NÁVOD PRO LEPŠÍ SOUSTŘEDĚNÍ | SKVOT
Skvot Mag

Návod pro lepší soustředění

PEKelně SE SOustřeď = PEXESO. Ale ty top tipy najdeš až v článku.

Návod pro lepší soustředění
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

19. prosince 2022 TIPY Článek

Taky máš někdy takový ten den, kdy se nic nedaří, za boha se nemůžeš soustředit a vůbec netušíš, jestli uděláš práci, kterou máš udělat? Neboj se nic, takové dny máme někdy všichni. Soustředit se pět dní v týdnu osm hodin denně je docela oříšek a dává smysl, že ne vždycky budeš podávat 100% soustředěné výkony. Přeci jen jsme jen lidi. 

 

Soustředěnost je prý jedním z ukazatelů inteligence. Naučit se focusovat svou mysl jedním směrem a naplno dá někdy zabrat. Naštěstí ale existují návody, jak na to. Sepsali jsme pro tebe ty nejlepší tipy & triky, jak se soustředit a jak najít tu správnou inspiraci. 

Bez koncentrace toho moc neuděláš, soustředit se totiž potřebuješ k dosažení jak dlouhodobých cílů, tak i ke splnění každodenních činností. Soustředit se se totiž vyplácí. Jeden příklad za všechny: když budeš krájet cibuli, ale nebudeš se u toho soustředit, s největší pravděpodobností si uřízneš prsty. Což nechceš. 

Jak se soustředit na práci 

V dnešní inteligentní digitální době jsme neustále obklopeni všemi různými triggers, které nás mohou rozptylovat, a kvůli nim ztratíme koncentraci. Takovým největším pokušením je samozřejmě telefon, zejména pak sociální sítě. Pro získání klidu a pro ztrátu potřeby, že každých 10 minut musím zkontrolovat, co nového se stalo, je fajn nechat si telefon v jiné místnosti. Pokud jsi však horká linka a potřebuješ vyřizovat hovory, skvělou věcí, která koluje po všech internetech, je krabička, do které si na určitý čas zamkneš telefon, hovory přijímat můžeš, ale do telefonu se nedostaneš. To bude teprve produktivní den. 

Vždycky si dej záležet na prostředí. Dbej na to, ať je tvůj workplace čistý, klidný a příjemný. Zapal si svíčku nebo si pusť hudbu, cokoliv. To, jakým způsobem si svoje pracoviště připravíš, je na tobě. Tohle se samozřejmě vztahuje jak na práci v kanceláři, tak na home office. I v práci je třeba mít uklizený stůl, pokud to tak preferuješ. Pokud pracuješ z domu, nepracuj v posteli, to tvojí soustředěnosti nepřidá, akorát upadneš do limbu a je po srandě. V pokoji, kde pracuješ, by nemělo být 30 stupňů, tahle teplota nás totiž unavuje, lepší je mít trochu zimičku, pak mozek frčí na plné obrátky. 

Hodně pij. Na povzbuzení si můžeš dát kávu nebo čaj. A když to fakt nejde, jdi se projít. Nebo najíst. Doplňovat vitamíny není potřeba jen pro imunitu, ale také pro soustředěnost. 

Předběžná opatření 

Pro dobrou koncentraci je samozřejmě potřeba dobře a kvalitně spát. To, jestli se dobře vyspíš, většinou neovlivníš, ale pomoct si můžeš. Zkus si pustit nějaké ASMR – vodu, oheň, vítr – a budeš se divit, jak pěkně se vychrupkáš. Nebo si pusť nějaké klidné písničky, skvělé na usínání jsou Cigarettes After Sex, jejich balady tě ukolébají. Pro podporu klidného spánku zvol i čaje, třeba meduňku. 

Nezapomínej na procvičování svého mozku, ale taky ho sem tam jen vypni. Pusť si nějaký seriál, u kterého nemusíš přemýšlet a díky kterému se opravdu vyrelaxuješ. Odpočinek je hell yeah důležitý. 

Ráno začínej s nějakou dobrou myšlenkou, nemysli negativně, snaž se zůstat pozitivní. Začni dělat nějaký ranní rituál, zacvič si pozdrav slunci, jdi si zaběhat, dej si pořádnou snídani. Ráno je tvoje a ráno dělá den. Začni svůj den pomalu a klidně, nespěchej. 

Udělej si to-do list, co tě dneska čeká? Je toho hodně? Rozvrhni si den a snaž se svůj plán co nejlépe dodržet. Mysli ale taky na to, že jsi jenom člověk a když nestihneš všechno, co bylo v plánu, nic se neděje. Zítra je taky den. 

Svou soustředěnost můžeš během podpořit, dej si chvilku pauzu, zobni si nějaké oříšky, jdi se projít. Činnosti během dne střídej a uvidíš, jak svou soustředěnost udržíš raz dva.