ANIMACE POSTAV | SKVOT
Skvot Mag

Animace postav

Každá vymyšlená příšerka má právo na život

Animace postav
card-photo

Lucie Dvořáková

SKVOT Copywriter

21. února 2023 GRAFICKÝ DESIGN Článek

Setkáváš se s ní denně. Animovaná reklama, animovaný film, hraný film s mluvícími vlky nebo přerostlými neonově-modrými ekobio kočičkami. Jsi v tom až po uši, animované postavy tě provázejí digisvětem.

 

Kde se bere pohyb postav, které ve skutečnosti neexistují? Stojí za ním animace. Technika, která vdechne život statickým obrázkům nebo převede pohyb z reálného člověka a udělá z něj animovanou postavičku na plátně. Jsou to digi kouzla přenášející nás do světa, který tak dobře známe z vlastních snů a toulek krajinou fantazie.

Definice animace

Animace je technika, kterou tvůrci používají při tvorbě filmů, reklamních spotů, kratších animovaných sekvencí nebo videoher. Tenhle vlak se s rozvojem technologií rozjel ohromnou rychlostí a stále zrychluje.

Animace vlastně funguje díky lidské nedokonalosti. Tvoje oko vnímá rychlý sled obrázků jako plynulý pohyb. Naskládej za sebe snímky postav, které se jen malinko mění, a získáš dokonalou iluzi pohybu. Tvoje oko není schopné rozeznat jednotlivé snímky, a ty potom vidíš rozpohybované postavičky.

Co je motion capture?

Speciální technika, která vytváří fascinující efekty. Když už byla řeč o přerostlých kočičkách…

Zdroj: gifer.com

Herec nosí speciální oblek se snímači pohybu. Mistři animace potom získaná digitalizovaná data použijí k animaci virtuální postavy. Taková animovaná postava potom vypadá jako její skutečný představitel. Přesně kopíruje jeho pohyby, gesta i mimiku. Když se podíváš na starší filmy z dob, kdy ještě tyhle vychytané očudlíkované oblečky neexistovaly, animace reálných postav nebyla zdaleka na tak vysoké úrovni. A teď střih – Jake Sully. Tomu věříš i ten nejnepatrnější pohyb obočím. Za to můžeš poděkovat těm barevným tečkám na hercově obličeji a snímací kamerce. A taky té spoustě lidí u počítačů, které ani neznáš, ale jejich práci potom v kině obdivuješ.

Motion design – design pohybu

Tady motion nezachytáváš, tady ho rovnou tvoříš. My ve Skvotu osobně známe člověka, který zrovna tohle umí velice dobře. Ivan Floreš dokáže rozpohybovat každou digitální ilustraci.

Ivan si pro šíření svých obdivuhodných skills vybral zrovna naši skvoterskou platformu. Chceš si rozšířit portfolio a rozpohybovat své vymazlené postavičky? Klikni na landing page kurzu a uč se animovat přímo od profíka z praxe.

Techniky animace

Abys byl*a zase o něco chytřejší, mrknem teď na jednotlivé techniky animace (nejen) postav.

#1 Kreslení na papír. Nejstarší technika, která nepotřebuje žádnou speciální technologii. Když si vyrobíš flipbook, tak to nemusíš ani fotit na kameru, oživíš postavičku čistě pomocí offline pomůcek. Já si třeba jednoduché flipbooky vyráběla už na základce, tak to určitě zvládneš taky. Stačí ti pár listů papíru, tužka, kreativní hlava a šikovná ruka.

#2 Digitální ilustrace. V podstatě technika #1, jen místo tužky držíš v ruce stylus a kreslíš na tablet. Nebo myší kouzlíš s vektory v grafickém programu. Jednotlivé obrázky potom rozpohybuješ tím, že vytvoříš sérii snímků.

#3 3D modelování a animace. Modely postav vytváří člověk pomocí softwarového modelovacího nástroje, s využitím dat získaných z reálného světa (třeba už zmíněná technologie motion capture) nebo čistě na základě počítačové simulace.

#4 Stop-motion animace. Když se bavíme o animaci, nesmí chybět. Stop-motion techniku určitě znáš. Zase si ji můžeš vytvořit i doma. Stačí ti k tomu fyzický model postavičky, snímací zařízení, software na úpravu snímků a spousta trpělivosti.

#5 2D a 3D kombinovaná animace. Kombinace prvků 2D a 3D animace ti umožní vytvářet realistické pohyby a gesta v 2D prostředí. Zrovna tuhle techniku naši studenti na kurzu Motion design v praxi proberou hned ve třetí lekci.

Tady by měl být nějaký závěr, ale dnes se mi nějak nechce. Tak mě omluv, jdu si pustit nějakou animovanou klasiku. Třeba Mrtvou nevěstu Tima Burtona. BTW Tim Burton je taky ten týpek, který režíruje veleúspěšnou Wednesday. Až ji příště uvidíš, zkus spočítat všechny animované postavy. Pár jich tam určitě najdeš.