PREZENTACE KREATIVNÍHO NÁPADU POTENCIÁLNÍM INVESTORŮM | SKVOT
Skvot Mag

Prezentace kreativního nápadu potenciálním investorům

Ty máš kreativního ducha, oni mají money a know-how. Je to match!

Prezentace kreativního nápadu potenciálním investorům
card-photo

Lucie Dvořáková

SKVOT Copywriter

11. ledna 2023 TIPY Článek

Víš, že tvůj nápad je absolutní pecka? Skvělé! Teď už o tom jenom přesvědčit ty, kteří mají něco, co ty nemáš. Peníze na pořádný rozjezd projektu a taky nějaké to know-how či kontakty v oboru.

 

Správná prezentace kreativního nápadu je minimálně stejně důležitá jako nápad sám. Můžeš mít geniální koncept, ale když svou myšlenku neumíš představit a prodat, projekt skončí v propadlišti dějin. 

Strategie win-win

Máš špatný pocit z toho, že po někom chceš peníze? Jestli tě napadlo něco podobného, buď absolutně v klidu. Ve vztahu vlastník nápadu – investor jde o čistou hru. Investor má totiž peníze, které chce někam investovat, aby neztrácely hodnotu. Potřebuje tě stejně, jako ty potřebuješ jeho. 

Morální krize zažehnána? Výborně. Jdeme na konkrétní tipy pro prezentaci.

Stručný a jasný Elevator Pitch jako základ 

Proč elevator pitch? Protože když chceš mít úspěch, musíš umět svůj kreativní nápad prodat i sousedce odvedle během společné jízdy výtahem. Zapomeň na rozvláčné řeči a zbytečné slovní kudrlinky. Sice víš o svém projektu úplně všechno, teď je ale vhodný čas vypíchnout ty nejzásadnější myšlenky. 

Pojem k nám dorazil ze startupové scény. Nejvlivnější investoři měli kanceláře v nejvyšších patrech budov a samozřejmě byli tak moc busy, že když jim někdo chtěl odprezentovat svůj nápad, musel to stihnout během cesty výtahem. Ty svůj nápad sice nejspíš ve výtahu představovat nebudeš, investoři ale bývají děsně busy i dnes. Proto si pěkně v klidu připrav speech na 2 minuty a nacpi tam všechno.  

  • — Co nabízíš
  • — Komu budeš prodávat
  • — Čím převálcuješ konkurenci
  • — Jak daleko s projektem už jsi
  • — Co přesně přinese zisk
  • — Jak velkou potřebuješ investici
  • — Popis týmu, jestli nějaký máš
  • — Očekávaný obrat 

 

Prodej svůj tým

Tohle sice není obchod s bílým masem… i když vlastně tak trochu je. Neprezentuješ jenom nápad, ale potřebuješ přesvědčit investora, že i lidé, kteří na projektu pracují, stojí za to. Připrav se na zvědavé otázky – investory bude zajímat, kdo je součástí týmu, jaké má zkušenosti a dovednosti a jak ti lidé zvládají svou práci. 

Jestli chceš nahlédnout pod pokličku efektivní práce s kreativním týmem, naskoč k nám do kurzu Kreativní ředitel. Nikola Foktová má roky praktických zkušeností s vedením kreativních týmů. Navíc tě naučí prezentovat nápady tak, aby je klient rozhodně koupil.

Více informací o kurzu

Analyzuj trh a ohrom je daty

Bez jasných čísel se tady asi neobejdeš. Investor bude chtít vědět, že se mu investované peníze vrátí. To je podstata investice, jinak by se jednalo o charitu. Takže pokud ti nechybí nebo nepřebývá nějaká končetina, připrav si tvrdá data a plán, jak získat platící zákazníky.

S analýzou trhu souvisí i finanční plán. Dává to smysl, že? Investor a finanční plán. Na slova jako „možná“, „nejspíš“, „asi tak“ zapomeň. Opraš excelovou tabulku a udělej pořádnou finanční rozvahu projektu. 

Pochlub se úspěchy

Tady je chlubení na místě. Potenciální investor rád uslyší, že už máš za sebou (finančně) úspěšný projekt. Zase buď konkrétní a mluv k věci. Nezapomeň, že jsi pořád ještě ve výtahu a máš své dvě minuty času. „Na minulém projektu jsem pracoval*a 3 roky, dosáhli jsme těchto úspěchů a vydělali x tisíc.“ Bum, hotovo. Rychle, svižně, se zaměřením na cíl. To mají investoři rádi.

The end, ale pro tebe začátek

V záloze měj samozřejmě i podrobnější info, když zaujmeš během pitche (neboj, nemluvíš sprostě), investor se bude ptát dál. To by ale neměl být vůbec problém, když znáš svůj nápad jako vlastní tenisky. Jen opravdu nepodceň přípravu a měj v ruce všechny podklady, tabulky a záznamy, kdyby si je investor hned vyžádal.

Kdo je připraven, není ohrožen. Předem si o investorovi zjisti co nejvíc informací. Jeho obor, profesní historii a vůbec všechno, co se o něm*ní dá najít. Pamatuj si, že první dojem uděláš jenom jednou. Proto se vhodně obleč a vystupuj sebevědomě. Nemusíš mít na sobě zrovna oblek nebo kostýmek, když prezentuješ kreativní nápad. Tam se tak trochu očekává, že jsi malinko rebel. Ale čistota a úroveň jsou základ.

A teď už ti přeju šťastnou volbu investora a hodně úspěchů. Nechť se tvé kreativní nápady zhmotní a ať tě provází Síla.