CO TA ČESKÁ KREATIVA VE SVĚTĚ | SKVOT
Skvot Mag

Co ta česká kreativa ve světě?

Je Česko dostatečně kreativní a umíme vůbec tvořit nějakou kreativu?

Co ta česká kreativa ve světě?
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

4. listopadu 2022 KREATIVITA Článek

Je Česko dostatečně kreativní a umíme vůbec tvořit nějakou kreativu? Jednoznačně ano. Kreativitě je jedno, o jaký stát se jedná. V každém státě fungují trochu jiné kreativní taktiky a praktiky, to je jasné, ale kreativní jsme všichni. To, co zabere na Němce, nemusí oslovit Čecha, a to je fakt.

 

Možná si jako každý pravý český vlastenec říkáš, co ten svět na nás proboha vidí? Česko není žádná kouzelná země. Jenže! Opak je pravdou – Česko je ✨ boží ✨, ale neboj, do bodu, kdy si tohle budeš myslet taky (pokud to tak už dávno není), dorosteš, trust me. A tak, protože jsme boží, je nad míru jasné, že jsme i božsky kreativní. Co třeba filmy, hudba, seriály? Nooo makes sense, ne?

First things first 

I když si možná myslíš, že opak je pravdou, ve světě se my Češi jen tak neztratíme. A naše kreativa jakbysmet. Vzpomeňme třeba hudební velikány jako byli Bedřich Smetana nebo Antonín Dvořák, kteří dobyli svět. V historii se mělo za to, že přijet do Zemí Koruny české a něco tam (vy)tvořit je pocta, tak proč by to teď mělo být jinak? Buďme hrdí na to, že jsme Češi, protože my víme, co děláme. Plníme si sny. Dalším skvělým příkladem je třeba Milan Kundera nebo Josef Škvorecký. S trochou kreativity, a hlavně píle, všichni dokázali velké věci. A především se dokázali prosadit. 

U hudby ještě chvíli zůstaneme – co takový věčný slavík Karel Gott? I ten to dotáhl opravdu daleko, upřímně řečeno dál, než jsme si mysleli, že je vůbec možné. Ať už byl Karel jakýkoli a ať už si o něm myslíš cokoli, jedno se mu musí nechat: věděl, co dělá, měl sen a šel si za ním. A hlavně byl prostě boží ✨. 

Filmy, kino, seriály 

Není nezvyklé, že se u nás natáčejí zahraniční filmy. Hlavičky českého filmového průmyslu jsou totiž vysoce kreativní. Právě toho bylo využito u filmů jako třeba SpiderMan, Grey Man, Mission Impossible, Amadeus nebo Casino Royale. České filmy ale také míří vysoko. Důkazem toho je třeba režisér Miloš Forman. Pak jsou tady i české filmy, které získaly Oscara, ale ty znáš, byly celkem tři: Obchod na korze, Ostře sledované vlaky a Kolja. Oscara dostala také Markéta Irglová za krásnou láskyplnou píseň Falling Slowly. Nominací ale bylo víc, v posledních letech se do užší nominace dostalo Nabarvené ptáče a tento rok je to film Il Boemo s Vojtou Dykem v titulní roli. Opomenout ale nemůžeme ani animaci, říká se totiž, že Česko je velmocí animace, a není divu. Posledním velkým animátorským úspěchem byl film režisérky Darii Kascheevy Dcera, který získal jak studentského Oscara, tak i cenu festivalu Sundance. Tohle všechno patří do kreativy, a tak můžeš vidět, že jsme kreativní až až. 

Známé značky

I známé značky stojí za kvalitní kreativou. Značky dělají svůj marketing a svou propagaci, čímž se ale zároveň podílí na propagaci České republiky. Značky jako Pilsner Urquel, Škoda Auto, Kofola, Baťa, Alpine Pro, Dermacol, Prestige, Orion, Tescoma, určitě přispěly k tomu, jak Českou republiku vnímá svět. Nezpochybnitelnou značkou je taky reklama na Kofolu s prasátkem – a to je kreativa jako vystřižená z učebnice. 

Nowadays 

V dnešní době je sama kreativa velmi kreativní. Kreativní oblast se mění ze dne na den, ale česká kreativa nemá problém držet krok se současnými trendy. Důkazem je i fakt, že na letošních Cannes Lions získal Stříbrného lva český projekt 13 minut. Dalším kreativním počinem tohoto roku je samozřejmě hollywoodský biják Jan Žižka. Ten je spojen nejen s faktem, že se jedná o nejdražší film české kinematografie, ale také s velkou marketingovou kampaní a to jak u nás, tak v zahraničí. Představuje Jan Žižka pokus, jak dostat Česko do většího světového povědomí? Možná. Jisté je ale jedno, my jako Češi víme, jak kreativu dělat. Za další, a velmi dobrý, kreativní počin je možné označit festivaly jako Colours of Ostrava, Rock for People, Brutal Assault, Beats for Love, Hip Hop kemp a další. Ani v tomto případě se kreativitě meze nekladou, navíc festivaly jsou světově opravdu známé. Sure, Colours nikdy nebudou Coachella, ale víš jak, aspoň něco a taky nejsme Amerika. 

Důležitá je jedna zpráva: Česko a česká kreativa jsou boží. ✨