Vizionáři světa: Jony Ive a jeho vize o eleganci

Jak se hlavní designér společnosti Apple zdokonalil ve tvarech a minimalismu.

ARTHUR ZAJONC

SKVOT Copywriter

Jonathan Paul „Jony“ Ive. Tak se jmenuje designér, bez kterého si dnes produkty Apple lze jen těžko představit. Je autorem tvarů iPhonu, MacBooku, iPadu a iMacu. Miluje stará auta, minimalismus a zaoblené rohy a v projektech, na kterých pracuje, kombinuje všechny své oblíbené věci.

V době, kdy Apple představuje nové brýle pro virtuální realitu Apple Vision Pro, jsme si připomněli hlavní etapy jeho kariéry, zjistili, zda existuje život po Applu, a vysvětlili, co z Jonyho udělalo to, čím je dnes.

 

Od designu umyvadla po iMac

Jonathan Ive se narodil 27. února 1967 v Chingfordu na předměstí Londýna. Jeho otec byl šperkařským mistrem a matka psychoterapeutkou.

Jako teenager se Jonathan více zajímal o otcovy obchody než o matčiny. Proto šel studovat průmyslový design na Newcastle Polytechnic (dnešní Northumbria University). Tam ho inspirovala německá škola designu Bauhaus a myšlenka, že lidé potřebují jen to nejnutnější, mu byla blízká. Tato filozofie se později stala základem budoucích projektů společnosti Apple.

Po ukončení studia pracoval Jonathan v londýnské designové agentuře Tangerine. V ní navrhoval mikrovlnné trouby a kadeřnické hřebeny – jednoduché a funkční předměty. Navrhl také umyvadlo a… toaletu. Když Jony tyto výrobky představil zákazníkovi, označil je za příliš moderní a drahé. Ivea přirozeně rozčilovalo, že pracuje pro klienty, kteří nesdílejí jeho hodnoty.

Zjistit více

 

V roce 1992 proto nastoupil do malé společnosti Apple, která se v té době potýkala s dluhy. Ivovu první prací pro Apple byl návrh kapesního počítače Newton MessagePad. Mladého Jonyho fascinovalo výklopné víko tohoto zařízení, které předběhlo svou dobu. Toto zařízení předjímalo popularitu skládacích mobilních telefonů.

V roce 1997 se do společnosti Apple vrátil její zakladatel Steve Jobs. V té době už Jony chystal svou výpověď. Oba se však domluvili a pracovali spolu více než 20 let.

Jobs viděl potenciál v tom, co dělá designér. Když navštívil designérské studio Ivea, ironicky řekl: „Nejste tu moc produktivní, že?“ Prvním úkolem od Jobse bylo vyvinout design pro počítač iMac G3, který měl vypadat jako lízátko. Výsledkem bylo průhledné tělo G3 s barevnými vložkami, které se stalo hitem mezi spotřební elektronikou. Některým lidem se tento design líbil, jiným připadal divný. Nikoho však nenechal lhostejným.

IMac G3 a jeho tvůrce Steve Jobs, 1998. Zdroj: СNN

Kromě designu Bauhausu vychází návrhy Jonyho Ivea také z práce Dietera Ramse z let 1960–1990, který byl kdysi hlavním designérem společnosti Braun. Ive několikrát veřejně ocenil Ramse za jeho „odvážný, čistý, dokonale proporčně vyvážený, soudržný a lehký“ design.

Rams kdysi formuloval „10 zásad dobrého designu“, kterými se Jony Ive řídil a řídí:

  • — Dobrý design je inovativní.
  • — Dobrý design dělá výrobek užitečným.
  • — Dobrý design je estetický.
  • — Dobrý design nám pomáhá porozumět výrobku.
  • — Dobrý design je nenápadný.
  • — Dobrý design je poctivý.
  • — Dobrý design je trvanlivý.
  • — Dobrý design se zaměřuje na každý detail.
  • — Dobrý design dbá na životní prostředí.
  • — Dobrý design je minimalistický.

