Proč dát své kariéře ve svatbách zelenou | SKVOT
Skvot Mag

Proč dát své kariéře ve svatbách zelenou

Co je na práci svatební koordinátorky cool a co ji dělá zábavnou.

Proč dát své kariéře ve svatbách zelenou
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

10. května 2024 MANAGEMENT Článek

Svatby, svatby a zase svatby. Léto se blíží a s ním i svatební sezóna. Šaty, podpatky, obleky, kšandy… Jsou svatby stále in a proč se vlastně chceme brát? No neboj, o těhle otázkách na tělo to nebude, i když se jich možná dotkneme. Teď se nebudeme věnovat svatebčanům, ale spíš těm, kteří jejich pohádkový den zajišťují. Svatební koordinátorky/koordinátoři, znalci krásy a všechno, co je aesthetic. Těm, kteří vědí, co letí a těm, kteří vědí, že přání se fakt dají plnit. 

 

Možná sníš o tom, že budeš mít velkou svatbu o 1000 lidech. Možná sníš o svatbě, která bude komorní jen se svědky a rodiči. A možná třeba vlastní svatbu vůbec nechceš a toužíš po tom, že budeš připravovat svatby ostatním. V takovém případě pro tebe bude ideál práce v oblasti svatební koordinace. 

Tak začněme: Co dělá svatební koordinátor*ka 

Svatební koordinátor*ka je profík, jehož pracovní náplní je plánování a organizace svateb na míru pro páry, které chtějí, aby jejich velký den proběhl hladce a hlavně stress free. Jsou to profíci, na které se páry můžou obrátit s jakýmikoliv požadavky. 

Role téhle pozice je dnes už pro dost velké množství párů nepostradatelnou součástí jejich svatebního dne. A proč vlastně? Asi proto, že právě svatební koordinátor*ka se stará o mnohostranné úkoly od konzultace s klienty, přes výběr a koordinaci dodavatelů (třeba květinářů, fotografů, místa konání, hudebníků) až po samotný management průběhu svatebního dne. 

A co když se na tuhle roli podíváme víc zblízka, co se vlastně pod skořápkou skrývá? Co přesně patří k pracovním úkolům všech, kteří se zabývají koordinací svateb: 

1# Nacítění klienta a jeho potřeb: správně pochopit vizi, přání i představy svatebního páru je základem úspěchu pro efektivní plánování celého svatebního dne. 

2# Plánování a organizace: je to právě svatební koordinátor*ka, kdo sestavuje časové plány a rozpočty, zajišťuje rezervace, řeší smlouvy a nese odpovědnost za to, že všechno bude synchronizované a v souladu. 

3# Kreativní návrhy: svatební téma, barvy, květiny, celkový styl svatby, všechno kreativní. Svatební koordinátor*ka je kreativec tělem i duší, kreativní cítění je tady totiž víc než třeba, i když tahle kreativní práce se vlastní zrcadlí do spolupráce s dalšími kreativci. 

4# Problem-solving: kdyby se neděly žádné nečekané komplikace, byl by život pěkná nuda, no ne? Jako svatební koordinátor*ka musíš být ready efektivně a rychle řešit problémky. 

5# Svatební den itself: a veškerá s ním spojená koordinace. Ve svatební den koordinátor*ka dohlíží na všechny aspekty svatby, které si dokážeš představit (přípravy, obřad, hostina…), a hlídá to, aby všechno proběhlo podle plánu. 

Ke klíčovým osobním a profesním dovednostem patří zejména: 

  • Komunikační skills – jakožto spojovací článek mezi klientem a dodavateli, koordinátor*ka musí oplývat komunikačními skills na vysoké úrovni. 
  • Organizační dovedností – efektivní organizace úkolů, ale také udržení pořádku v detailních plánech? Must-have! 
  • Flexibilita – svatby nejsou akce, které se obejdou bez stresu a trochy nervů, a právě svatební koordinátor*ka je člověk, který udržuje klid, je ready řešit nastalé problémové situace. 

Ačkoliv je pro mnohé nepředstavitelné, že by jejich svatbu pořádal a organizoval někdo jiný než oni sami, pravdou zůstává, že svatební koordinátor*ka stále v procesu plánování svatby hraje důležitou roli, dokonce dost klíčovou. Je to prostě a jednoduše osoba, která zajišťuje, aby den (ten svatební) byl dokonalý – jako z pohádky. A je škoda nechat to třeba na ochotné kamarádce, která se sice o ledacos postará, ale sama si akci moc neužije…

Zjistit více

Proč říct svatební koordinaci ANO

I když se ti může zdát, že tahle pozice je jedna velká dřina, je to taky dost zábava. Už jen při pomyšlení na to, kolik se toho může (ne)povést, se můžeme zasmát, ale takhle jsme to nemysleli. Pracovat jako svatební koordinátor*ka ti do života přinese hned několik obohacujících aspektů a prvků. Proč je svatební koordinace zábava? 

– Je plná kreativity 

Každá svatba je jedinečný zážitek a jedinečná, často osobitá akce. A z pohledu svatební koordinace je to šance stále znovu a znovu projevovat a hledat to, jak moc kreativní jsi. Inovace, nové koncepty a svatební témata. Plnění přání a požadavků na míru – a hlavně zábava. 

