Co je to mockup a proč ti zjednoduší práci | SKVOT
Skvot Mag

Co je to mockup a proč ti zjednoduší práci

Vezmi dva free obrázky a vytvoř třetí. Bav se easy grafikou!

Co je to mockup a proč ti zjednoduší práci
card-photo

Lucie Dvořáková

SKVOT Copywriter

30. května 2023 GRAFICKÝ DESIGN Článek

Každý, kdo se zabývá grafikou, na něj dřív nebo později narazí. Mockup je připravený template, se kterým během chvilky vytvoříš efektivní grafický kousek. A když jsi skutečný mistr grafického oboru, můžeš začít mockupy i tvořit. Ale nepředbíhejme. Zatím pojďme jen společně omrknout mockup hezky zblízka. 

 

Nejspíš ti už došlo, že mockup je nějaká vychytávka, která ti ulehčí práci. A to chceš. Možná tě dojme až k slzám, když po přečtení článku konečně pochopíš, proč mají ostatní tak vymakaná grafická portfolia. A ty si uvědomíš, že ode dneška ho takové můžeš mít taky.

Co je to mockup

Mockup je zkratka ke skvělému designu lemovaná pohodičkou a zakončená luxusním výsledkem. Své digitální 2D dílo zasadíš během několika myšokliků do 3D kontextu. 

Nejčastěji je to teda soubor Photoshopu, ale umí s ním pracovat i jiné oblíbené grafické programy. Třeba Affinity Photo. U něj ale počítej s tím, že se některé mockupy nenačtou správně, když budou využívat efekty dostupné jenom pro Adobe. Každopádně se neboj zkoušet a hledat. 

Kde hledat free mockupy

U svého seniorního kolegy, pokud nějakého máš, a potom na netu samozřejmě. Konkrétně třeba tady:

Graphberry

Všechny mockupy jsou na stránce ke stažení úplně zdarma. A to jak pro osobní, tak pro komerční užití! Jen si vyber template, který ti nejvíc přirostl k srdci, a tvoř. Najdeš tady i cool ikony pro své webové projekty. Pěkně v setu, všechny v jednotném stylu. Jako bonus dvě stránky UI kitů a záložku „other“, kde najdeš grafiku, která se nenapasovala do žádné z hlavních kategorií.

Pokud nemáš Photoshop ani žádný jiný grafický program, nevadí. Služba nabízí i online generátor. Třeba tohle kočičkové tričko bylo díky němu na světě během 2 minut. Je to pomalu jednodušší než změnit si profilový obrázek na insta.

FreePik

Zvol free licenci a vybírej ze stovek povedených designů. A že jich FreePik má v nabídce opravdu dost. Obaly, dárkové karty, kalendáře, fb a insta příspěvky, screeny, trička, košile, kšiltovky, banery, hrníčky, mikiny nebo dokonce vinyly? Mrkni na odkaz a žasni. 

Když ti nebude stačit free grafika, zaplať pár korun za předplatné a rozšiř možný výběr i na premium licenci. FreePik navíc kromě mockupů nabízí spoustu dalších grafických prvků ke stažení. Vektorovou grafiku, fotky, fonty, ikony, loga, nově i 3D modely a spoustu dalšího.

Co takhle tvůj vymazlený design na khaki tašce? So easy. Už se nemůžeš dočkat, až si to zkusíš, co?

GraphicBurger

Další super free mockupy pro tvou tvorbu. Hrníčky, tašky, obrazy, vizitky, lahve, boxy, screeny, vizuální identita a další grafické prvky… prostě grafikovo nebíčko.

A jak ti teda mockup zjednoduší práci?  

Jak už teď víš, je to model, který použiješ k luxusní prezentaci svých grafických kousků. Layout v portfoliu může vypadat stroze, ale prezentace na screenu MacBooku, to už je jiná kávička. Hmmm.

Zdroj: https://www.graphicburger.com/

Konkrétně ti mockup dá příležitost:

#1 Skvěle se pobavit – možná už teď si hraješ s nějakou šablonou…

#2 Ujasnit si, jestli tvůj návrh bude fungovat i mimo obrazovku.

#3 Prezentovat klientovi, jak bude design vypadat v reálu.

#4 Předejít pozdějším reklamacím – někdy je pro klienta složité představit si, jak bude design skutečně vypadat v běžném životě – takhle získá poměrně jasnou představu a oba si tak ušetříte možné budoucí zklamání.

#5 Vytunit si portfolio o reprezentativní ukázky práce.

#6 Tvořit poutavé a zajímavé reklamní příspěvky nebo spoty.

Zjistit více

 

Chceš vylepšit své grafické skills?

Mockupy jsou fajn, ale je třeba do nich vložit trochu toho svého umění (i když třeba kočička stažená z internetu zafungovala na mockupu s tričkem celkem dobře, no ne?). Předpokládám, že tě grafika alespoň trochu láká. Pokud chceš vybrousit své skills, máme pro tebe proklik na kurz Grafický designér

Mrkni a uvidíš, jestli je to pro tebe hot nebo spíš not a dál budeš tvořit stylem pokus–omyl. V každém případě ti přejeme fajn zábavu s mockupováním.