DO ULIC ZA KULTUROU | SKVOT
Skvot Mag

Do ulic za kulturou

Konec roku se blíží, Vánoce jsou skoro tady (the Coca-Cola X-mas theme in background), a proto je (zase) čas vyrazit někam za uměním.

Do ulic za kulturou
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

28. listopadu 2022 TIPY Článek

Konec roku se blíží, Vánoce jsou skoro tady (the Coca-Cola X-mas theme in background), a proto je (zase) čas vyrazit někam za uměním. Odměnit se za další zvládnutý rok, najít inspiraci, obdivovat to, co ty nikdy umět nebudeš, odškrnout si v bucket listu další položku nebo jen tak vypnout hlavu. Důvodem může být cokoliv. 

 

Jít omrknout umění je vždycky dobrý nápad! A díky bohu za to, že je tolik možností, vybere si totiž (snad) každý. Co je na výběr? Koncerty, divadelní představení, výstavy obrazů, interaktivní výstavy a další a další. Je fajn chodit za takovým druhem umění, který preferuješ, ale je ještě víc fajn je zkusit sem tam něco nového. Třeba koncert kapely, kterou poslouchaji tvoji kamarádi, ale ty ne. Co nejhoršího se může stát? Maximálně se ti to nebude líbit. A když bude, budeš obohacen*a o další skvělou hudbu. 

Připravili jsme pro tebe seznam akcí/výstav, které můžeš ještě do konce roku stihnout. 

Let’s goooo 🚀

Výstavy 

— Staří mistři & Staří mistři II

Expozice obrazů v Schwarzenberském paláci a ve Šternberském paláci představuje výběr nejvýznamnějších mistrovských děl ze Sbírky starého umění. Najdeš zde obrazy od umělců, kteří působili ve 14. až 18. století. Díky výstavě máš možnost nahlédnout pod pokličku umělecké tvorby z italských měst jako je Florencie či Benátky. 

— 1796–1918 Umění dlouhého století 

Výstava ve Veletržním paláci. Na tu máš času dost, bude tam až do prosince 2023. Každopádně, tato expozice představuje díla výtvarných velikánů. Jména jako Pablo Picasso, Vincent van Gogh, Paul Gauguin, Josef Mánes ti snad ani nemusíme představovat. Všichni je známe a všichni víme, že to byli hell yeah umělci. 

— iMucha 

Nejnavštěvovanější výstava výtvarného umění v ČR se vrátila do Prahy. Muchovo veledílo můžeš vidět v Obecním domě až do konce února 2023. Díky vymoženostem dnešní doby ti tahle výstava přináší naprosto ojedinělý a skvělý zážitek. Díla Alfonse Muchy budeš totiž moct prozkoumat v digitalizované a rozpohybované podobě. No není to bomba?! 

— Tutanchamon 

Do konce roku si udělej výlet ještě do Brna a zajdi čeknout, jaká tajemství nabízí egyptská historie. Na výstavě si projdeš faraonovu hrobku a budeš si moct prohlédnout, s jakými poklady se nechal pohřbít. Nechybí ani posmrtná maska, šperky, sarkofág a sošky. 

— Harry Potter fans get a ticket! 

Jestli jsi fanoušek Harryho Pottera, neměla by ti uniknout výstava v Děčíně. Anna Vendolská sesbírala stovky předmětů související s knižní a filmovou ságou Harry Potter. Najdeš tam vstupenku na mistrovství světa ve famfrpálu, originální podpisy herců, Ronovu uniformu a jednoznačně spoustu hůlek. 

— Zpátky do pravěku 

Pravěký svět aneb Ve stopách Zdeňka Buriana je název výstavy v Opavě, kde budeš mít možnost obdivovat dílo tří představitelů paleoartu. 

— Cesta za světlem 

Nová expozice v chrudimském Muzeu loutkářských kultur nabízí luminiscenční loutky divadla Blackwits. Takže pokud tě baví Hurvínek a nebojíš se Annabelle, určitě si tuhle výstavu nenech ujít. Chrudim je bývalé královské město, takže můžeš muzeum spojit s procházkou. Výstava končí v první polovině ledna 2023. 

Hudba 

Aby ti z té inspirace nepraskla hlava, asi by to stačilo. Přidáváme ale ještě pár koncertů zahraničních interpretů, kteří navštíví naší malou drahou zemičku. 

  • — Celione Dion
  • — Måneskin
  • — Ozzy Osborne 
  • — Pink Floyd
  • — The Lumineers 
  • — Bring Me The Horizon
  • — Parov Stelar 
  • — OneRepublic
  • — Maroon 5 

 

Divadlo 

Kam za divadlem? Pokud hledáš divadlo, kde chceš vidět známé tváře, nejlépe uděláš, když pojedeš do Prahy. Například v Brně ale narazíš na Bolka Polívku (a to za to stojí). Hoď na sebe večerní róbu a uvolni se, čeká tě skvěle strávený večer. 

— Branický zázrak (Divadlo Na Fidlovačce) 

Divadelní prvotina Jana Svěráka. Jan Svěrák je samozřejmě režisér obrovského formátu a představ si, že nikdy nerežíroval nic, co by se objevilo na divadelních prknech. Ale jak se říká, všechno je jednou poprvé. Na scénáři se podílel Tomáš Klus, který byl společně s Veronikou Khek Kubařovou obsazen do hlavní role. 

— Hrdý Budžes

Klasika v hlavní roli s Bárou Hrzánovou. Kultovní hra, která neomrzí a v každém věku ti přijde trochu jiná. Co si o ní budeš myslet teď? 

— Žítkovské bohyně (Divadlo Pod Palmovkou) 

Divadelní adaptace stejnojmenného románu Kateřiny Tučkové, který pojednává o čarodějnicích v obci Žítková. Román patří k nejlepším knihám, které v posledních letech vznikly. 

Filmy 

Tady lze jmenovat jen jeden jediný film. 

Avatar 2. Filmová událost roku. Film, na který čekáme už 13 let, je konečně tady. Teda ne doslova teď, ale 15.12. 2022. Takže už za dva týdny! Dej si to do kalendáře, ať to neprošvihneš.