IT’S TIME TO REST. OBJEVTE NÁVODY, JAK REGENEROVAT MOZEK | SKVOT
Skvot Mag

It’s time to rest. Objevte návody, jak regenerovat mozek

Jak na kvalitní odpočinek pro tvou hlavu? Pracovat hlavou totiž není ani trochu easy business, i když jsme si to všichni mysleli.

It’s time to rest. Objevte návody, jak regenerovat mozek
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

29. listopadu 2022 KREATIVITA Článek

Znáš to, končí pracovní týden, máš toho plný kecky, hlava ti třeští, máš bolesti a nemoci a únavu a nic se ti nechce. Pracovat hlavou totiž není ani trochu easy business, i když jsme si to všichni mysleli. Než jsme to začali opravdu dělat. Jak na kvalitní odpočinek pro tvou hlavu? 

 

Únavu neschováš. Neschováš ani podrážděnost a dokonce neschováš ani radost. Radovat se z konce týdne je dobrá věc, nevyčítej si to. Teď se můžeš plně soustředit na sebe, tak ten čas k něčemu využij. 

Jdi ven 

Ne nadarmo se říká, že příroda je mocná čarodějka. Jen si to představ. Celý týden sedíš za počítačem, třeba venek ani nestíháš nebo se ti v šest (v zimě do tmy) už prostě nechce, ale o víkendu si můžeš sbalit batoh a vyrazit. Destinace je jen a jen na tobě. Jdi na procházku po okolí, projdi si město, kde žiješ (nebo i to sousední), zajeď si do lesa, do hor, na rozhlednu, vyškrábej se na nějaký kopec. 

Sportuj 

Zahraj si squash, běž si zaplavat, zaběhat, zajdi do gymu. Cokoliv. Hlavně dělej něco, kde můžeš vypnout a nemusíš nad ničím přemýšlet. Prohýbeš tělo a uklidníš mozek. Uvolníš ho a ulevíš jemu i sobě. 

Zajeď na výlet 

Ať už na nějaký eurovíkend nebo na návštěvu ke kámošce. Je to jedno. Naplň svůj čas kvalitními zážitky a live your best life. 

Čti si 

No jo, no jo, u čtení musíš trochu přemýšlet, ale rozdíl tady je. Při čtení konzumuješ, nemusíš nic produkovat. A navíc si rozšiřuješ svoji slovní zásobu, syntax, zkoumáš, jak jde psát, sbíráš inspiraci. Zabiješ několik much jednou ranou. A k tomu zabiješ čas. Udělej si pohodlí, uvař si čaj, zapal svíčku. Už je podzim, tak to chce pořádnou podzimní atmošku. 

Pusť si film nebo seriál 

Když si chceš odpočinout, film od Nolana nebude nejlepší výběr. Zvol si to, co se ti líbí, ale taky to, u čeho aspoň chvilku nemusíš tolik přemýšlet. Stejně tak u seriálů. Když máš naordinovaný odpočinek, je potřeba to nepodcenit. Alespoň jeden večer – takže v pátek sitcomy, komedie, marvelovky, horory (u nich taky moc přemýšlet nemusíš). A nebo klasika: Harry Potter. 

Pusť si svoji oblíbenou kapelu. Nebo podcast 

Uvolni svůj mozek něčím, co znáš. Pusť si oblíbenou písničku a relaxuj. Nebo si pusť podcast a něco se nauč. Hlavně proboha nepřemýšlej. 

Ukliď si 

Pořádek dělá přátele a pořádek doma – pořádek v životě. Uklízení sice může být fyzicky náročnější, ale pro hlavu je to skvělý odpočinek. I uklízení si můžeš udělat příjemné. Pusť si hudbu a soustřeď se jen na to, jak ti ze stolu mizí ty nánosy prachu. Vidíš, hlava čistá. 

Jdi dřív spát 

Už ve školce nás učili, že spánek je nejlepší a nejúčinnější lék na všechny nemoci. A především na únavu, nepřekvapivě. 

Noční život 

Opustit své pracovní prostředí a oslavit zakončení dalšího úspěšného pracovního týdne je vždycky dobrý nápad. Dobrý nápad je to pak zejména ve skupině dobrých přátel. Zajděte „na jedno“ povykládat o životě, zahrajte si deskovky, dejte si movie night. 

V pondělí zase ready steady 

K práci kreativního človíčka patří taky umění odpočívat a nasbírat sílu na další projekty. Pracovat hlavou není sranda. Ruce ani nohy nás nebolí, zato mozkové závity? Au au. Don’t worry, známe to všichni. Právě proto jsou tu víkendy. Po kvalitně stráveném víkendu můžeš přijít s novou energií. Nezapomínej ale na to, že to není about quantity, ale about quality. Kvalitně strávený čas může mít podobu toho, že za víkend přelouskáš tu pětisetstránkovou knihu, kterou už půl roku odkládáš. Nebo může mít podobu skvělého tripu v obytňáku. Nezáleží na tom, kolik toho za víkend uděláš, ale jak svůj víkend prožiješ. Bude to jeden z těch, co tě akorát vyčerpá, dokonale zregeneruje, nebo o kterém budeš vyprávět svým dětem? The choice is yours.