VÝBĚR BAREV PRO MOBILNÍ APLIKACE | SKVOT
Skvot Mag

Výběr barev pro mobilní aplikace

Červená, nebo modrá? Vybírej nejen očima

Výběr barev pro mobilní aplikace
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

24. ledna 2023 GRAFICKÝ DESIGN Článek

Vybrat správnou barvu pro aplikaci není jednoduchá věc. Prakticky vždycky za tímto výběrem stojí dlouhý proces navrhování, upravování a později konečně schvalování. Psychologie barev je jedna věc, ale představa tvoje a klientova se může dost rapidně lišit. Proto je dobré si sednout, dát si kávu, zamyslet se a to, jakou barvu bude aplikace a značka nosit, nikdy, nikdy neuspěchat. 

 

Samozřejmě i tady se najde seznam věcí, na které je při volbě barvy potřeba myslet. Na tyhle věci musíš myslet i při tvorbě samotné grafiky, které je barva nedílnou součástí. 

#1 V jednoduchosti je krása 

Při tvorbě grafiky aplikací platí ještě jedno pravidlo – že kvalita je více než kvantita. Cílem je vytvořit funkční aplikaci, která bezchybně plní to, co od ní čekáme. Není proto dobré do grafiky cpát tří tisíce gifíků, bannerů a další srand. Ne ne. V jednoduchosti je krása. Minimalistickým designem nikdy nešlápneš vedle. S tím se pojí i volba barev. Vybírej barvy klidné, pastelové, ne žádné křiklavé.

#2 Soustředěnost na uživatele 

Vždycky mysli na svou cílovku. Vždycky! A svou aplikaci přizpůsob právě lidem, kteří budou dle tvých plánů, cílů a propočtů jejími uživateli. Ženy prý upřednostňují jemné pastelové barvy, muži mají naopak radši plné kontrastní. Přizpůsob svou aplikaci co nejvíce své cílové skupině. Mysli také na UI (= user interface) a UX (= user experience), tedy na dva elementy, které k sobě pojí snaha dbát na jazykovou a vizuální ucelenost v rámci celé aplikace či webu. 

#3 Aplikace je to stejné, co brand 

Aplikaci netvoříš jen tak proto, že zrovna nemáš, co dělat. Tvoříš ji proto, aby spoluutvářela brand a aby se podílela na jeho úspěchu. Je proto velmi velmi důležité, aby vypadala dobře a fungovala ještě líp. Nezapomínej tedy na to, že její podoba by měla být v souladu se značkou (tvojí) dané organizace. Tady si můžeš trochu ušetřit práci, protože má-li firma nastavený brand, v případě aplikace ho jen převedeš do potřebného jazyka. Mysli tedy na to, že má-li značka tmavě modré logo, nastavit aplikaci do purpurové barvy je krok vedle. 

#4 Kontrast barev 

No ano, je to tak, že v aplikaci není jen jedna barva, je jich tam více. Jak se ale trefit do správné palety? Jednoduše zkoušej. Už víš, že musíš pracovat například se zelenou, tak co dál? Zkoušej různé odstíny. Dále najdi barvu, která k ní bude perfektně sedět a v této barvě do aplikace zanes nadpisy, názvy, další textace. Microsoft třeba radí, že je fajn použít kontrastní barvy. 

Při výběru barev ti může pomoct třeba: 

  • — Adobe Color 
  • — Coolors 
  • — Happy Hues 

 

a další programy. Samozřejmě je to zejména o citu, a proto doporučujeme dát výběru barvy alespoň dva pokusy, protože jak se říká, dvakrát meř, jednou řež.

Zdroj obrázku: cs.wikipedia.org

#5 Psychologie barev 

Mysli na to, co která barva evokuje a znamená. Zajímavé je, že samotný název barvy v člověku neevokuje prakticky nic, ale to už odbíháme. Psychologii si dáme někdy jindy. 

Teď se pojďme podívat na to, co představují základní barvy: 

— červená: energie, láska, síla, odvaha, zdraví, ochrana

— oranžová: štěstí, zábava, pohodlí, bezpečí 

— žlutá: kreativita, sebevědomí, radost, přátelskost 

— zelená: klid, harmonie, naděje, mír, příroda

— modrá: inteligence, racionalita, úspěch, důvěra

— fialová: šarm, důstojnost, luxus, duchovno 

— růžová: jemnost, okouzlení, ženskost 

— hnědá: spolehlivost, opora, bezpečí 

— černá: elegance, moc, přitažlivost, vyspělost

— bílá: čistota, nevinnost, upřímnost

Tak tady to vidíš, každá barva evokuje a značí něco jiného. Záleží tedy na tom, co chceš pomocí aplikace sdělit. Chceš, aby u jejích uživatelů vzbuzovala klid a mír? Chceš, aby působila čistě? Chceš, aby upozorňovala na svou kreativitu? Vybrat si můžeš prakticky cokoli. Tento seznam samozřejmě není vyčerpávající, kdo hledá, ten najde. Vnímání barev je navíc subjektivní věc a u každého může vzbudit něco trochu jiného. 

Cílem ale je vytvořit prostředí, ve kterém se budou jeho uživatelé cítit dobře. Takže tři pravidla na konec:

— Mysli na svou cílovku.

— Barvy zvol kontrastní, ale ne křiklavé.

— Zůstaň nohama na zemi, v jednoduchosti je krása. A nesmírná.