JAK V MOTION DESIGNU VYBRAT IDEÁLNÍ HUDBU | SKVOT
Skvot Mag

Jak v motion designu vybrat ideální hudbu

Let’s go dancing in the moonlight!

Jak v motion designu vybrat ideální hudbu
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

24. února 2023 MOTION DESIGN Článek

Spojení grafiky a animace, tedy jednoduše motion design, nabírá na stále větší důležitosti. Dnes motion design vidíme prakticky všude okolo sebe. Jsou to třeba filmové/seriálové titulky, ale také všechny reklamní předěly a tak dále. Na co se ale nesmí zapomínat je fakt, jak moc je s obrazem provázán zvuk. 

 

Vybrat tu správnou hudbu je v motion designu, dalo by se říct, pretty zásadní. Zvuk a obraz musí kliknout. Tyhle dvě věci k sobě musí sednout jako olivový olej a citron. Bez sebe jsou v pohodě, ale jedině, když do zálivky použiješ obě přísady, bude to vážně lahoda. Stejně tak je to i hudby a obrazu. Hudební podkres a další zvukové efekty jsou pro grafiku tou pravou třešničkou na dortu. Díky zvuku zajistíš přesně tu atmosféru, kterou chceš grafikou navodit. 

S hudbou to je a není jednoduché. Jsou písně, které se staly mainstreamem, ale oposlouchají se. Jsou písně, které se nikdy mainstreamem nestaly, ale i přesto je všichni znají a všichni je milují. A pak jsou taky písně, které zná jen pár fanoušků daného interpreta. 

Nejlepší samozřejmě je vysvětlit si to na příkladu. Takže – vezměme si kapelu Måneskin. Ačkoli s písní ZITTI E BUONI zvítězili v Eurovision Song Contest 2021, alespoň u nás se píseň nikdy nestala virálním hitem. Vezmeme-li si však jejich další písně jako třeba I WANNA BE YOUR SLAVE nebo jednu z nejnovějších THE LONELIEST, můžeme minimálně předpokládat, že tyhle dva songy se do kategorie mainstream dostanou. 

Jak vybrat tu správnou hudbu 

Základem je určit si, co a jak chceš sdělit. Zároveň musíš myslet na to, že obraz a hudební stopa musejí být v souladu. Nezapomínej ani na to, na koho skrze motion design promlouváš. Když znáš odpovědi na tyto otázky, můžeš se pustit do výběru správné skladby. Nebo ne skladby, hudební stopy. Použiješ něco, co všichni znají, aby si to lépe zapamatovali? Nebo chceš spotřebitele nalákat právě díky zvukům, které neznají? A je to jistota? 

V kreativě je to téměř vždy o subjektivním pocitu a o subjektivním rozhodnutí. Na tebe může dobře působit ABBA, protožu Abbu prostě miluješ, ale tvůj kolega třeba poslouchá metal. A klient, pro kterého zakázku zpracováváte, do toho všeho poslouchá Káju Gotta. Kde je tady konsenzus? Jak najdete společnou řeč? 

Jak už jsme si řekli, je potřeba zjistit, co je cílem a kdo je konečný zákazník. Bez toho to prostě nezvládneme udělat. Máme-li ty správné odpovědi, záběr možností se nám dost zužuje.  

Je totiž jasné, že když cílíš na matky na mateřské, asi jim ke grafice s dudlíkem do pozadí nehodíš Doju Cat. Je to taky logické, že pokud jsou tvou cílovkou manažeři, ke grafice s kravatou a kufříkem nehodíš Chňapíka. Všechno, ale opravdu všechno přizpůsob smyslu, misi a cílu dané, dejme tomu, reklamy. 

Zjistit více

 

Hlavně s mírou 

„Míra už tam jde a jede párty jako nikdy!” Tak dáme party? Proč taky ne? Fantazii se sice meze nekladou, ale tady je vážně potřeba přemýšlet a dát si pozor. Když k motion designu zvolíš nevhodnou hudbu, všechno může být nakonec k ničemu. V případě spojení a propojení těchto věcí už nemáš jen skladbu a jenom vytvořenou grafiku. Máš celek. Celek, který musí dávat smysl! 

Jak ovládnout motion design a jak vybírat hudbu, která ke grafice sedí, se naučíš na kurzu Motion design s Ivanem Florešem. Expertem, který se motion designu věnuje už nějaká ten pátek a který přesně ví, co dělat, aby vzniklo dílo, které za srdce chytne úplně všechny. Abychom tě ještě víc naladili, prozradíme ti, že Ivan pracuje ve společnosti MOTIONHOUSE, z čehož jasně plyne, že svojí práci opravdu rozumí. Porozumět můžeš i ty.