PREZENTUJ JAKO PROFÍK | SKVOT
Skvot Mag

Prezentuj jako profík

Za úspěšnou prezentací je mnohem víc než jen PowerPoint. Někdy prostě skvělý layout a design nestačí.

Prezentuj jako profík
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

21. listopadu 2022 KREATIVITA Článek

Za úspěšnou prezentací je mnohem víc než jen PowerPoint. Někdy prostě skvělý layout a design nestačí. Navíc prezentace není jen o tom, co nabízí slajdy, ale je hlavně o výkonu speakera. Co je cílem, a tedy i úkolem prezentace, samozřejmě víš – ale just in case: cílem je představení něčeho zajímavého, ať už nové látky ve škole, tvého projektu, nebo tvých fuckupů v rámci boys/girls/friends night. 

 

Návodů, jak na správnou prezentaci, najdeš na internetu spousta, a všechny jsou vesměs podobné. Prezentace by měla hlavně zaujmout. Cest, jak na to, je hned několik. Je jen na tobě, kterou zvolíš. Zaujmout můžeš nejvíc skvělým designem a rozložením prezentace, místo obrázků budeš používat gify (protože gifíky rule the world of fun), můžeš zvolit nějaký spešl outfit, můžeš využít hudbu jako podkres… Možností je spousta. Faktem ale zůstává, že prezentace by měla vycházet z tebe. Je to tvůj pohled na svět, na problematiku, kterou řešíš, je to tvoje ojedinělé zpracování, tvoje kreativní vyjádření. A hodnocena bude nejen vizuální část prezentace, ale hlavně tvůj výkon. Ty jsi to, co má ostatní přesvědčit.

Tak tedy: jak dobře prezentovat? 

Základní pravidlo, které ale můžeš aplikovat kdykoli na cokoli v životě, tak skvělé totiž je: v jednoduchosti je krása. No, takže jednoduše. Nelámej si hlavu s tunami textového balastu, radši střel do slajdu dvě tři věty a víc si schovej pro verbální stránku svého výstupu. Čím stručnější a výstižnější budeš, tím víc bodů pro tebe. Když do slajdu napíšeš třicet vět, po první ztratíš pozornost poloviny osazenstva. Samozřejmě jsou případy, kdy je hodně textu potřeba (typicky třeba prezentace ve škole), ale cílem opravdu není mít sáhodlouhé texty a všechny je číst. Wuuuu, to nedělej. 

Vždycky je třeba pracovat s tím, pro jaké publikum prezentaci tvoříš. Jsou to podnikatelé? Ředitelé středních škol? Kolegové? Klienti? Tvoje máma? Pro každou cílovou skupinu je třeba prezentaci trochu upravit. Jen si to představ – tvoji mámu nebudou zajímat předpovědi, budou ji zajímat spíš fakta a bude se chtít dozvědět, jak se ti daří. V prezentaci nelži, nebo radši nelži nikdy, lež má přeci krátké nohy. Drž se hlavní myšlenky, snaž se neutíkej od tématu, buď autentická*ý, ukaž, co v tobě doopravdy je. Jo, ti lidé jsou tam kvůli tobě, ale stejně tak jsi tam ty kvůli nim. Snaž se z prezentace vytěžit co nejvíc! Začni něčím velkým, neotřelým, ať si pojistíš, že ti všichni věnují pozornost.

Tvůj vizuální masterpiece

Dnešní digitální doba vizuální stránku potřebuje. A navíc je to příjemnější, máš se o co opřít a nemusíš lovit poznámky ze zmačkaného papíru. Basic zásady jsou celkem jednoduché. Jednotný design – když bude mít každý slajd jinou fosforovou barvu, bude to vypadat trochu blbě. Stejně tak je to s fontem a velikostí písma. Zůstaň také u jednotných přechodů a animací. Předem si urči jejich podobu a tomu pak přizpůsob celou prezentaci. Nedělej ani příliš divoké grafy či obrázky, dej si ale pozor, aby byly dobře zřetelné. Při používání animací, gifů zůstaň nohama na zemi, všeho moc škodí. Jak již bylo řečeno, čím méně textu, tím lépe. Místo dlouhých souvětí zvol radši klíčová slova, hesla: stručnost, stručnost, stručnost. 

Představení tvého života

Na svou prezentaci se dobře připrav. Udělej si poznámky, ale radši se text nauč zpaměti, číst poznámky z papíru ani ze slajdů není sexy. Musíš působit připraveně. I když je to někdy hard, udržuj oční kontakt, aspoň sem tam. Mluv plynule, trému hoď stranou, klidně si lupni něco na stres, dej si kafe, anything, hlavně klid. Připrav se na otázky. Vyhni se vycpávkovým slovům jako jsou prostě, vlastně, takže atd. Snaž se nezasekávat. Mluv spisovně, anglicismy ani další srandy se ne vždy hodí. A taky nekuňkej. Tohle je tvoje práce, tak ji prodej! Mysli na verbální komunikaci, nesahej si příliš do vlasů, stůj rovně, pro klid si vezmi do ruky tužku, nedávej si ruce do kapes, stůl klidně. Cílem tvojí prezentace není ostatní unavit, proto dodržuj časový rozvrh. Na jeden slajd si nech maximálně 5 minut, ale ideálně spíš minuty 2. Dej prostor pro otázky, utvoř příjemnou atmosféru. Svou prezentaci můžeš vést i v duchu diskuze, je to tvoje práce, tvoje pole. Po celou dobu se usmívej, pak budeš působit jako profík.