Struktura vývojářského týmu | SKVOT
Skvot Mag

Struktura vývojářského týmu

Tým snů – project manager, developer, designer a tester.

Struktura vývojářského týmu
card-photo

Lucie Dvořáková

SKVOT Copywriter

7. března 2023 MOTION DESIGN Článek

Od návrhu až k dokonalé appce vede dlouhá magická cesta. Potkáš na ní spoustu zajímavých charakterů – je tu velký šéf, mistr šifer, krotitel barev a tvarů, lovec brouků a další vedlejší postavy. Tenhle mystický spolek má na triku všechno, co vidíš, když si otevřeš appku, plus další procesy za tím.

 

Vývojářský a designérský tým stojí za celým softwarem, vizuálním stylem a designem aplikace pro tvůj telefon nebo tablet. Cílem všech jeho členů je dopřát ti skvělý zážitek při používání appky a není to úplně easy proces. Proč? Představ si velký projekt, ve kterém je spousta funkcionalit a každou z nich má na starosti někdo jiný. Už jenom kód nejspíš řeší několik programátorů. Úkoly z oblasti grafického designu bývají taky rozděleny mezi více lidí. Spousta lidí, spousta tasků, spousta zodpovědnosti.

Tým? Tým!

Představuješ si lidi tvořící aplikace jako lehce creepy nerdy zalezlé v temných pokojích, odkud vylézají jen za úplňku? Tak to pozor. Dnešní vývojářské týmy jsou obvykle plné dynamických kreativních nadšenců. Nebo si snad myslíš, že by tak zajímavé appky mohly vznikat v režii nudařů?

Vývoj aplikace je přísně strukturovaný proces. Tým musí šlapat jako dobře namazaný stroj. O to se postará →

→→→ Project Manager → Tenhle superman řídí vývoj projektu, hlídá termíny a rozpočty. Předává zprávy bossům ve vedení a komunikuje s klientem. Musí mít přehled tak nějak o všem, aby rozuměl práci ostatních lidí v týmu.

Když už máme projekťáka, musíme mít i projekt s přesně určenými stádii vývoje. To, jak bude appka fungovat, určuje →

→→→ Developer → Většinou je jich víc a každý pracuje na své části kódu. Vývojář se stará o funkcionalitu. Jeho kód sice nevidíš, funkce kódu už ale ano.

Dostáváme se k vizuálu. To, co vidíš, je vzhled aplikace. Má ho na starosti →

→→→ Designer → Na větších projektech jich taky obvykle pracuje víc. Kvalita práce designéra rozhoduje o tom, jestli se ti bude appka na pohled líbit, nebo jestli ji bez milosti okamžitě smázneš.

Když tým dokončí nějakou funkcionalitu nebo rovnou celou appku, je třeba ji ještě otestovat. Přichází důležitý dělník IT řemesla →

→→→ Tester → Musí mít základní znalost kódu a strategické myšlení. Appku manuálně nebo automatizovaně otestuje, najde všechny bugy a nefunkční části aplikace vrátí zpátky do vývoje.

Abrakadabraagilekanbanscrum

Když máš tým s jasnou strukturou a přidělenými povinnostmi, musíš mít taky fakt vymazlené metody k jeho řízení. A proto jsou tady agilní metody řízení projektu:

  • —  Scrum – aby tým fungoval na sto procent, komunikuje mezi sebou. Nejčastěji na každodenní čtvrthodinové (klidně i online) poradě, kde se všichni z týmu podělí o své úkoly a plány. Nečekej žádné pointless řeči, tady všichni mluví k věci – kouzlo technických oborů. Jo a sprinty nemusí být jenom ranní rozcvičky během dohánění emhádéčka. Jsou to taky jednotlivé časově ohraničené tasky při vyvíjení aplikace.
     
  • —  Kanban – jen když je tým skutečně týmem, může si ho dovolit. Oblast IT v sobě krásně propojuje kreativitu a pragmatičnost. Kanban taky. Je to nástěnka, na kterou se lepí nebo připichují lístečky s úkoly. Ty potom putujou po tabuli podle toho, v jaké fázi plnění úkol zrovna je. Zdá se ti to moc easy? Potom bys měl*a vědět, že kanban prověří každý tým! Funguje jen při perfektní spolupráci.
  •  

Kreativita a řád? Yes!

Jestli i tobě vyhovuje tohle kombo, IT pro tebe bude ten pravý playground. Kurz Motion design v praxi ti perfektně sedne a navíc se budeš učit od skutečného designéra z praxe. Googlení je sice fajn, ale zrovna tady ti dost hrozí prokousávání se spoustou balastu, v součtu hodiny otravných reklam a reálná možnost, že se na něčem zasekneš. Takže kreativci a designéři, rozšiřte své kompetence a pojďte vzít IT oblast útokem. Vzhledem k tomu, že se hiruje pořád, neboj se, že bys po kurzu zůstal*a dlouho na ocet. Tady se někomu svítá na lepší kariérní časy!