Navštívil nás duch Vánoc aneb Nejlepší vánoční reklamy | SKVOT
Skvot Mag

Navštívil nás duch Vánoc aneb Nejlepší vánoční reklamy

Reklamy, které tě chytí za srdce. Doslova?

Navštívil nás duch Vánoc aneb Nejlepší vánoční reklamy
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

5. prosince 2023 VIDEO A FILM Článek

„Ne, ne, já nemusím, já už ho vidím“. Je snad nějaká víc iconic vánoční věta, kterou chceš slyšet v televizi? Určitě ne. Taky už byl ten správný čas, aby zase přišla. Jenže, světe, div se, během let vznikly i další cool vánoční reklamy. Některé nás rozpláčou dojetím, u dalších zase slzíme smíchem. A některé jen zahřejí na duši a způsobí ještě větší těšení se na vánoční čas. 

 

Co všechno přidat a zařadit do své firemní vánoční kampaně? Tak asi se shodneme, že základem je dobrá reklama. Co dobrá, výborná. Taková, která je kreativní jako blázen a ze které vyzařuje originalita. 

Ono se sice řekne být kreativní & originální, ale všichni víme, že to se lehce řekne, ale občas se to těžko udělá. My jsme vybrali společnosti, kterým se to povedlo. Jejich reklamy jsou vtipné, krásné, cool a jednoduše bezvadné. 

Samozřejmě se ale taky zaměříme na řemeslnou úrověň vybraných videí. Zajímá nás, proč se reklama líbila a proč právě díky video editingu. 

Zjistit více

 

#1 Coca-Cola 

Coca-Cola a její vánoční autobus? To jsou přeci Vánoce! Každým rokem nás Coca-Cola umí překvapit. Ať už je to výlet na Severní polární kruh za Santou, nebo posílání dárků skrze šachtu či stavba krabicového komínu. Message Coca-Coly je jasná – jakkoliv, ale hlavně společně. 

Ta letošní poukazuje na to, že Santa může být každý. I když Michael Scott by tady s námi asi nesouhlasil, hahah. 

 

#2 John Lewis 

John Lewis už tradičně patří ke stálicím vánočních reklam. Někteří by možná řekli, že právě jejich reklamy jsou nejočekávanějšími. Každoročně totiž skrývají nějakou bigger message. 

Přesvědčit se můžeš třeba u té loňské. 

 

#3 Tesco 

K získání vánoční nálady nám mohou pomoct právě reklamy. Ale taky i potraviny a sentiment a nostalgie. Každý z nás si totiž Vánoce spojujeme s něčím jiným – pro někoho je to kapr, pro jiného atmosféra, pro dalšího vůně cukroví. Jedinečnost každého z nás můžeme tak aplikovat i tady. 

A právě s myšlenkou, že pro každého jsou Vánoce něco jiného, si hraje reklama obchodního řetězce Tesco. 

 

#4 Lidl 

To, že Lidl si se svými kampaněmi rád hraje, už víme. Jinak tomu nebylo ani při tvorbě vánoční kampaně. Díky téhle reklamě vážně budeme mít krásné Vánoce. Pojďme se na to podívat víc zblízka. 

 

U Půlnoční se hraje na city. Ačkoliv tahle píseň vznikla pro film Alois Nebel, stala se novodobou vánoční hudbou. Málokdo si dnes pustí Veselé Vánoce, celým Českem zní Půlnoční. A Lidl to moc dobře věděl. Nejenže použili signifikantní píseň, dokonce mají i Vaška Neckáře in person! 

A k tomu ten sníh, zpěv, vlak jako Bradavický nebo Polární expres, lucerny a nástroje? Majsrtštyk. 

#5 Billa 

I Billa myslí na Vánoce, taky by jinak pěkně prohloubila. Ačkoliv obecně Billa reklamy nepatří mezi ty, co nás zaujmou, minulý rok se jim to podařilo. Do jednoho spotu dostali všechny vánoční trable – ať už pečení vánočky, nebo velký vánoční úklid. 

A když ještě přidáme, že děti mají o Vánocích superschopnosti, máme povedenou reklamu. Škoda jen toho konce. 

 

#6 DM drogerie 

Kouzelná zima sice už v televizích běží dva roky, ale svoje kouzlo ještě neztratila. Tahle reklama má všechno – zajímavé video prostřihy, krásné lidi, vánoční hudbu, sníh a bílo. Zkrátka to, s čím se pojí pravá zima. 

 

#7 Rohlik 

Do našeho výběru se dostala i reklama online supermarketu. A co by taky ne, když v ní hraje Jirka Bartoška. Tentokrát se namísto role Pána Boha ujal role faráře. Taky dobře. 

A proč by se tahle reklama měla líbit? Myšlenka zajímavá, message doručena, ale hlavně navozuje klid. A hvězdičky po odchodu kurýrky? Video editoři udělali opravdu dobrou práci. 

 

#8 Dedoles

Nejsou právě ponožky tím nejmilejším vánočním dárkem? Dárkem, který jako dítě odmítáš a v dospělosti s radostí vítáš? A právě ponožky (ale nejen je) vyrábí značka Dedoles. 

Představovat ji ale nemusíme, protože její vánoční reklamy už jsou pěkně profláknuté. Tančící křečci v ponožkách? Oh come on, tohle je velká dávka roztomilosti! 

 

Very merry

„Vánoční čas je v každém v nás, za oknem je Santa Claus, kéž zacinká včas,“ zpívají ve své písni Vánoční čas Nightwork a nemohli lépe vyjádřit naše vánoční přání. Teď si z tebe samozřejmě utahujeme, my všichni budeme trpělivě čekat na Ježíška. 

Oh Merry X-mas, to si přejeme všichni. A dnes už nemůžeme tvrdit, že k vánočnímu času vánoční reklamy nepatří. Ať už jsou to ty, které jsme vybrali, nebo třeba Merci a McDonald’s.