– Setkáváš se se spoustou lidí 

V rámci téhle práce prostě musíš interagovat s dalšími lidmi, je to tvůj denní chlebík. Pracuješ pro lidi za pomoci dalších lidí. Setkávat se s tolika lidmi, ať už jsou to páry, dodavatelé či další profíci z oboru, jednoznačně má co do sebe. Většinou je to velmi obohacující a dost často taky oči-otevírající. Svoje znalosti mícháš se znalostmi lidí z různých kulturních a profesních prostředí, a to se vyplatí.

– The purpose: Emocionální odměna 

Možná ten jediný důvod, proč tahle pozice existuje. Krásno, estetično a taky emocionální naplnění. Být součástí jednoho z nejdůležitějších dnů v životě lidí přináší hluboké emocionální uspokojení. Nebo možná ne, ale ten potenciál tam je. A ještě k tomu, když si uvědomíš, že to všechno jsi vlastně zařídil*a ty. A pak jde samozřejmě o ten pocit štěstí a lásky, které se na svatební den víří vzduchem. 

– Pracovní prostředí je pěkně dynamické 

Být součástí jednoho z nejdůležitějších dnů v životě lidí přináší hluboké emocionální uspokojení. Vidět radost a štěstí svatebního páru a jejich hostů, když se jejich plány realizují, je velmi odměňující. A navíc taky můžeš hodně cestovat. 

– Tvoje učení se nemá konce 

Svatební průmysl je dynamické prostředí, které prochází častými změnami. Nebo spíš vývojem. Držet krok s trendy a inovacemi, přicházet s novými nápady a v jednom kole se vzdělávat a posouvat? I to patří mezi pracovní agendu. 

Hlavní otázka: Jsou svatby stále téma? 

No ano! Samozřejmě že jsou, a doufejme, že i nadále budou. A to nejen proto, aby svatební koordinace jako business frčela, ale spíš proto, jaký význam svatby mají pro společnost. Formy, zvyky i tradice se s dobou mění, jsou však určité věci, které se objeví téměř na všech svatbách. Ať už na to máš jakýkoliv názor, svatby jednoduše jsou součástí všech různých kultur po celém světě. 

Tradice a láskyplné spojení dvou hrdliček 

Svatba je láskyplný rituál, který oslavuje lásku. Lásku dvou lidí, kteří se rozhodli začít novou kapitolu – společného – života. V mnoha kulturách svatba symbolizuje jak spojení těchto lidí, tak i jejich rodin. V minulosti často praktické a strategické důvody převažovaly, i proto se někomu možná zdá svatba jako přežitek, ale dnes je mnohem vyšší podíl párů oddaných z lásky. 

Svatba představuje veřejnou demonstraci lásky a taky závazku mezi partnery. Stejně tak ale mluvíme o začátku nové kapitoly v životě, a sice – života as married couple. Emoce tady mají pré, jsou na špici, všichni pláčou, radují se. To je svatba. Touha oslavit lásku a ukázat, že je to for real, je stále in a svatby tak zůstávají jako důležitá součást lidských životů a nezastupitelný přechodový rituál. 

Je naprosto jedno, kolik lidí si na svatbu pozveš. A taky je jen na tobě, jak bude tvoje svatba vypadat. A stejně tak je na tobě, jestli svatbu chceš nebo ne. Svatební obřad, ten den D, je vlastně to nejdůležitější, proč tohle děláme. 

Proč děláme svatby. Odevzdání a opouštění. Najednou. Slzy, smích, láska, štěstí, nadšení. To, že můžeme cítit nový začátek. Sliby, církevní obřad, civilní obřad… Závoj, vlečka, prstýnky. Hudební doprovod. No málo toho není. Vyber si to, co chceš. Nebo spíš – a teď zpátky na zem – to, co chtějí tvoji klienti. Tak či tak, jako svatební koordinátor*ka potřebuješ, aby lidi svatby chtěli. Amorek je tvůj hlavní obchodní partner.

Jak zajistit, aby se o tobě dozvěděl celý svět 

Tak asi tě nepřekvapí, že základem je začít v oboru pracovat a svou kariéru (úspěšné) odstartovat. Samozřejmě ani nemusíme zmiňovat důležitost rozvoje vlastních skills, těch pro tuhle pozici potřebných: komunikace, organizace, management… Pracovat jako svatební koordinátor*ka je job, který sedne všem, kteří rádi plánují a zařizují akce a zároveň chtějí lidem pomáhat realizovat jejich vysněné svatební dny.  

Základem asi je, že o sobě musíš dát vědět. Začneš s první svatbou, svojí nebo tvojí kamarádky. A pak se postupně začneš zlepšovat. Půjdeš na pár kurzů – třeba jako je ten náš Svatební koordinátor pro začátečníky – a budeš se snažit získat co nejvíce informací a knowledge. Můžeš dobrovolničit, můžeš pomáhat na různých akcích a svatbách, ať si to osaháš a naučíš se v tom chodit. 

A pak na řadu přichází budování sítě – bez toho to nepůjde. Musíš získat svou klientelu a efektivně šířit svou značku nejen díky recenzím na vlastním webu a přes svoje dodavatele, ale například i ve svatebních skupinách. 

Role svatební koordinátorky / koordinátora ti umožní nejen rozvíjet dovednosti v oblasti organizace a plánování, ale taky rozšiřování znalostí a sítí v rámci svatebního a event průmyslu. Takže když budeš mít toho svatebního veselí jednoho dne dost, tvůj další kariérní růst nabízí řadu dalších zajímavých příležitostí a cest.