NESTYĎ SE ZEPTAT: CO DĚLÁ ÚSPĚŠNÝ COPYWRITER | SKVOT
Skvot Mag

NESTYĎ SE ZEPTAT: CO DĚLÁ ÚSPĚŠNÝ COPYWRITER

Petra není jen tak ledajaký copywriter, je i autorkou knihy a zakladatelkou akademie Ostrá Tužka, ve které pomáhá marketérům, copywriterům a podnikatelům rapidně zlepšovat výsledky jejich komunikace.

NESTYĎ SE ZEPTAT: CO DĚLÁ ÚSPĚŠNÝ COPYWRITER
card-photo

Jan Kudláček

Editor in Chief ve společnosti SKVOT

11. října 2022 COPYWRITING Článek

Jak ses dostala ke copywritingu a děláš to dlouho?

Popravdě to už je nějaký ten pátek :-) Full-time copywritingu jsem se začala věnovat před sedmi lety.

Předtím jsem sedm let pracovala na různých marketingových pozicích, kde jsem si copy často sama tvořila. Z celého komunikačního mixu to bylo právě psaní textů, kde jsem se cítila nejvíc doma.

Zároveň v něm můžeš uplatnit široké zkušenosti s budováním značky, prací v médiích, psychologií prodeje a marketingem obecně. Takže když jsem se rozhodla podnikat, bylo jasno. :-)

Co Tě na tom nejvíc baví?

Jednoznačně klientské příběhy. Za každou firmou najdeš člověka s vizí. S něčím, čemu věří a co chce přinést světu.

I kdyby to mělo být čerstvé pečivo na rodinné snídaňové stoly. Za vznikem každé firmy je nějaký sen. A díky své práci se pravidelně ocitám uprostřed těchto snů. Ve společnosti lidí, kteří nežijí jen od víkendu k víkendu. Lidí, kteří mají vize a pracují na něčem, co je přesahuje. A to miluji.

Za ty roky jsem se posunula ze židle klasického copywritera do role strategické konzultantky značek & komunikace. Podílím se na rozvoji lidí, se kterými pracuji. Vidím růst jejich byznysy, jejich pocit seberealizace i schopnost jasně komunikovat. Uplatňuji u toho koučovací kompetence, mentoring, a tohle je pole, kde mi je dobře.

Kde jsi začínala s copy sama na sebe? Byly to krušné začátky? :-D

Mno :-) Za těch 7 let od mého vstupu mezi freelancery se trh hodně změnil.

Já měla v tu dobu výhodu, že jsem vstupovala do relativně nového trhu. Což je výhoda a nevýhoda zároveň.

Tehdy se pramálo mluvilo o věcech jako tvůrčí záseky a vyhoření, potřeba psychohygieny (nejen) pro kreativní profese, zdravá cenotvorba, duševní vlastnictví, nastavování vztahů s klientem a podobně.

Takže tohle a spoustu podobných témat si člověk vyzkoušel na vlastní kůži, odřeninách a někdy i zlomeninách :-)

Ovšem, co Tě nezabije, to Tě posílí. Řekla bych, že podnikání ze mě udělalo jiného člověka. Pevnějšího v postojích, průbojnějšího a schopnějšího jasně artikulovat, co (ne)chce. V práci i v životě. Navíc jsem se mezitím stihla stát i mámou, k tomu vybudovala vlastní tým. Takže další level naučit se něco o efektivitě, prioritách, energy managementu. Díky za to vše!

O čem tě nejvíce baví psát? Co je tvé srdcové téma?

Mám teď v hlavě citát od Dalajlámy: „Naše planeta nepotřebuje víc úspěšných lidí. Zoufale potřebuje ty, kteří tvoří mír, léčí, obnovují, vyprávějí příběhy a milují vše živé.“

Já si myslím, že se to vzájemně nevylučuje a že i takový člověk může být úspěšný.

Snažím se podle toho žít i pracovat.

Takže, dej mi do ruky tužku a pusť mě k tématům jako komunikace, etické podnikání, udržitelnost, wellbeing na pracovišti, work-life balance, společenská změna, leadership, efektivita a uvidíš rybu ve vodě.

Přirozeně inklinuji též k marketingovým, manažerským a byznys tématům.

A tím, že mám hudebně-hereckou duši, tak zakázkou pro nějakou kapelu, festival nebo divadlo rozhýbeš moji tepovou frekvenci do nebes.

