Výstavní prostory současného umění #1

Zveme tě na virtuální cestu po uměleckých galeriích. Dneska je to tour de Prague.

Lucie Dvořáková

SKVOT Copywriter

Praha, bejby! Místo, kde i fasády domů jsou celkem často dost art. A co teprve galerie? Tyhle si rozhodně zaslouží tvoji pozornost – Mega, Karpuchina, 35m2, Kuzebauch, Kunshalle, Chemistry, Pragovka, Trafo, Musoleum Davida Černého a DOX.

Galerie jsou místa, kde můžeš popularizovat současné umění a přiblížit ho lidem. Nenásilně a tak, aby pořádně nasosli tu atmosféru ryzího uměleckého světa. Genius loci takových míst je jako DJ, co mixuje vibes a emoce na soukromé brain párty.

Nejsou to jenom zdi s obrazy, ale místa s příběhem. Ty příběhy můžou být drsné, krásné, smutné nebo veselé, ale vždycky jsou deep, upřímné a silné. Takže když vkročíš do galerie, umění tě mění. Instantně.

Nejznámější pražské galerie současného umění

Kam v Praze zajít, když chceš zažít umění? Tady budeš mít možnost zastavit se, zhluboka se nadechnout a ujet si na vlně kreativity.  

Galerie Mega

Místo, nad kterým zaplesá srdce každého zarytého fanouška street artu. Ve stanicích metra Karlovo náměstí (Galerie Mega B) a Můstek (Galerie Mega A) můžeš obdivovat současný a nefalšovaný urban art. Kdykoliv a non-stop. Umění nikdy nespí a galerie Mega nezavírá. 

Kurátor David Strauzz ti ukáže, že street art je jazykem dnešní doby, kterému tvá rozrebelená duše rozumí. Jen si to zkus, stát před touhle výlohou a nevnímat žádnou emoci.   

 

A teď si představ, že tam stojíš doopravdy. Nebo víš co? Nepředstavuj si to. Nasedni na metro a doraz na Karlovo náměstí nebo Můstek. 

Webovky:

https://www.galeriemega.com/mega

Instáč:

https://www.instagram.com/galeriemega/

Otevíračka

non-stop (24/7/365)

Adresa:

stanice metra Karlovo náměstí a Můstek

Karpuchina Gallery

První art tě čeká už na webovce, když tvůj kurzor pronásleduje logo – silueta ryby. Tím tvoje cesta teprve začíná. Proklikej si web, e-shop, insta a vyraz na Rybnou.

Těš se na výživná díla současných autorů zasazená do příjemných prostor o rozloze 260 m2 v historickém centru města. Karpuchina má i odnož KG Aquarium (okenní galerie pro mladé umělce) a KG Gate (digitální formy umění).

 

Tak hledej, šmudlo! Vstup máš zdarma.

Webovky:

https://35m2.cz/

Instáč:

https://instagram.com/galerie35m2

Otevíračka

pondělí – pátek (10:00–19:00)

sobota – neděle (12:00–19:00)

Adresa:

Víta Nejedlého 23, Praha 3 – Žižkov

Galerie Kuzebauch

Sklo, jak ho neznáš. Přijď omrknout formy, kterých tahle směs křemíku může nabýt pod šikovnýma rukama kreativních umělců. 

(Jestli jsou pro tebe zvířata kámoš, ne jídlo – radši neklikej.)

 

Galerie má 5 pater a 1200 metrů čtverečních. Tohle o ní prohlásil sám autor: “In my advanced age, I decided to put together an exhibition of all of my artwork that has been displayed all over the world or simply stored. Part of the gallery will be a space reserved for my hosts.”

Webovky:

https://musoleum.cz/

Instáč:

https://instagram.com/musoleumdavidcerny

Otevíračka

pondělí – pátek (13:00–19:00)

sobota – neděle (10:00–18:00)

Adresa:

Nádražní 2, Praha 5

Centrum současného umění DOX

„V době, kdy stále více lidí myslí nebezpečně stejným způsobem, schopnost umění znejistit třeba jen na chvíli naše obvyklé způsoby vnímání může být jeho největším přínosem.“ Takhle vnímá DOX poselství artu.

Jestli to se současným uměním myslíš vážně, návštěva DOXu tě nemine. Přijď se zbavit každodenní všednosti, prozkoumat vizuální umění a prodiskutovat zásadní společenská témata.

 

Sí jů v Gulliverovi.

Webovky:

https://www.dox.cz/

Instáč:

https://www.instagram.com/doxprague/

Otevíračka

středa – neděle 

12:00–18:00

Adresa:

Poupětova 1, Praha 7

Čawes příště

Praha je současným uměním prokvetlá skrz naskrz. Není úniku Skvotere*Skvoterko, tak se nebraň a vrhni se do hutné atmošky současného artu. 

A protože je Praha sice krásná, ale rozhodně není jediná, uvidíme se u další várky galerií z celé naší zemičky. PPříště se za uměním vydáme třeba do Brna, Zlína nebo Českých Budějovic.

Tak zatiaľ.

Webdesign — CREVV.COM