JAK SE DLOUHOLETÉ ZNAČKY PŘIZPŮSOBUJÍ DOBĚ | SKVOT
Skvot Mag

Jak se dlouholeté značky přizpůsobují době

Časy se mění a značky taky

Jak se dlouholeté značky přizpůsobují době
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

27. ledna 2023 MARKETING & BRAND Článek

Coca-Cola, Apple, ale taky Gucci a další značky, co jsou tu s námi už nějaký ten pátek. Jak se přizpůsobují době, která se neustále mění, vyvíjí a posouvá kupředu? Co dělají proto, aby si stále udržely své zákazníky? Co dělají proto, aby neztratily své besties? 

 

Společně se teď podíváme na to, jak se mohou tyto evergreens (pro)měnit s cílem zůstat fresh a yummy. Ne vždycky je to ale procházka růžovým sadem, protože, jak už víme, náš technonologický svět nikdy nespí. Ve chvíli, kdy marketing de facto ovládají sociální sítě, je pro značky, které mají za sebou již několik dekád, důležité, aby se době přizpůsobily a zůstaly tak stálým trendem. 

Nové novinky 

Skvělým příkladem může být třeba Coca-Cola, ale i naše milovaná Kofola. Kofola jsou totiž Vánoce a Coca-Cola jsou good times. Máš snad pocit, že by jedna z těchhle mňaminek chutnala hůř? No ne! Ale jenom o chuti to není. Chuť a recepturu samozřejmě ladili dlouho a dlouho, nás ale více zajímá, jak moc kreativní vlastně jsou. Součástí této kreativity jsou samozřejmě i nové příchutě, u Kofoly typicky každoroční nová vánoční příchuť (perníková, linecká, višňová). I díky nové příchuti budují tyto značky u svých zákazníků loajalitu. 

Marketing 

Zapomínat ale nesmějí ani na marketingovou kampaň. Oslovit co největší publikum je jejich denním chlebem. Neustále vymýšlet nové reklamy a nové kampaně, přesunout se na sociální sítě, cílit na mladé, myslet ale i na starší generaci, držet se trendů nebo trendy udávat, přicházet s novými nápady, udržet si svou image, udržet své zákazníky. Neustálý kolotoč. Ten ale značky zvládají levou zadní. Přecházejí na sociální sítě, naučily se pracovat s Instagramem, Facebookem, Twitterem, Tik Tokem a dalšími. Naučily se, jak tvořit storíčka, točit reelsky a jak se vždycky dostat na for you page. Pracují s cílenou reklamou a přesně vědí, jak na to. 

Adaptace na novou dobu 

Říká se, že když jsi někde poprvé, chvíli trvá, než si zvykneš a přizpůsobíš se tomu, jak to v dané lokalitě chodí. Stejně tak to funguje i ve světě kreativy. Nebo to možná funguje tak nějak obráceně. Značky nečekají, zda a až si ony zvyknou, ale čekají na to, zda si zvyknou jejich zákazníci. Někdy mohou být kontroverzní, což se zákazníkům nemusí nutně líbit. Jindy mohou zůstat konzervativní, což se zákazníkům nemusí líbit stejně tak. Zákazník je totiž náročný pán. Svět dnešní reklamy je jiný, než býval svět reklamy, kdy značky vznikaly. Navíc otázka ale zní jasně – byla reklama v té době? Ano, samozřejmě, že byla, jen ne v té podobě, jakou známe dnes. 

Velké značce se samozřejmě musí adaptovat na dobu i poptávku. Možná proto Coca-Cola přišla se Zero edicí, tedy sladkou limčou bez cukru. Na téma proč můžeme diskutovat dlouhé hodiny, odpověď je ale jasná – stalo se a nikdo z nás nemůže říct, že by to byl špatný tah. Protože nebyl, Coca-Cola Zero se pije možná tak moc jako originální verze. 

S adaptací samozřejmě souvisí také podoba značky. Jak se mění její slogany a loga? Zůstaneme-li u Coca-Coly, můžeme pozorovat, jak moc se logo měnilo. Ne, vždycky totiž nebylo bílé v červeném poli a ozdobné, vznášející se. Coca-Cola vznikla na konci 19. století, a stejně tak se ladila její receptura, ladilo se i logo. To první bylo naprosto simple:

Postupem času získalo své vlnky a ozdůbky. A časem také i svou signifikantní barvu, nebo spíš spojení barev. Červená a bílá ke značce patří stejně tak jako černá barva nápoje.

Definitivní podoba loga byla ustanovena v roce 1941. A právě to je TO logo, které známe i dnes.

Od té doby se prohazují jen barva písma a barva pozadí. Dnešní logo totiž nevypadá jinak než takto:

Zdroj obrázků: creativebloq.com

Kreativní kreativita  

Dělat kreativní počiny je zábava! Hola hej. Ale někdy pěkně náročná zábava. Určitě už máš taky tu zkušenost. Držet krok je jedna věc a být napřed je věc druhá. Všechny dlouhodobé značky se tak musely přizpůsobit konkurenčnímu boji, který na trhu neustále probíhá, musely se naučit, jak oslovit nové potenciální publikum, jak tvořit šťavnatý content a jak mít vždycky co nabídnout. Musely se tak stát chodící kreativitou. Někdy cílí na emoce, jindy na racionalitu, jednou jsou vtipné a pak zas vážné. 

Zakončit můžeme opět Coca-Colou. Coca-Cola je totiž skvělým příkladem, jak se marketing firmy dokáže přizpůsobit dané době, ale i danému období. I když má každý rok novou vánoční reklamu, všechny pojí společné téma a společná message. 

Coca-Cola vánoční reklama z roku 2003 je mnohem více o kouzlu Vánoc, zatímco vánoční reklama z roku 2022 ukazuje, jak moc důležité je strávit Vánoce společně. V druhém případě se totiž reklama velmi dobře soustředí na to, jak osamělí jsme byli poslední roky vinou covidové pandemie.