Jak přicházíš na nové nápady? Kde čerpáš inspiraci?

Tohle je skvělá otázka a díky za ní.

Kdybych mohla něco poradit svému “začínajícímu já,” poradila bych mu, aby lépe pečovalo o své vnitřní zdroje, inspiraci a energii. Já na tohle narážím tak u 80% podnikatelů a marketérů, se kterými řeším komunikaci, obsah, jejich brand - ať už osobní nebo firemní. Z vyschlé studny gejzír nevytřískáš.

Ono to zvenku možná nevypadá, ale copywriter opravdu vkládá (nebo by měl), velké množství svého času, pozornosti, energie a mentální kapacity do projektu klienta.

Já třeba když jsem na nějakém projektu, tak nad ním pravidelně přemýšlím ve sprše (a potom s balíkem nápadů v hlavě letím v ručníku k nejbližšímu zápisníku, abych to vše vysypala), před spaním, za volantem. Nápady, argumenty, spojení filtruji, nějakou dobu si s nimi hraji. Proto dnes už ani zdaleka neberu každou zakázku a proto rovnou říkám, že jestli někdo potřebuje rychlé a super-levné řešení, nejsem správný člověk.

A samozřejmě se učím odpočívat a dočerpávat síly. Nejen fyzické, ale i ty mentální. ČTU, za každých okolností. Dobíjím si baterky, hudbou, procházkami, občas blbnu s dcerou jak malé dítě. A zůstávám otevřená. Nikdy nevíš, co Ti cvrnkne do nosu a inspiruje Tě

Jaké jsou podle tebe zásady kreativního copywritingu?

 Nikdy se nespokojte s tím, že už “umíte všechno” Neustále na sobě pracujte, čtěte, vzdělávejte se, pište, rozšiřujte si obzory.

  • — Doplňujte své vnitřní zdroje, inspiraci.
  • — Staňte se skvělým markeťákem, branďákem, obchodníkem, koučem, učte se pochopit svět svých klientů a JEJICH klientů, rozvíjejte si empatii, slovní zásobu.
  • — Méně je více - příliš květnatosti je často na škodu.
  • — Mluvte / pište jednoduše.
  • — Snažte se věcem přijít na kloub. Buďte konkrétní. Nepište, že je něco “flexibilní”. Řekněte přesně, v čem ta flexibilita spočívá.

Co bys doporučila začínajícím copywriterům?

Nebojte se toho. Bez přiměřeně ostrých loktů se nikam nedostanete. 

Udělejte si portfolio, zamyslete se nad tím, co přesně můžete klientům nabídnout a vyražte do terénu. Potřebujete zkušenosti, osahat si řemeslo na vlastní kůži, zjistit, jak to funguje. Třeba se do toho zamilujete a třeba zjistíte, že to není pro vás. To ale nezjistíte jinak než tak, že vyhrnete rukávy a pustíte se do práce.

Najděte si někoho, kdo vám dá relevantní zpětnou vazbu. Já třeba dvakrát ročně otevírám mentorink pro copywritery a nejsem sama. Může to být ale i někdo z oboru, kdo vás nezávazně podpoří, řekne svůj pohled. Neberte si zpětnou vazbu osobně a zároveň se nenechte zmasakrovat někým, kdo neumí říct nic víc než “to se mi nelíbí.” Chtějte konkrétní podněty ke zlepšení.

Čtěte. Beletrii, média, odbornou literaturu.

Budujte kontakty s potenciálními klienty. Dávejte o sobě vědět tam, kde to dává byznysově smysl. Já jsem třeba ze začátku hodně budovala značku, snažila se “získat jméno mezi copywritery.” Tohle nepotřebujete. Vy především potřebujete získat jméno mezi klienty, resp. se dostat k zajímavým příležitostem v zaměstnání a získat zkušenosti.

Využijte kontakty, které máte. Mějte oči otevřené a hledejte příležitosti.

Dovolím si jeden příběh z praxe: Největší zakázku jsem získala dílem totální náhody. Jela jsem do coworku na Andělu na schůzku. Klient měl zpoždění, tak jsem tam z dlouhé chvíle napsala na nástěnku papírek, že dělám copy. Asi za rok a půl se mi ozval ředitel jedné mega firmy. Prý byl na Andělu, viděl můj papírek a jestli bych měla chuť se potkat.