Po iMacu G3 následovala řada zařízení Apple, která pokaždé překonala obvyklé pojetí technologie a způsobila novou revoluci v průmyslovém designu: iPod (2001), iPhone (2007), iPad (2010), MacBook Air (2008), Apple Watch (2015), iOS 7 (2013). Posledním Ivovým akordem bylo sídlo Apple Park (2017), vytvořené v podobě kulatého tlačítka – jediného na displeji iPhonu.

Apple Park, 2017. Zdroj: Hyperbeast

Steve Jobs a Jony Ive se v průběhu let stali nejlepšími přáteli. Často spolu obědvali a pak trávili hodiny v designérském studiu a diskutovali o budoucích projektech. Po Jobsově smrti Ive o svém přátelství s bývalým generálním ředitelem společnosti Apple veřejně mluvil jen zřídka. Při desátém výročí Stevovy smrti však Jony napsal vzpomínkový dopis pro WSJ. Ive označil dny strávené ve firmě za jedny z nejšťastnějších a nejkreativnějších ve svém životě. Před svou smrtí Jobs Ivemu řekl, že mu jejich rozhovory budou chybět.

Selhání společnosti Apple pod vedením Jonyho Ivea

Navzdory genialitě a jednoduchosti svých produktů nebylo všechno od Applu mistrovským dílem, ne všechno se rekordně prodávalo a ne všechno bylo publikem přijato, dokonce ani těmi, kteří byli značce věrní. Tady jsou tři největší neúspěchy společnosti Apple, i když jich je mnohem víc.

G4 Cube

V roce 2000, po mimořádně úspěšném představení počítače iMac G3, Apple uvedl další generaci tohoto počítače s názvem G4 Cube. Jednalo se o kostku umístěnou v akrylovém skle. Vizuálně toto zařízení připomínalo spíše umělecký objekt než funkční počítač. Z pohledu kupujícího se tedy Cube ukázal jako nepotřebný. Zařízení bylo příliš drahé a vyžadovalo další zařízení, jako je monitor nebo reproduktory, a sklo, v němž se počítač nacházel, začalo časem praskat. Novináři tento gadget označili za první velký Jobsův neúspěch po jeho návratu do Applu. O rok později bylo používání G4 Cube ukončeno.

G4Cube, 2000. Zdroj: Wired

iPhone 6

Smartphone iPhone 6 představila společnost Apple v roce 2014. Byl to první její telefon, který byl uveden na trh v kategorii Plus se zvětšenou obrazovkou. Jeho zvláštností bylo, že se jeho rámečky poměrně snadno ohýbaly. Hliníkový materiál a velká obrazovka způsobovaly deformaci o několik stupňů, když měli uživatelé smartphone v zadní kapse a seděli na něm.

Kompletní představení produktů Apple včetně iPhonu 6, 2014

AirPower

AirPower měla být jedinečná bezdrátová nabíječka pro produkty Apple. Byla oznámena už v roce 2017. Tento gadget měl současně nabíjet iPhony, hodinky Apple Watch a sluchátka AirPods. Dokonce vznikly propagační materiály, ale tento projekt se nikdy neuskutečnil. Dva roky po oznámení Apple z neznámých důvodů vydání zrušil.

Prototyp nabíjecí stanice AirPower. Zdroj: cnet

Paradigma inovace a elegance

Filozofii designu Jonyho Ivea lze popsat takto:

  • — uživatel je v centru pozornosti,
  • — jednoduchost a minimalismus,
  • — integrace designu do inženýrství.

Těmito zásadami se Ive při své práci řídí:

#1 Zaměření na uživatele. Proces návrhu začíná a končí u uživatele. Pochopení potřeb, chování a přání uživatelů je na prvním místě. Toto zaměření na uživatele přispívá k vývoji intuitivních rozhraní a bezproblémových interakcí.

#2 Jednoduchost a minimalismus. Hlavní myšlenkou je vytvářet výrobky, které jsou tvarově jednoduché, ale funkčně složité. Tento princip se projevuje v čistých liniích, lakonickém rozhraní a intuitivním ovládání produktů Apple.

#3 Integrace designu a inženýrství. Na rozdíl od mnoha společností, kde design a inženýrství jsou dvě samostatná oddělení, Apple jde proti pravidlům. Designéři a inženýři spolupracují od začátku vývoje, takže ve výrobku vždy dochází k harmonickému spojení formy a funkce.

