7 specializovaných agentur z užšího výběru Cannes

Loňský výběr nezávislých reklamních agentur — příklady, kterými se inspirovat.

Zhenya Tsatsenko

SKVOT Copywriter

Cannes Lions 2023 přinesl sošky gigantům kreativního průmyslu. Jsou to velké síťové agentury, které všichni znají a mluví o nich. Proto jsme se rozhodli projít seznam hlavních vítězů a prozkoumat málo známé (zatím) kreativce z užších výběrů a kategorie Unawarded.

Udělali jsme výběr malých agentur, kterými se inspirovat, když už ses naučil*a nazpaměť všechny případy Ogilvy a Wieden+Kennedy. Snažili jsme se také zjistit, v čem jsou tyto agentury skvělé – a jaké přístupy můžeme integrovat do našich vlastních kampaní.

#1 One Twenty Three West 

One Twenty Three West (123w) není zrovna reklamní agentura. Je to nezávislý designérský kolektiv se sídlem ve Vancouveru a Torontu, který se dostal do užšího výběru na jednu z loňských cen v Cannes. 123w vznikla v roce 2013 v garáži jednoho ze spoluzakladatelů. Dnes pracují ve standardní kanceláři s podhledem, protože věří, že patos nepřináší big ideas, ale pouze od nich odvádí pozornost.

Společnost 123w provádí aktivace pro kanadské společnosti Plenty of Fish, Triple O's, CAA a upozorňuje na každodenní problémy, o kterých mluví jen málokdo. Například když je tvůj kalendář Google plný a ty musíš přežvýkat oběd přímo na schůzce. Nebo když se jdeš seznámit na seznamku a dostaneš dick pic.

 

Agentura se zabývá i vážnějšími tématy: dětské nemoci, rakovina prsu, bezpečnost silničního provozu. Atmosféra jejich videí přitom zůstává silná a pozitivní – 123w se nesnaží o zbytečné drama.

Vytvořili například nápady na videa o konopí a bezpečné jízdě. Nejprve ukázali scénu očima osoby pod vlivem marihuany a poté očima pozorovatele (tj. divák hned nechápe, co se na obrazovce děje).

VÝZVA: Vytvoř reklamu, jako bys natáčel*a velmi krátký film. Když má video příběh a je poutavý, je opravdu zajímavé ho sledovat. To jsou základní, ale výhodné principy vyprávění příběhů.

#2 No Fixed Address 

Společnost No Fixed Address (NFA) založil manželský pár z Kanady. Agentura má sice fyzickou adresu (její kancelář se nachází v Torontu), ale NFA nemá ráda pevné rámce a zavedené kreativní postupy, takže každý případ tvoří novým způsobem. 

V roce 2020 se No Fixed Address spojila s agenturou Mischief – ta dokonce přijala „příjmení“ nového partnera (a přejmenovala se na Mischief @ NFA). Na festivalu Cannes Lions 70 NFA získala jednu zlatou sošku a dostala se do užšího výběru pěti ocenění.

NFA nejčastěji vytváří kampaně se sociálním dopadem. Agentura měla například za úkol: povzbudit lidi, aby přispěli na rekonstrukci dětského pediatrického centra. NFA a SickKids proto postavily přesnou repliku nemocnice a pronajímaly ji na Airbnb. Ti, kdo si nemovitost pronajali, si mohli vyzkoušet, v jakých podmínkách žijí děti a lékaři.

 

VÝZVA: Když jsou v záběru skuteční zaměstnanci společnosti, cítíš k firmě silnější vztah. Tímto způsobem pracovala společnost Cloudfactory s mnoha klienty – požádala týmy značky, aby hrály ve videích, podělily se o své příběhy atd. Například v roce 2021 vytvořila agentura video založené na obsahu natočeném zaměstnanci společnosti Booking. Od té doby žádné jiné video značky nezískalo tolik zhlédnutí.

#7 Lucky Generals 

Lucky Generals je agentura s kancelářemi v Londýně a New Yorku, již už 10 let vedou tři přátelé. Jsou to zkušení lidé – před založením vlastního podniku pracovali jako ředitelé velké marketingové společnosti MCBD, kterou později převzala ještě větší marketingová společnost. I loni se Lucky Generals zúčastnili festivalu v Cannes, ale jejich práce nebyly zařazeny do užšího výběru. Agentura má však tři bronzové sošky, které získala v letech 2018 a 2017.

Ve společnosti Lucky Generals se reklamy objevují pravidelně. Ukazují co nejvíce různých, skutečných a vtipných lidí ve vtipných situacích. Například když řekneš něco nevhodného před rodiči svého partnera – nebo když běžíš na běžícím pásu se zkřiveným obličejem.

Lucky Generals si udržuje fanouškovskou základnu i při práci s vážnými tématy (a lidmi). Společně s agenturou Speakers for Schools přesvědčila známé osobnosti, aby své profily na Linkedin navrhly tak, jako by jim bylo znovu 17. A to doslova: nahrály své fotky z mládí a v životopisech popsaly své první pracovní zkušenosti. Z novinářů, redaktorů a podnikatelů se tak stali recepční, číšníci a uklízeči. To vše s cílem podpořit absolventy škol při hledání práce.

VÝZVA: Komedie je nejtěžší filmový žánr, ale dělat vtipné reklamy je ještě těžší. Takže se neboj být vtipný*á – lidé oceňují kampaně s (dobrým) humorem. Videa Lucky Generals často připomínají spíše sitcom než reklamu. Mají příběh, objemné postavy – a dokonce i přímé odkazy na filmy (například na Black Mirror).

Webdesign — CREVV.COM