozí klíčový snímek změněn, objekt se nezmění až do příštího klíčového snímku.


Zdroj: pixflow.net

Ciao

Chceš se o animacích dozvědět víc? Zaregistruj se do kurzu MOTION DESIGN. Ivan Floreš, motion designér ve společnosti Motionhouse a lektor na střední škole umění a designu, ti předá cenné know-how, seznámí tě s principy animace a naučí tě uvést je do praxe.