#4 Inovace materiálu. Ive posunul hranice použití materiálů, experimentuje s různými látkami a technikami, aby zlepšil funkčnost a estetiku výrobku. Jeho práce s hliníkem například vedla k lehčím, pevnějším a atraktivnějším výrobkům Apple.

Zjistit více

 

#5 Pozornost věnovaná detailům. Ive je známý svou pečlivostí. Stále věří, že i ty nejmenší aspekty designu přispívají k celkovému uživatelskému zážitku.

#6 Nekompromisní kvalita. Jony dbá na vysoké standardy kvality, takže požadovaných výsledků dosahuje i prostřednictvním neústupnosti a složitých výrobních procesů.

#7 Harmonie technologie a lidskosti. Designér se snažil, aby technologie nebyla jen funkční, ale aby jí také přidal hodnoty a významy, kterých se stále držíme.

#8 Vývoj jazyka designu. Ivovy projekty nikdy nebyly statické. Díky jeho schopnosti přizpůsobovat se a inovovat se výrobky Apple držely v popředí designových a technologických trendů.

#9 Povědomí o životním prostředí. Ive do svých principů designu začlenil také udržitelnost, aby životní prostředí netrpělo ani jeho nejšílenějšími inkarnacemi.

Navzdory své autoritě a vlivu Jony Ive prohlásil, že je pouze dílkem skládačky: „Inovace ve společnosti Apple byly vždy týmovou hrou.“

Existuje život po Applu?

Ano, a podle všeho to vypadá dobře. Po odchodu ze společnosti Apple v roce 2019 založil Ive se svým přítelem, designérem Markem Newsonem, vlastní designérské studio LoveFrom. I přes odchod z Applu jeho nové studio přesto podepsalo se společností Apple smlouvu na 100 milionů dolarů, aby mohlo technologickému gigantu nadále radit. Smlouva o spolupráci však vypršela v roce 2022. Ive a Apple se rozhodli ji neprodloužit.

Písmo, které LoveFrom vyvíjela čtyři roky, 2023. Zdroj:fastcompany

Zajímavé projekty z Ivova života nezmizely. Jeho první velkou zakázkou po rozvázání spolupráce s Applem byl vývoj pečeti pro Terra Carta, ekologickou iniciativu vedenou princem Charlesem. Spolupráce s královskou rodinou pokračuje dodnes.

Ive byl také jmenován rektorem Královské vysoké školy umění (RCA) v Londýně. Designér se také účastní různých charitativních akcí, včetně Bonova projektu Red od U2.

Ačkoli je Jony nejvíce známý díky společnosti Apple, ve svém portfoliu má mnoho dalších cenných projektů. Například v roce 2013 vytvořil spolu s designérem Markem Newsonem digitální fotoaparát Leica Rangefinder s elegantním hliníkovým tělem. Ten byl dán do dražby, aby získal peníze pro Globální fond pro boj proti AIDS, tuberkulóze a malárii. Podle aukční síně Sotheby's zaplatil kupec za přístroj 1,8 milionu dolarů.

Digitální dálkoměrný fotoaparát Leica. Zdroj: Sothbey’s

S Newsonem Ive vytvořil i prsten celý z pečlivě vybroušeného diamantu. Prsten s tisíci fasetami vybroušenými laserovým vodním paprskem čekal na zájemce s nejvyšší nabídkou. Byl prodán za 250 000 dolarů. Kromě toho Ive navrhl hodinky Jaeger-LeCoultre pro charitativní organizaci Project Red, za které kupec zaplatil 360 000 dolarů.

Dnes Jony Ive vstupuje do nové životní etapy spojené s technologiemi. Jeho studio LoveFrom zahájilo spolupráci se společností OpenAI Sama Altmana, jejímž cílem je vytvořit gadgety poháněné umělou inteligencí. K LoveFrom se již připojilo asi 20 bývalých zaměstnanců společnosti Apple, kteří začali pracovat na novém technologickém projektu. Podrobnosti o této práci však zůstávají utajeny. V tom spočívá Ivovo specifikum – nic neukazovat, dokud to není hotové.

Webdesign — CREVV.COM