Byla jsem z toho v šoku - vůbec by mě nenapadlo, že to tam furt visí. Byla z toho velká spolupráce za krásné peníze. Spoustu věcí můžete v životě promyslet a naplánovat, ale nikdy si nezavírejte dveře jenom proto, že ještě nevíte, kam vedou.

A last but not least. Never forget to have some fun.

Jsi autorkou knihy Silná slova. O čem tato kniha je a považuješ to za svůj největší úspěch?

Určitě to řadím mezi svoje profesní TOP momenty. Být autorem knihy má v sobě kouzlo a já jsem vděčná, že jsem touhle zkušeností prošla. Silná slova jsou o značkách, marketingu, textech, smyslu byznysu.

Je tam, myslím, velice solidní základ, pro pochopení DNA značky, světa zákazníka, skutečného přínosu toho, co děláte pro lidi, co od vás (možná) budou nakupovat.

Psala jsem ji v dobách, kdy jsem primárně pracovala se středními a velkými firmami. Často jsem narážela na to, že nějaká firma po mě chtěla “texty,” které ovšem pořádně nebylo na čem stavět. Chyběla tam základní představa o prodejních argumentech, USP, identitě značky, poznání potřeb klienta, o nějakém přesahu, z kterého můžeš vytvořit příběh.

Brzo jsem ovšem zjistila, že podle Silných slov můžou fungovat i malé firmy, osobní značky. Lidé si podle nich nejen staví projekty, ale i revidují své byznysy, čerpají nápady na rebrandingy. Můžeš ji omrknout na www.ostratuzka.cz/kniha nebo v knihkupectvích.

Není to klasická kniha, ale praktický workbook. Chtěla jsem, abys to nejen četl, ale především podle toho pracoval, objevoval slova, argumenty, souvislosti. Takže pokud píšeš, komunikuješ, podnikáš, kniha je super průvodcem, ke kterému se můžeš neustále vracet. A chci po lidech, aby do ní psali - k čemu jsem v knize udělala hromadu prostoru.

Jak těžké bylo tuto knihu vydat? Vyspala ses vůbec?

Popravdě, ke konci ani moc ne :-) Napsat knihu je romantická představa, ovšem kulisy jsou někdy značně neromantické. Kdo někdy psal knihu, ví přesně, o čem mluvím! :-D

Začátek je super, dáváš dohromady nápady, sypeš slova, myšlenky, Tvoje dítě se Ti “rodí” pod rukama. To je skvělý. Potom ale nutně přijdou momenty únavy, krize, pocitu, že bys to nejradši spláchl jedním tlačítkem DELETE a měl klid. Já jsem knihu psala skoro půl roku. Pořád na tom je co vylepšovat, doplňovat, upravit. V jeden moment si musíš prostě říct, že je hotovo a poslat knihu do světa.

Den po odeslání do tiskárny jsem se vzbudila a v hlavě jsem měla vymyšlený dvě další kapitoly. Takto by to mohlo jít do nekonečna. Takže to musíš v jeden moment zastavit a nechat své dílo, ať jde do světa.

Proč ses rozhodla pro spolupráci se SKVOT startupem? Máš chuť předávat své info dál? Baví tě novodobé vzdělávání?

Miluji vzdělávání! Podle mě není nic smutnějšího než sledovat lidi, kteří si myslí, že už vše umí. Nikomu to necpu, ale já si myslím, že se v životě potřebujeme někam posouvat. I já se vyvíjím, občas sice ještě něco napíšu, víc se ale už věnuji strategickému rozvoji svých klientů na poli byznys komunikace, své firmě a školím. Tohle mi opravdu dává smysl. Miluji předávat své zkušenosti dál. Do hrobu si to nevezmu :-)

A proč se SKVOTem? Protože mě bavíte. Formálnosti a strohosti už bylo celkem dost - těším se, že přinesete na český vzdělávací trh svěží vítr. Držím vám v tom pěsti a jsem poctěna, že mohu být součástí!

Co bude hlavní náplní tvého kurzu? Půjde hodně o kreativu?

Můj kurz je mixem marketingu v kontextu komunikace, značky, textů a v druhé půlce samotné copy tvorby. Určitě se můžete těšit na praxi a na psací úkoly – protože bez toho to nejde :-)

Těšíš se?

ŽE SE PTÁŠ! :-)