Nestyď se zeptat: Co dělá úspěšná módní ilustrátorka? | SKVOT
Skvot Mag

Nestyď se zeptat: Co dělá úspěšná módní ilustrátorka?

Móda nikdy nespí. Neusni na vavřínech a zjisti, jak se podle Denisy Dovalové vyvíjí módní ilustrace.

Nestyď se zeptat: Co dělá úspěšná módní ilustrátorka?
30. listopadu 2023 UMĚNÍ Článek

Miluješ módu a baví tě ilustrace? Spoj tyto dvě vášně a nahlédni do profese módní ilustrátorky Denisy Dovalové, která ti doporučí užitečné nástroje a představí svůj styl. Denisa je v módním průmyslu už 13 let jako ryba ve vodě a 7 let vede i svou vlastní značku. Až se seznámíš s jejími postřehy, pronikni do základů módní ilustrace ještě hlouběji díky jejímu kurzu na Skvotu. 

 

Ahoj! Jak ses poprvé dostala k módní ilustraci a co tě k ní přivedlo?

Pamatuji si, že jsem asi v 9 letech měla takový A5 blok, na který jsem malovala módní návrhy. Byly dost ulítlé a miniaturní, vlezly se mi totiž na papír čtyři.Tehdy jsem ještě nevěděla, jak by měly vypadat… No a pak to přišlo a já poprvé uviděla módní ilustraci v časopise BURDA. Tak jsem přesedlala na A4 a návrh na jeden papír a konečně zjistila, jak to dělají ti druzí.

Tehdy před 23 lety byl totiž přísun takové literatury velmi omezený anebo drahý, v časopisech byly spíše jen fotografie a já v podstatě neměla z čeho čerpat.

Jaký je tvůj přístup k módní ilustraci a co ji podle tebe odlišuje od jiných druhů umění?

Módní ilustrace není jen volné umění, je to totiž také nástroj pro další formu tvorby. Módní ilustrace v mnoha kreativních odvětvích i pomáhá docílit finální verze produktu či projektu – záleží, v jakém případě ji využíváte.

Kdysi to byl pro mě koníček, dnes ji kvůli pracovnímu vytížení používám jako nástroj pro následný byznys a tvorbu pro svou značku. Do budoucna doufám, že se stane opět mým koníčkem a najdu si na ni více času.

Můžeš nám říct něco o svém nejoblíbenějším módním ilustrátorovi nebo ilustrátorce a jak tě jejich tvorba inspiruje?

Mým vzorem byl vždy Bill Donovan, který mě naučil používat akvarel v módní ilustraci.

Jaká jsou tvá oblíbená média a nástroje při tvorbě módních ilustrací?

K práci pro svou značku již výhradně používám iPad a Procreate. Je to praktické a při tvorbě návrhu pro větší brandy i nezbytné. Zahraniční firmy již vůbec neakceptují tužku a papír. Není to profesionální.

Něco jiného však je módní ilustrace jako volná tvorba. Ta umělecká. U té se chci, až budu mít více času, rozhodně vrátit k akvarelu, tužce a papíru. Je to totiž jiné, nádherné takto tvořit a do budoucna si myslím, že bude nazpět velmi hodnotné.

Zjistit více

 

Jakým způsobem se módní ilustrace může podílet na vývoji a proměnách módního průmyslu?

Pomocí módní ilustrace dokážete ztvárnit svou vizi nejen co se týče oblečení, ale i make-upu, hair stylingu, stylingu jako takového anebo kostymérství…

Jaký význam má pro tebe módní ilustrace v osobním životě?

Záludná otázka. Jsem s ní od svých 4 let, kdy jsem kreslila princezny v krásných šatech a i to vnímám jako módní ilustraci. Dnes je pro mě nástroj pro můj byznys. Kdysi byla koníček. A bezesporu je se mnou od té doby, co jsem začala kreslit.

Jaký je tvůj nejoblíbenější projekt, na kterém jsi pracovala, a proč?

Je to rozhodně moje značka. Již 12 let primárně kreslím pro to, abych ztvárnila své módní návrhy.

Máš nějaký konkrétní styl nebo estetiku, kterou se snažíš prosadit ve svých ilustracích?

Můj styl je tak trochu „messy“. Nemám ráda uhlazené a pečlivé módní ilustrace, mám ráda sebevědomý švih rukou. Proto je většina mých ilustrací divoká. Dále miluji stínování tužkou a akvarel, což vždycky byly mé dva hlavní nástroje pro tuto tvorbu.

Jakým způsobem tvoje zkušenosti ovlivnily tvůj vývoj? Za co jsi nejvíce vděčná?

Za to, že jsem se u mnohých profesních kroků nenechala odradit od neznáma a šla jsem do toho. Ať už jsou to mé zahraniční zkušenosti anebo ty byznysové.

Co bys doporučila začínajícím umělcům, kteří chtějí začít s módní ilustrací?

Velmi záleží na tom, jaký je jejich záměr. Nejspíše to by si měli v první chvíli ujasnit. Ať vědí, pro co to dělají. Někdo to bude dělat pro zábavu jako koníček, někdo to potřebuje pro svou profesi… Rovněž ať jsou trpěliví, protože učený z nebes nespadl a obzvláště u takových „skills“ vše potřebuje svůj čas.

Jaké jsou tvé zdroje inspirace pro tvorbu nových ilustrací?

Vždy to bylo primárně v mé hlavě. Protože co čerpáte z okolí, chtě nechtě ukládáte v sobě a poté se to promítá ve všem, co děláte i tvoříte.

Můžeš nám říct, kdy ses cítila opravdu hrdá na svou práci?

Musím říci, že na svou poslední kolekci SS24 Line of our Souls, kterou jsem prezentovala v rámci pražského MBPFW, jsem byla hrdá. Promítly se v ní všechny mé předešlé zkušenosti včetně potisků, které jsem si ilustrovala rovněž sama.

Jakým způsobem se módní ilustrace vyvíjí s rozvojem digitálních technologií a sociálních médií?

Je třeba brát módní ilustraci jako pracovní nástroj k vytvoření módního produktu nebo projektu spojeného s oblastí módního průmyslu. Zde je nejčastěji vídána. To, jak ji známe z časopisů před 100 lety, kdy hrála ve světě módy hlavní roli, je již za námi.

Co se týče digitálních technologií, bez dobrého programu a digitálního nástroje pro kresbu se neobejdete. Scanování obrázků je již výjimkou. Každý dnes preferuje kresbu digitální. Někdy ji i vyloženě vyžaduje a neakceptuje klasickou či scan.

Jaký je tvůj názor na to, jaký vliv má módní ilustrace na vnímání krásy a módy ve společnosti? 

Kdysi módní ilustrace byla hlavní zdroj inspirace ve světě módy jako takovém. Dnes jsou to módní fotografie. Avšak co není vytvořeno, nemůže být zobrazeno. A v tomto účelu hrajou módní ilustrace neuvěřitelnou roli a budou navždy potřeba. Ať už se jedná o návrh šatů, make-upu, hair stylingu, fashion reklamy, či kostýmu.

Máš nějaký projekt nebo cíl v oblasti módní ilustrace, na kterém momentálně pracuješ, a ráda by ses o něj podělila?

Musím se přiznat, že právě módní ilustrace je dnes pro mě pracovní nástroj a cíl jsem si splnila, když jsem ji před lety převedla do světa digitálního.

Ilustrace je jednou z oblastí, kde se online a offline svět krásně propojily a doplňují se. Proto je taky Skvot onoffline platforma. Díky za rozhovor!